Sokan sokféle irányba húznak? Mindig afelé mozdulsz, ami másoknak jó? Tartsd szemmel a saját érdekeidet! Csináld azt, amit TE szeretnél! Ne engedd, hogy elnyomjanak a nálad tehetségtelenebbek, erőszakosabbak, nagyhangúak! Töltsd ki a tesztet, aztán segítünk: a kicsi én-ből NAGY Ő lesz a szerelemben, a munkahelyen, s a családban is.

 

Vannak helyzetek, amikor ki kell mondani bátran: ÉN, ÉN, ÉN, és minden jobbra fordul!

 

Egészséges önzőség

Nézz szembe az igazsággal!

 

•Néha kicsit gyenge vagy, és könnyű célpont?

•Túl sok idődet és energiádat áldozod másokra,

•és minél többet adsz, annál kevésbé értékelik azt?

Ha így van, könnyen előfordulhat, hogy egészséges önzőség hiányában szenvedsz. Az egészséges önzőség a pszichológusok szerint annak a képessége, hogy megtaláld és betartsd az egészséges egyensúlyt a saját szükségleteid és a körülötted lévők szükségletei között.

Töltsd ki a következő tesztet, hogy megállapítsd, sokat tagadsz-e meg önmagadtól, és túl gyakran teszed-e?!

Aztán megtanítunk, hogyan kerülhetnek vissza az életedbe azok a dolgok, amik a legfontosabbak.

 

Jobb vagy másokhoz, mint magadhoz?

 

A következő kijelentések közül melyik jellemző rád? Válassz az IGAZ, vagy HAMIS állítások közül!

 

1.) Az olyan barátokat kedveled inkább, akiket elsődlegesen úgy jellemeznél, hogy törődő, szerető, mintsem úgy, hogy boldog.

Igaz      

Hamis

 

2.) Sokkal jobban érzed magad, amikor te törődhetsz másokkal, mint akkor, mikor mások törődnek veled.

Igaz      

Hamis

 

3.) Gyakran elcsodálkozol a körülötted lévő emberek hozzá nem értésén.

Igaz      

Hamis

 

4.) Úgy tűnik neked, hogy az emberek legtöbbször semmibe veszik a segítőkész tanácsaidat.

Igaz      

Hamis

 

5.) Néha össze kell szorítani a fogaidat, nehogy olyat mondjál, amiről azt gondolod, hogy megbánthatja a barátaidat, gyermekeidet, kedvesedet, vagy más családtagodat.

Igaz      

Hamis

 

6.) Könnyebbnek találod, ha te magad csinálod meg a teendőket.

Igaz      

Hamis

 

7.) Sokkal messzebbre elmész másokért, mint azok mennének el érted.

Igaz      

Hamis

 

8.) Ha valaki egyszer rosszat tesz neked, te éppúgy fogsz vele bánni, ahogy azelőtt tetted. Nem állsz bosszút.

Igaz      

Hamis

 

9.) Úgy érzed, hogy a barátaid és a családtagjaid nem törődnek veled, természetesnek veszik, hogy segítesz rajtuk, ha kell.

Igaz      

Hamis

 

10.) Előfordul, hogy elnézel egy olyan viselkedést a barátaidnak, vagy a családtagjaidnak, amit soha nem néznél el egy idegennek.

Igaz      

Hamis

 

11.) Sokkal jobban tudod élvezni a jó dolgokat, amikor megoszthatod azzal, aki fontos neked.

Igaz      

Hamis

 

12.) Arról álmodozol, hogy ha csak egy rövid időre is, de szeretnél nem törődni a körülötted lévőkkel.

Igaz      

Hamis

 

13.) Hajlamos vagy arra, hogy az emberek felé érzett rejtegetett haragot élettelen tárgyakon vezesd le. Ilyen tárgy például a TV, aminek visszabeszélsz, szarkasztikus kommentárokat fűzöl a látottakhoz.

