Mindig arra gondolt, hogy egyszerű háziasszony lesz, aki munkába jár, és a családja körében üldögél délután. Ebben csak a kalandvágy akadályozta meg Erdélyi Mónikát, akinek manapság legtöbben csak a keresztnevét ismerik. Most nem a népszerű televíziós műsorvezetőt, hanem az üzletasszonyt kerestük meg fitnesztermében, amelyet nemrégen nyitott meg, hogy más is megvalósíthassa álmait.

 

Amikor úgy döntöttél, hogy önálló vállalkozást hozol létre, miért éppen egy fitness teremre esett a választásod?

Nem én választottam, az ötlet talált meg engem. Annak, aki nap, mint nap a nyilvánosság elé lép, ügyelnie kell a megjelenésére, de a divat és az ápoltság iránt minden nő fogékony. Ezért határoztam úgy, hogy nyitok egy szépségszalont. Sorra jártuk barátnőmmel a lehetséges helyeket, de egyik sem volt alkalmas terveim megvalósítására, aztán itt az R70 üvegtornyában megláttuk ezt a termet, és rögtön megjelentek szemünk előtt a falat borító tükrök, az erősítő és karcsúsító gépek, amelyek nemcsak az egyre csinosabbá és elégedettebbé váló hölgyeket, de az elszánt férfiakat is várják. Elvégeztem egy tulajdonosi tanfolyamot a Testnevelési Egyetemen, és néhány kiváló edző segítségével megvalósítottam elképzeléseimet. Sok munka áll mögöttünk, de az eredmény minket igazol.

Mindig képes vagy – az elvárásoknak megfelelően – a legjobb formádat hozni?

Azért vannak hullámvölgyek, az elmúlt időszak például eléggé zűrös volt. Fél évvel ezelőtt költöztem külön a páromtól, eladtam a lakásomat, új házba költöztem, elindítottam ezt a fitnesztermet, és elkezdődtek a televízióban a felvételek, ami szintén teljes embert kíván. Mindez eléggé megviselt, viszont állíthatom, hogy a stressznél nincs hatékonyabb fogyókúra… de azért senkinek sem ajánlom.

Akkor is ügyeltél a külsődre, mielőtt a népszerűség szárnyra kapott?

Szerencsés alkat vagyok. Viktória születése előtt szinte kórosan sovány voltam, de utána sem öltöttem ijesztő méreteket. Ha nem figyelek oda 5-6 kilót felszedek, de ezt hamar le is tudom adni. A mozgás mindig része volt az életemnek, amikor nincs időm másra, otthon tornázom, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet. Szerencsére mostanában napi „vendég” vagyok saját fitness termemben. Nem vagyok önmegtartóztató típus, ma reggel például egy gyorsétteremben, hamburgerrel indítottam a napot. Meggyőződésem, hogy ettől semmi bajom nem lesz, mert tudom, hogy nem szabad meghíznom és a pszichés késztetés irányítja a szervezetemet. A fogyókúra sikere is az elhatározáson múlik, azaz a „fejben dől el”.

Azért hallottam egy nyári fogyókúráról, és a petrezselyem tippedről.

Valóban kicsit túl sok volt a jóból, ezért tartottam egy zöldséges diétát. A petrezselyemhez azonban mélyebb szálak fűznek, nevezhetjük függőségnek. Nyersen szeretem, csak semmi főzés, vagy párolás! Érdemes kipróbálni.

Szoros időbeosztás szerint élsz?

Vegyük a mai napomat: reggel interjúval kezdtem, amit egy újabb követett, ezután rohanok egy átváltoztató programra, ahol tetőtől talpig átalakítanak, majd a Hó-Show kiállításon kell megjelennem. A hivatalos teendők után elhozom a lányomat az iskolából, és végül este egy rendezvényen veszek részt. Ez egy átlagos nap, és ezt nem panaszképpen mondom, mert én imádok pörögni, de azért néha szükségem van némi lazításra is, amikor együtt lehetek a gyerekemmel és a barátommal.

Mi jelent számodra kikapcsolódást?

A tétlenség semmiképpen, én koncentráltan dolgozom és koncentráltan pihenek. Ha tehetjük, felkerekedünk és kirándulunk, vagy elutazunk valahova.

Egyszer azt nyilatkoztad, hogy te nyár típus vagy, szereted az élénk színeket, a testhez simuló ruhákat, gyűjtöd a cipőket, táskákat és a napszemüvegeket. A műsor, amelyet vezetsz igen sajátos, mintha egy arénába lépnél be, ahol hatnod kell a beszélgetőtársakra, a közönségre, a nézőkre, és sokszor rendkívül kényes helyzeteken kell felülkerekedned. Ennek egyik eszköze a megjelenésed. A kamerák előtt mit viselsz szívesen?

Kezdetben nagyon visszafogott voltam, mind a színek, mind pedig a ruhák tekintetében. Az első lépések mindig a legveszélyesebbek, és még én sem voltam annyira biztos önmagamban. Az idők során – személyiségem változásával – a külsőm is merészebb lett. Közben a nézők is megismerték a műsort, és úgy érzem engem is elfogadtak. Nem kell már örökké bizonyítanom ahhoz, hogy komolyan vegyenek.

Ráadásul egy olyan látványtervezővel dolgozom, aki ezt a vonalat erősíti és elérte nálam, hogy akár rózsaszínben is megjelenjek, vagy piros lakkcsizmát húzzak. Egyedül a kiskosztümre nem tudna senki rábeszélni, pedig fiatalabb koromban kizárólag azt viseltem.

