Az olvasók kérdéseire válaszol a Freestyler Team

 

1. Egyre több edzőtársamon látok pulzusmérő órát, de ők a fanatikus fitneszes kategóriába tartoznak. Valóban van jelentősége a pulzusszám mérésének, vagy csak túlzásba viszik a lelkesedést?

( Nagy Gabriella, Budapest )

 

FS: Először is definiáljuk a pulzusszámot, ami nem más, mint a percenkénti szívösszehúzódások száma (BPM). Tulajdonképpen információ az edzés intenzitásáról és a szervezetre kifejtett hatásáról, az állóképesség legjobb mutatója. Többféle pulzusszámot különböztetünk meg: nyugalmi (ébredési), maximális, edzés (munka), megnyugvási (restituciós) pulzus. A pulzusmérő órákkal nagyon egyszerű követni az aktuális pulzusszámot, egy érzékelő EKG-jelet közvetít az órához. Az érzékelő a mellkason van, ez folyamatos önellenőrzésre ad lehetőséget. Óra nélkül is mérhető kétféleképpen: radiális: 3 ujjal, csuklónál és a carotis: 3 ujjal áll alatt. Minimum 1 percig kell mérni és nem erősen nyomva, mert hirtelen leesik az értéke. A maximális pulzust emelném ki a felsoroltakból. 220/életkor. A kiszámított érték 65-75 százalék közötti tartomány, azaz pulzusszám, amivel ha kellő ideig tart az edzés a leghatékonyabb zsírégető folyamatok indulnak el a szervezetben. Edzett emberek esetében jóval alacsonyabbak az értékek, mint edzetleneknél. A sport jótékony hatással van a szívizomzatra. Egy edzett szív jobb összehúzódási képességekkel bír, nagyobb mennyiségű vért képes pumpálni, kevesebb energiával, hatékonyabban működik. Tehát érdemes figyelemmel kísérned aktuális edzettségi mutatóidat, így mindig tisztában lehetsz vele, hogy mennyit bírsz és hogy fejlődtél-e az edzések során.

 

2. Rengeteget hasazom, de minek? Keményebb lett, de nem látszik semmi.

( Kalmai Éva, Tatabánya )

 

FS: Ez bizony egy gyakran előforduló probléma. A hasazás hatására a zsír- illetve víz-tartalom nem változik a szervezetben. Azért lett keményebb, mert fejlődik a hasizmod és tónusossá vált. DE!! Addig nem szembesülsz ezzel a tükörben, amíg a felesleget nem fogyasztod le magadról. Csökkenteni kell a kalória bevitelt, zsírégető edzésprogramokkal kiegészítve és elkerülhetetlen a kockás has. Még egy jó tanács: van, akit inspirál: Ne takard el! Vegyél fel topot, szembesülj vele, motiváljon, legyél tisztában a céljaiddal. ÉS!!! Ne törődj senkivel, magadért tedd!!

 

3. Aerobikozni járok, de szeretném kipróbálni a “gyúrást” is. Nem leszek tőle nagydarab, nem fogok vastagodni?

 

FS: Amennyiben hetente 2-3 alkalommal izomcsoportonként minimum 3 gyakorlatot végzel, a gyakorlatokon belül pedig minimum 4 sorozatot kombinálsz, 12-15 ismétlésszámmal, akkor nem. Kemény, tónusos, formás izmaid lesznek, ha az evésre is odafigyelsz. Az egyik tanítványomnál például gondot okozott az, hogy az edzés hatására megnőtt az étvágya, többet evett, de ahogy javult az állóképessége és bírta szuflával, kialakult egy optimális egyensúly az étkezés és edzés arányaiban. Türelem, idő kérdése az egész.