Igaz

Hamis

 

14.) Gyakran annak ellenére is betartod az ígéreteidet, hogy kiderül, fel kell áldoznod azért saját vágyaidat, szükségleteidet.

Igaz      

Hamis

 

15.) Utálnád, ha valaki úgy emlékezne rád, hogy egy önző ember vagy.

Igaz      

Hamis

 

Mit tükröz az eredményed?

Hogyan javíts magadon?

 

Számold össze az igen válaszaidat!

 

A találatok száma személyre szabottan megmutatja neked, milyen mértékben élsz önmegtagadó életet, és hogyan változtathatnál ezen.

 

0-2 Igaz válasz

Önmegtagadás? Szó sem lehet róla!

•Néha túl messzire mész!

•Sokkal többet veszel el, mint amennyi valóban a tiéd.

•Mielőtt elkezdenél büszke lenni magadra, mert ennyire magas az önbecsülésed, az akarnokságod, gondolkodj el a következőn: nem lehet, hogy kompenzálod azt a sok önfeláldozást, amit a múltban tettél másokért, akik ezt nem értékelték?! Ám ha ennyire önző vagy, nem leszel boldogabb, csak magányosabb.

TAKTIKA

•Azért, hogy ne érezd azt, folyamatosan harcolnod kell magadért, találj egyensúlyt mások és a saját szükségleteid között.

•Mérlegeld: mikor, kinek, milyen formában kínálsz fel segítséget. S ha segítesz másokon, boldogabb leszel, és egyre több barátod akad.

 

3-4 Igaz válasz

Fő az önmegvalósítás!

•Könnyen megtalálod az egyensúlyt a barátaid, a családtagjaid kívánságai, illetve a munkahelyi elvárások között, miközben a saját szükségleteidet is kielégíted.  

•De vigyázz, ennek az egészséges önzőségnek a megőrzése nem könnyű.  

TAKTIKA

•Nagyon kell koncentrálnod, hogy kiszűrd a barátaid, a családtagjaid és a munkatársak kérő, sírós hangját, és olykor igenis csak arra összpontosíts, amit te szeretnél.

•Úgy valósíthatod ezt meg, hogy magad elé képzelsz egy forgatókönyvet, amiben az út mindig arra halad, amerre te szeretnéd. Például, szeretnéd ha a párod jobban tudná, hogyan izgasson fel téged az ágyban? Akkor írd le a teljes „utazást” olyan részletesen, amilyen részletesen csak lehetséges. Indulj ki az elképzelt élményből, és az alapján dönts egy-egy kisebb változtatás mellett, amit meg is mersz valósítani. (Mondjuk finoman lassítsd le a partnered kezét.) Ezzel egészséges módon előtérbe helyezed szükségleteidet, és egy ilyen kis változtatással már utat nyitottál afelé, hogy a nagyobb kívánságaid is teljesüljenek.

 

5-7 Igaz válasz

A halogató

•Gyakran túl természetesnek veszik a kemény munkádat, nagylelkűségedet, és ragaszkodásodat.

•Hajlamos vagy magadat háttérbe helyezni, addig, míg egy elfogadhatóbb, vagy megfelelőbb pillanat el nem érkezik (ami általában soha nem jön el).

TAKTIKA

•Kezdd azzal a fejlődést, hogy megtanulod felismerni a jól begyakorlott halogatás-mintáidat. Hallgass az agyadban a hangra. Hallani fogysz olyan hangokat, hogy: „el kell mennem a mosdóba”,   és szinte azonnal hallasz egy választ is erre: „még egy kicsit kibírom, és addig elintézek egy telefonbeszélgetést. Ha figyelmesen hallgatsz, akkor sok hasonló párbeszédet fogsz hallani evéssel, alvással, s még egy csomó fizikai és érzelmi igényeddel kapcsolatban.     

•Ahhoz, hogy előtérbe tudd helyezni magadat, abba kell végre hagynod a halogatást! •Ne vitatkozz a saját szükségleteiddel és vágyaiddal! Inkább elégítsd ki azokat. 