A smink is változott?

Sokat segít egy nőnek, ha szakértő kezekbe kerül – ezt mindenkinek ajánlom. Annyi új árnyalatot sikerül kihozniuk belőlem az öltöztetőknek és sminkeseknek, hogy már rég lemondtam arról, hogy megismerjem önmagamat. A műsor sminkmestere azt mondja, hogy szereti az arcomat, lehet rá „rajzolni”, mert a szemöldök és a szempilla között elég nagy a távolság ahhoz, hogy teret adjon a fantáziájának. Ezen a téren is nagy utat tettem meg, és eljutottam a szemhéjra felvitt vörös színig is, ami az egész arckarakteremet megváltoztatja.

Hogy láttad magad régen?

Mindig úgy gondoltam, hogy hétköznapi családanya típus vagyok, aki bejár dolgozni, otthon ül és vezeti a háztartást. Ehhez képest feje tetejére állítottam az életem, amikor jelentkeztem műsorvezetőnek. Anyukám nagyon aggódott, hogy a „biztos” állásomat feladom, de én úgy éreztem, alkalmat kaptam arra, hogy meg tudjam, ki vagyok, és mire vagyok képes.

Azóta bebizonyosodott, hogy jól döntöttél, hiszen a szakma neked ítélte a legjobb műsorvezető díjat. De a sikert egy nő számára nehéz elfogadtatni a környezetével, a te magánéletedet sem hagyta érintetlenül.

Nehéz volt beismerni, hogy nem megy tovább… A műsor indulása után még három évig együtt éltünk, de a párom egyre kevésbé viselte el a nyilvánosságot és az Erdélyi Mónika férje szerepet. Féltette a kapcsolatunkat, és ez a féltés lett a vég kezdete. Meggyőződésem volt, hogy nem lenne jó, ha az élettársam szakmabeli lenne, mert az akaratlanul is rosszízű vetélkedéshez vezetne. Nem volt igazam. Jelenlegi társam szintén közszereplő: énekes, most majd kiderül, hogy könnyebb-e így, hogy ő ismeri ezt a világot.

A barátok is fontos szerepet játszanak az életedben?

Óvom a régi barátságokat, mert nagy szükségem van rájuk, egyfajta kontrollt jelentenek. A szakmabeli ismeretségek bizonytalanok, mindig ott húzódik mögötte a kétség, hogy vajon valójában mi jár a fejében, mit gondol rólam, miért keresi a társaságom? Persze azért vannak kivételek, de gondjaimat, mindennapjaimat a családdal osztom meg.

Rendkívül fegyelmezettnek tűnsz a képernyőn, pedig egy-egy téma és néhány vendég nem kis erőpróbát jelenthet.

Csak azt viselem rosszul, amikor gyerekkel vagy nőkkel kíméletlenül bánnak, amikor például a férj bevallja, hogy számos szeretője és gyereke van és felesége arcába nevet. Ilyenkor nehezen állom meg, hogy ne toroljam meg személyesen a sérelmet.

A műsor tematikájába beleszólhatsz?

Természetesen lehet véleményem, de kiváló főszerkesztőnk van, így nyugodtan rábízhatom magam. Csapatjátékos vagyok, fontos számomra, hogy azokkal, akikkel együtt dolgozom jó legyen a kapcsolatom. Ez egy iszonyú feszített tempójú műsor, fegyelmezett és összehangolt munkát kíván.

Pszichiáternek készültél, ezért is kérdezem, hogy szerinted miért vállalják az emberek, hogy ország-világ előtt legbensőbb magánügyeikről beszéljenek?

Mindenki vágyik arra, hogy figyeljenek rá, elismerjék, hogyha csak néhány percre is, de „középen álljon”, ezért akár a negatív reklámot is felvállalják. Főleg, ha 2-3 millió ember érdeklődését kelthetik fel ezzel. Az is érdekes, hogy a visszajelzések szerint van, akinek valóban megoldja a problémáját a műsor. Házasságok jönnek rendbe, emberi kapcsolatok rendeződnek, és a nézők közül is sokan új megvilágításban látják meg saját helyzetüket.

Vannak elítélő hangok is, akik ízléstelennek tartják a témákat. Erről mi a véleményed?

Attól, ha elhallgatjuk a bajokat, még nem oldódnak meg. Ha csinálni lehet, beszélni miért ne lehetne róla? Nem lehet mindenért a televíziót okolni. Szerintem az sokkal károsabb, ha például egy 15 éves terhes lány azt mondja: nem gondolta, hogy a szeretkezéstől teherbe lehet esni. Ez elkeserítő és ijesztő, az ilyen esetek megerősítenek abban, hogy jó úton haladunk és nemcsak lehet, de kell is beszélni ezekről a dolgokról.

Te jelentkeznél a Mónika-show-ba szereplőnek?

Igen, hiszen amikor megkeresnek az újságírók, akkor ugyanazt várják el tőlem, mint én a vendégeimtől: nyílt, őszinte válaszokat, amelyeket majd mindenki elolvashat az újságban. Szerencsére vállalhatom önmagamat a nyilvánosság előtt, mert semmi nincs, amit szégyellnem, vagy titkolnom kellene. Nincs rajtam támadási felület, az életem nyitott könyv. Ez itt a Mónikát kibeszélő show.

 

Kálmán Judit