A látogatás fő célja Burgenland megismerése volt. Odaérkezésünkkor még nem sejtettük, hogy ez négy nap alatt szinte lehetetlen. A programok feszített tempója ellenére, Ausztria legkeletebbre fekvő tartományának csupán töredékét sikerült felfedeznünk.Egy biztos: korosztálytól és kedvteléstől függetlenül, itt mindenki üdítő és feledhetetlen napokat tölthet.

 

Múlt és jelen határán

 

Az utazó várakkal, palotákkal, „égig érő” templomokkal találkozik. Az Esterházy- és a Batthyány-dinasztia címerét sok-sok csodás épület homlokzata   őrzi. A hagyományos életmódot bemutató tájmúzeumok mellett a kulturális életben jelentős szerepet kapnak a kortárs művészeti előadások, kiállítások is.

 

Termáltartomány

 

Közép-Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma is itt található. A Lutzmannsburg-Frankenau Napfényfürdő igazi családi szabadidő-eldorádó. Ellátták kisbabáknak való „baby-world”-del, „Body & Soul”

elnevezésű wellness-részleggel, sőt itt található a térség leghosszabb vízicsúszdája (202 és 141 méter) is. Találhatunk sportmedencét, termálvizes medencéket, melyekben a hidrogén-karbonátos gyógyvíz minden előnyét élvezhetjük (kisbabák is fürödhetnek benne). Részt vehetünk aqua fitnesz edzéseken, beülhetünk az igényesen kialakított szaunák (bio-, fény-, gyógynövényes, finn szauna), gőzfürdők, sókamrák bármelyikébe.

Borélvezet és konyhaművészet felsőfokon

 

Burgenland borkultúrája igen erős alapokon nyugszik. Kiváló talaj, nagyon jó klíma, életerős szőlőtőkék, és végül, de nem utolsósorban, nemzetközileg elismert borászok. A tartomány több nagy termővidékkel rendelkezik. A Fertő tó régiója édes borairól ismert, híres a közép-burgenlandi „Kékfrankos vidéke”, ahol világszínvonalú vörösborokat készítenek, valamint a dél-burgenlandi „Weinidylle”, amelynek különlegessége az „Uhudler” nevű borfajta.

Burgenland híres a vendégszeretetéről, amely szinte mindenhol „tapintható”, a borkimérésben ugyanúgy, mint az éttermekben vagy a szállodákban. Konyhaművészetük is különleges élvezetet nyújt. Az ételekhez rengeteg zöldséget használnak, amelyet legtöbbször saját kertjükben nevelnek. A gasztronómia páratlan, hiszen az egykori Osztrák-Magyar Monarchia hagyományos fogásai mellett az ínyenc utazó a legkülönfélébb, csábító finomságokkal találkozhat. A réteseket édesen, sósan, fűszeresen teszik tányérunkra, szerepelnek a kínálatban különböző halak, vadak, és az egészségmegőrzés jegyében a tökmagolaj is minden konyhában ott van.A fogyókúrázóknak pedig jó hír, hogy a szállodák többségének szolgáltatásai között szerepel az egyéni étrend kialakítása „házi dietetikus” segítségével.

 

Kilófaló burgenlandi módra

 

A tartomány igen jó úton halad afelé, hogy Közép-Európa első számú kerékpár-célpontjává váljon. Burgenlandban közel 1600 kilométeres kerékpárút-hálózat található, ahol a kezdők is jól boldogulhatnak. Lutzmannsburg nemcsak gyógyvizéről híres. Itt található a Rolling Area, azaz a görkoriközpont. A rolleresek, görkorisok 35 kilométeres pályán hódolhatnak sportszenvedélyüknek. Azonban nem csak görkori és bicikli az a sport, amellyel próbálkozhatunk, hiszen a tartományban igen nagy hagyományai vannak a golfnak is. E sport kedvelőinek rendelkezésére áll a stegersbachi golfpálya-létesítmény, és még több kisebb pálya. A Fertő tavat nem kell bemutatnunk, de azt talán kevesen tudják, hogy Ausztria legszelesebb vitorlázó területeként tartják számon. Itt a szörfösök is remekül szórakozhatnak, hiszen a szél mindig nekik kedvez. Minden évben, április végén a Fertő tó ad otthont a szörf nemzetközi nyári rendezvénysorozatának, melynek megnyitója, a Summer Opening nagy eseménynek számít. A futás és a gyaloglás szerelmeseinek is létrehoztak egy központot a tartományban, a Bad Tatzmannsdorf-i Lauf- & Walking Arenát, ahol 280 kilométernyi gyalogló- és túraútat, valamint 138 kilométer futópályát épetettek ki, páratlan környezetben..

 

Burgenland tartomány ideális nyaralási (és telelési) célpont családoknak, gyógyulni, felfrissülni vágyóknak. Már négy nap is tökéletes kikapcsolódást nyújtott, de azért megfogadtuk, hogy visszatérünk még a „napfény- tartományba”

 

H.ZS.