A viktoriánus kor több évtizedes fűződivatja után, épp 90 éve, 1914-ben szabadalmaztatta Marie Phelb/p/s Jacob a mai melltartók prototípusának tekinthető ruhadarabját. Az akkor acélvázas lószőrbetétes készségek alapvető funkciói: elfed, formáz, alátámaszt, örökérvényűek, csak koronként változó hangsúllyal jelentkeztek.

 

A 20-as évek Charleston-divatjának az   erősen leszorított fazon felelt meg, míg a 30-as évekhez fűződik a méret szerinti gyártás, a pánt és külön a két kosár: A, B, C, D nagyságban. A mellek kiemelkednek a derék szűk. A szépségideál mégis Greta Garbo   / 75 /. Ekkoriban jelenik meg az elasztikaus fehérnemű. A 40-es évek a csúcsos kosaras melltartók kora.

Az 50-es évek melltartója is kiemeli a melleket, a vállak szabadabbak.

 

Brigitte Bardot Cabriolet melltartója vállpánt nélküli, átmenetileg eltűnnek a kosaras melltartók, színrelép Twiggy   / 1967 / . Ezzel egy időben: 1962-ben következik be a nagy ugrás: az esztétikai emlősebészetben megjelennek a szilikon emlőimplantátumok, és az új formázási technikák: kisebbítés, felvarrás, nagyobbítás.

 

Innen a mellplasztikák – legalábbis részben – átveszik a melltartók egyik funkcióját, a formázást, de inkább egymást kiegészítve követik a divatot. A 80-as években az elasztikus melltartóanyagok és a természetes nőies formák megférnek a nagy, szilikonmellek divatja mellett, azután, 1994-től megjelennek a push up melltartók, sok nő örömére és a plasztikai sebészek átmeneti bánatára.

 

Ma az esztétikai mellműtétek száma éppúgy növekszik, mint a melltartók változatossága és választéka. A lekerekítettebb, gömbölyűbb, természetes, nőies formák reneszánszát éljük.

A női mellek formája az élet során folyamatosan változik. Az alapformát   elsősorban genetikus faktorok határozzák meg, a mirigy nagyságán, a   bőr- és kötőszövet minőségén keresztül, de az élet során számos, az életmóddal is összefüggő befolyás is éri. A terhességen, szoptatáson kívül elsősorban a jelentős hízásnak, fogyásnak, különösen a testsúly gyakori és hirtelen változásának lehet kedvezőtlen hatása, de   a bőr minőségét rontó minden egyébnek, így a dohányzásnak, a túlzott napozásnak, vagy a bőr gyakori kiszáradásának is.

 

A mellek „karbantartása” már a pubertástól szükséges, a megfelelő életmóddal, bőrápolással, felületes masszírozással, illetve a többek által javasolt hideg –melegvizes dresszírozással, a keringés javítása érdekében. A gravitációt, és ezáltal a kötőszöveti rostok, majd a bőr   megnyúlását elsősorban egy jól kiválasztott melltartó rendszeres viselésével ellensúlyozhatjuk. Erre természetesen nem mindenkinek van szüksége, de akinek kétsége van a teendőket illetően, időben forduljon tanácsért szakemberhez, akár plasztikai sebészhez is.

 

A mai melltartókkal szembeni kritériumok a divatos fazon mellett a rugalmas alátámasztás és az egyenletes nyomás a „formázáshoz”. Rosszul választott melltartó keringésromláshoz, formaváltozáshoz vezethet. Sportoláshoz mindenképp javasolt elasztikus melltartó, vagy top.

A melltartót gyakran a plasztikai sebész konkurensének tekintik, pedig nélkülözhetetlen segédeszköz a végleges kozmetikai eredmény kialakításában, majd pedig annak „publikálásában”.

 

Saját gyakorlatomban mellplasztikák, – nagyobbítás, kicsinyítés, felvarrás, vagy helyreállítás – után, speciális, az adott műtéti típushoz rendelt elasztikus, stabil de esztétikus- fekete vagy beigeszínű melltartót helyezünk fel a műtét után azonnal, még a műtőasztalon. A melltartó feladata ekkor az egyenletes nyomással a vérzés csökkentése, a forma megtartása, illetve nagyobbítás esetén az implantátum helyben tartása. A szoros de kényelmes melltartó a túlzott mozgásokat is korlátozza. A felhelyezett melltartó 1 hétig folyamatosan fenn marad, csak igazítani kell! Ideális esetben a 7.-8. naptól napi 1- 2 alkalommal levehető, és a páciens langyos vízzel tusolhat. A melltartót a továbbiakban műtéti típustól függő ideig kell viselni, majd ezután a bőr és hegek minősége, esetleges terhességi csíkok jelenléte, a mellek formája és súlya határozza meg, hogy hosszútávon javasoljuk- e melltartó, általában sportmelltartó lehetőség szerinti viselését. Sportolni a mellizmok teljes igénybevételével egységesen 6-8 hét múlva szabad, lehetőleg elasztikus melltartóban.

 

Mellnagyobbítás után: speciális melltartó – 4-6 hétig éjjel nappal, majd 2-4 hétig nappal. Ezután szükség esetén, illetve sporthoz elasztikus melltartó vagy top viselése ajánlott.

Mellkisebbítés, felvarrás után: 6-8 hétig éjjel-nappal, további 1-4 hónapig nappal. Tekintve, hogy ezekben az esetekben a bőr- és a kötőszövet minősége általában megköveteli, a későbbiekben is javasoljuk megfelelő melltartó lehetőség szerinti viselését különösen sportoláskor.

A keringésjavító felületes masszírozás és torna, illetve a rendszeres bőrápolás, hegkezelés a műtétek utáni időszakban is legalább olyan fontos, mint műtét nélkül.

 

Dr Traub Alfréd

Plasztikai sebész főorvos

Telki Magánkórház