A hegyek-völgyek nevei is felfedezésre csábítanak a Dunakanyarban: Holdvilág-árok, Bölcső-hegy, Spartacus-ösvény, Hideglelős-kereszt, Búbánat-völgy, Prédikálószék. Kényelmesen elsétálsz mellettük? Drótkötélen átsuhansz felettük? Vagy a legmeredekebb oldalról közelítesz? Döntsön a vérmérsékleted és a fizikai erőd!

 

ÖRÖK GYEREKEKNEK

 

Bob

Hegyről völgybe siklani felejthetetlen élmény kicsinek és nagynak egyaránt. Egyedül, vagy párban? Csak bátran! 10 éven felüli gyerekek akár egyedül is. Alig várod majd, hogy legközelebb is halld a szél süvítését a füledben. 2 x 700 méteres párhuzamos lecsúszó szakasz 10 kanyarral. Téli-nyári program: esőben fedett bobokkal lehet csúszni!

 

Erdei játszótér és kisvasút

Többek között a Mogyoróhegynél és a Lajos-forrásnál erdei játszóteret is találhatunk. Csupa fajáték, csend és béke. Játék után piknikezés, majd könnyű séta a közeli Bölcső-hegyre. Az erdők-hegyek iránti szeretetet nem lehet elég korán felébreszteni. Alig néhány kilométernyi maradt az erdei vasútjainkból, de a lelkes lokálpatriótáknak köszönhetően a Dunakanyar számos pontján pöföghetünk a keskeny nyomtávokon: a Széchenyi-hegyen, a Királyréten, Nagybörzsönyben és a Kemence-Feketevölgy útvonalon. Az erdő legszebb részeibe is eljuthat így, kényelmesen, akár séta tempóban a már elfáradt gyermek és nagyi!

 

Zöld tipp

Tiszteld a természetet, ne puszta sport- vagy kikapcsolódási eszközként kezeld. Törekedj arra, hogy megismerd, és megtanulj a „nyelvén beszélni”.   Mindent, ami eredendően az erdőben volt, az a kirándulásod végén maradjon is ott, de amit te vittél magaddal, az veled térjen haza. Vagyis: ne szedd le a gombákat, gyümölcsöket, hiszen mérgezőek is lehetnek, és ne szemetelj! www. dunakanyar.hu

 

IZGALMAT KERESŐKNEK

Gokart

Tanulás, szórakozás és kikapacsolódás egyben. A hobbigokartozás szerelmesei 300 méter hosszú, hol gyors, hol technikás pályán élvezhetik a száguldás örömeit. Így ajánlják nekünk a szolgáltatók a gokartozást: “Képzelje el, hogy a kanyarban gyorsabb, mint azt az esze súgja, könnyebben siklik, mint azt a motor ereje sugallja és nehezebb vezetni, mint azt hinné.”   www.hungarokart.hu


Aquapark

Nem kell messzire elhagyni a Dunakanyart egy kis vizes izgalomért, hisz a szomszédban, Mogyoródon található az ország egyik legnagyobb víziparkja, az Aquaréna. Találsz itt óriási magasságokat, súlytalanságot, csúszhattok párban, hatan vagy sötétben, utazhatsz repülőszőnyegen vagy csúszógumin, de lehetsz a víziakrobaták sztárja is. www.aquarena.hu

 

ADRENALINFÜGGŐKNEK

 

Canopy

Az egyik legújabb hazai – és még Európába is újdonságnak számító – extrém sportlehetőséget Visegrádon, a Nagyvillám Vadászcsárda mögött találhatod. Tulajdonképpen egy drótkötélpályáról van szó, ahol hegymászó beülőkben oszlopról-oszlopra ereszkedve az erdő lombkoronaszintjén suhanva gyönyörködhetünk a pazar panorámában, a visegrádi Fellegvárban, a Dunakanyarban és a Börzsöny és Pilis hegyeiben. www.canopy.hu

 

Zöld tipp

Csapatépítő tréningnek is kiváló helyszín + feszültségmentes pillanatokat szerezhetsz! Igen, csapattá kovácsolhatod össze a munkatársakat, szinte észrevétlenül, a szabad levegőn, mozgás közben. A 11 oszlopról való leszállás után, gyönyörű környezetben vezető, erdei úton fejeződik be a program.

 

Hegymászás

Magyarország nem sziklamászó-paradicsom, de a Dunakanyarban és környékén remek lehetőségeket találhatunk. (Oszoly, Bajót, Tardosbánya). Az alapokat akár barátoktól is megtanulhatod, és ha tetszik, csatlakozhatsz egy klubhoz, és elvégezhetsz egy tanfolyamot. Ha már igazán rutinos vagy, kezdd a visszaszámlálást a hazai dobogó harmadik helyéről: a Visegrádi-hegységben találod az ország harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 938 méter magas Csóványost.