 

8-12 Igaz válasz

Ignorálod a szükségleteidet

•Gyakran kihagyod az ebédet. Akkor szeretkezel, amikor sokkal szívesebben aludnál. Vagy abban az étteremben eszel, amit utálsz, csak mert nem szeretnél problémát csinálni, és magyarázkodni.

TAKTIKA

•Határozott lépéseket kell tenned, hogy ezen a rossz „szokásodon” változtass, és   ragaszkodj az önzőséghez. Kezdd kis lépésekben, de gyakran.  

•Már egy apró változás is jelentős változásokat von maga után.   Például, ha szeretnéd egészséges mederbe terelni az egyoldalú barátságot, írd le papírra azokat a dolgokat, amik segítenének, hogy kilépj a szerepből, amit játszol. „Nem leszek lelki szemetesláda!” „Nem lesz időm hosszú beszélgetésekre, találkozókra, mindig szervezek majd valami programot közvetlenül a találkozó utánra, hogy siethessek”.   Következő alkalommal ezekből a kijelentésekből formálj mérhető célokat, mint például: „Tudatosam megváltoztatom majd a beszélgetés menetét”, vagy „Befejezem a telefonbeszélgetést, ha Ő nem hallja meg, amit mondok”, vagy „Azt mondom, mennem kell, ha a telefonbeszélgetés eléri a 10. percet”.

•Azáltal hogy ragaszkodsz a kitűzött céljaidhoz, a barátságotok is egy egészen új értelmet kap majd, minőségivé válhat, vagy rosszabb esetben véget ér egy már amúgy is károssá vált kapcsolat. De úgyis jön egy másik, ami minőségileg új lesz.

 

13-15 Igaz válasz

Én? Az meg ki???

•Annyira eltávolodtál a saját szükségleteidtől, hogy már nem is tudsz arról, hogy egyáltalán vannak-e.

•Egy jól olajozott gépezet lettél, képes vagy mások végtelen igényeinek, követeléseinek megfelelni, és még büszke is vagy arra, mennyit (el)bírsz, és semmi időrabló karbantartást nem igényelsz.

•De amikor elég harag, megbántódás, és frusztráció gyűlik majd össze benned, az komoly érzelmi labilitáshoz, és még fizikai leépüléshez, megbetegedéshez is vezethet.

TAKTIKA

•Sajnos, ez a rossz viselkedési minta annyira beléd ivódott, hogy neked mindent az alapoknál kell kezdened.

•Az első feladatod, hogy megtaláld, és felfrissítsd a kapcsolatot a vágyaiddal és az álmaiddal.

•Ha hezitálsz azon, hogy kicsit önzőbb legyél-e azokkal szemben, akik közel állnak hozzád, akkor gyakorold önzőséged először az idegeneken.

Kezdd azzal, hogy a buszon ne azonnal add át a helyed, amint látod, hogy valaki áll, hanem csak akkor, ha tényleg szüksége van annak a személynek az ülőhelyre, illetve ne térj ki mindenki elől, aki szembejön, ne lépj félre és engedj mindig ki valakit magad előtt az ajtón.

•Hagyd abba a folytonos bocsánatkérést, főleg az előre nem látható jövőbeni események miatt. (Jaj, ó, bocsi, látnom kellett volna, hogy jössz. Sajnálom, jaj, pedig tudnom kellett volna, hogy ezt szeretnéd, bocsánat….stb. Bocs, hogy élek.)

•Amint sokkal önzőbbnek érzed magad az idegenekkel szemben, akkor a tapasztalataidból táplálkozva a családoddal, a barátaiddal, és a kollegáiddal is sokkal egyenesebb lehetsz:   engedd meg magadnak, hogy azt mondd és azt tedd, amit szeretnél, és amitől jól érzed magad. Ezáltal egy csomó olyan jó élménnyel és érzéssel szembesülsz, amit oly sok időn keresztül megtagadtál magadtól.