Szabó Péter nevét néhány éve csupán a birkózás szerelmesei ismerték igazán, de az egyik kereskedelmi televíziós csatorna Való Világ című reality show-ja országos népszerűséget hozott a mokány sportolónak. Amióta végetért a műsorfolyam, hallhattunk Péterről jót is, rosszat is.

 

A budai Mammut II. központ Moveland fitnesz-komplexumában az iránt érdeklődtem a csepeli fiatalembertől, hogy mi foglalkoztatja mostanában, milyen terveket szövöget a jövőre nézve.

 

Honnan tudhatom, hogy Péter vagy Gyuri ül velem szemben?

El kell hinned, hogy Péter vagyok (nevet), bár az ikertestvéremmel valóban megszólalásig hasonlítunk egymásra. Neki azonban más az érdeklődése.

Úgy tűnik a sport az életed szerves része lett.

Igen, 16 évvel ezelőtt kezdtünk el birkózni. Olyan örökmozgó gyerekek voltunk, rengeteg fölös energiával. A szőnyegen megtaláltuk a helyünket, s ahogy egyre komolyabban vettük az edzéseket, úgy jöttek az eredmények is. A testvéremmel állandó volt a rivalizálás, ebben is egymás hátán jutottunk egyre magasabbra.

 

Ma is birkózol még?

Igen, bár a Való Világ miatt huzamosabb időt hagytam ki, kisebb-nagyobb sérülések is gátoltak, de edzek rendszeresen. Ez a sport örök szerelem marad, itt a fitneszteremben is igyekszem néhány birkózó elemet becsempészni a gyakorlatok közé.

 

Hallottam, hogy tornát vezetsz csoportoknak is.

Igen, már régóta terveztem, hogy kialakítok egy speciális gyakorlatsort, amit csoportosan lehet művelni. Szerencsésen egymásra találtunk a fitneszterem szakmai stábjával, s közös munkába kezdtünk. Még nagyon friss a dolog.

 

Ez érdekel, megtudhatunk erről részleteket is?

A gyakorlatok kialakításánál egyrészt arra törekedtem, hogy az egész testet megmozgassam az alsó lábikrától a felső vállizmokig, másrészt igyekeztem az erőelemeket a gyors, felpörgetett tempójú, zsírégető mozdulatsorokkal kombinálni. Így jött létre egy alapvetően alakformáló, de metódusában teljesen egyedi, egyórás program. A következő számban részletesen is megismertetem az olvasókkal ezt a módszert.

 

Tanulmányok?

A Való Világ miatt félbehagytam a Testnevelési Egyetemen a szakedzői szakot. Ez nem indul évente, így most egy kicsit várnom kell, amíg újra beülhetek az iskolapadba. De nem akarom, hogy tétlenül teljen az idő, így el fogok végezni több fitnesszel és aerobikkal kapcsolatos kurzust is. Még sokat szeretnék az elméletből is elsajátítani, a tanulás ebben a szakmában is folyamatos.

 

Bármerre jársz, rád köszönnek, megismernek. Megváltoztatott a siker?

Mindenféleképpen. Végleg felnőtté váltam az elmúlt hónapok alatt. Úgy érzem korábban – ahogy mondani szokás – egy burokban éltem. A Villában sokféle elvárásnak meg kellett felelni, s miután kijöttem akkor is

hasonló volt a kép. A legfontosabb, hogy rájöttem, miközben a környezetem elvárá-sait igyekeztem teljesíteni, majdnem elveszítettem önmagam. Előfordult, hogy úgy viselkedtem, mintha nem is én volnék, a feszültségek időnként rossz irányba szabadultak fel. Nagyon sokat változtam, s úgy érzem végre helyére kerültek a dolgok.

 

Úgy látom az igazi humoros Péter időnként előbukkan. Az előbb szóltál oda a kardiógépen dolgozóknak, hogy gyorsabban tekerjenek, hisz ők termelik az áramot az épületben…

A komoly munka mellett mindig kell egy kis hely a vidámságnak. A jó hangulat öszszekovácsolja a csapatot, s szinte családias viszonyokat teremt a teremben. Azért is érzem itt jól magam.

 

Sz. Z.