 

Zöld tipp

Ne forgasd fel a természetet, ha sziklamászáskor táborozol. A természetvédő gondolkodás a sziklamászás része, a vadkempingezés minimál kényelme pedig kifejezetten vele jár. 

 

A NYUGODTABB TEMPÓ SZERETŐINEK

 

Gyalogtúra

A levegő itt olyan tiszta, hogy kedved támad beleharapni. Találsz a környéken könnyű sétára csábító dombvonulatokat, focipályányi réteket, tisztásokat, és sportosabb, erőt igénylő hegyeket és mászásra csábító sziklafalakat. Az arborétumok tanösvényein védett növényekkel is megismerkedhetsz, és akár az erdő állataival is találkozhatsz. Ehhez a programhoz szinte semmi előkészületre nincs szükség. Egy kényelmes cipő, időjárásnak megfelelő öltözet, némi elemózsia, ital, térkép, iránytű. Ha fokozni akarod a gyalogtúra hatását: a nordic walking a megoldás. Ragadj botot a kezedbe, és emelt terhelés mellett a nagyobb hatás sem marad el! www.dunakanyar.hu

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban akár kerekesszékkel is végig lehet menni a kijelölt túraútvonalon, valamennyi ismertető tábla kihelyezésénél ezt a szempontot is figyelembe vették. www.meosz.hu

 

Zöld tipp

Mielőtt útnak indulsz, győződj meg arról, hogy a tervezett túra és az erőnléted összhangban van-e. Készülj fel egy esetleges időjárás-változásra, de ügyelj arra is, hogy ne cipelj felesleges holmikat.

 

Evezős túra

Ahol olvadáskor néhány napig a víz az úr, ott a többi időszakban igazi élményt nyújt az ártéri erdők világát a víz felől megcsodálni. A Duna mellékágait kezdőknek is ajánljuk, de természetesen a víz erejéről egy pillanatra sem szabad megfeledkezni, és hiányos úszótudással mentőmellény nélkül egy evezőcsapásnyit se!

 

Zöld tipp

Mindig készülj fel a szúnyogok és a kullancsok elleni védekezésre. Különösen árvíz után nő meg a számuk, és megkeseríthetik a legszebb vadromantikus evezős pillanatokat is.  

 

Kombináljátok bátran a különböző izgalmakat ígérő programokat, és keressetek további lehetőségeket: hegyek-völgyek, hal és vad, a Pilis barlangjai és csúcsai.

Kimeríthetetlenül méri itt a természet föld alatti és feletti csodákat!

 

LEG-ek

 

§                   Az ország egyik legszebbpanorámája tárul elénk ott, ahol a hegyek közé szorított folyó dél felé veszi az útját.

§                   Itt található az ország legnagyobbtemploma, az esztergomi Bazilika, a tekintélyes templombelsőben található Bakócz kápolna pedig a reneszánszlegszebb hazai emléke.

§                   Szentendrén a Duna legszebb magyarországi, mediterrán hangulatú kisvárosában, festők és szobrászok lakóhelyén található a legnagyobb szabadtéri néprajzi skanzen, régi parasztházakkal, kézműves-műhelyekkel. Girbe-gurba utcáival és hét templomával a Dunakanyar leglátogatottabb turistaközpontja.

§                   A Vácrátóti Botanikus Kert az ország legnagyobb élőnövény gyűjteménye több, mint 12.000 fajjal, vízimalommal és fahidakkal átívelt csörgedező patakkal.

§                   A visegrádi Salamon torony Közép-Európa egyik legnagyobb és legépebb állapotban megmaradt románkori lakótornya.

§                   Az ország leglátványosabb panorámájú strandfürdője a Lepence-völgyi hőforrásnál található. A teraszon kiképzésű erdei fürdőhöz 33 méteres úszómedence is tartozik. Az egyedi kialakítású gyógyvizes medencékből kényelmesen gyönyörködhetünk a panorámában.

§                   Visegrád –   a Dunakanyar őrszeme –   a magyar történelmi örökség egyik legnevezetesebb színtere, a középkori történelem jelentős eseményei játszódtak le itt királyaink családi birtokain.

§                   A Dunakanyar legteljesebb panorámáját a Prédikálószékről láthatjuk.

§                   Vácra „robogott” az ország legelső vasútja Pestről 1846-ban alig 30 kilométeres sebességgel, és itt található az egyik legszebb Duna-parti sétánya.

§                   A Dunakanyar közelében, Mogyoród határában épült meg az ország legrangosabb autóversenyének, a Forma 1 Magyar Nagydíjnak otthont adó Hungaroring, és szintén itt található az egyik legmodernebb aquaparkunk, az Aquaréna.

 

Ne kanyarodj hamar vissza!

Szálláslehetőségek a közelben:

Szent Orbán Erdei Hotel

www.szentorban.hu

Thermal Hotel Visegrád

www.thv.hu

Silvanus Konferencia és Sport Hotel

www.hotelsilvanus.hu

 

Kutai Dóra