A XXI. század leglátványosabb extrémsportja hamar behálózta a világot és Magyarországot. A csúszás öröme és a 3-10 másodperces ugrások extázisa megad mindent, amire nem számítottál.   Ráadásul pár nap alatt megtanulhatod! Az igazi freestyle-os olyan, mint egy pornósztár, elsősorban nem magának, hanem a partközeli nézőknek csinálja a show-t.

 

A kite űzéséhez nem szükséges sportmúlt, előképzettség, és Magyarországon egész évben gyakorolható.

 

Nem nehéz, ne félj!

Egosport ez! Egyrészről azért, hogy megmutassuk mit is tudunk. Másrészről: ha szeretjük önmagunkat, akkor nem foszthatjuk meg a szervezetünket a csodás érzésektől, a siklás és a repülés örömétől. A kite nem nehéz sportág, bár a megtanulása a legtöbb esetben oktatót igényel. Így elkerülhetjük a rázós eséseket, már az elején, és a felszerelésünk sem megy tönkre – már az elején.

 

Izgalmi sport

A kite megad mindent, amit a szabadság és az izgalom megadhat. Aki szereti a természetet, a vizet, szelet, és a napsütést, szeret csúszni a hullámokon illetve sima vízen, annak a kite „a” sportág.   És ha valaki még szereti az ugrásokat és a repüléseket, biztos lehet benne, tényleg megtalálta az igazit. A kite-hoz nem kell ugrató, vagy hullám, ami eldob, elég az ernyőt felhúznunk a fejünk fölé menet közben és máris elemel minket a víztől. A leérkezés is sokkal biztonságosabb, hiszen lefelé ejtőernyőként működik, így ha valaki megfelelően irányítja az ernyőt, nagyon finom landolásban lesz része.

 

Fiúk űzik…
Nagy szenzáció az extrém sportok között, azért is, mert nem idénysportág. A kite közkedvelt változatai a snowkite; havon sível, snowboard-dal, landkite; buggy-val (háromkerekű homokfutó), landboard (terepgördeszka). Az ernyők szinte ugyanazok, csak a deszka változik.

 

…lányok nézik

Mint minden extrém sportban, a fiúk nagyobb számban szerepelnek rajongói között, bár, ha belevesszük a nézők számát, akik inkább a sportos fiúkat néző lányok, kiegyenlítődik az arány.

Lányokat motiválhatja az is, hogy a Magyar Kitesurf Egyesület hölgyek részére oktatási kedvezményt biztosít.

 

FITT TIPP

Hazai lehetőségek

Ritka jó helyzetben van e sport, hiszen kevés természeti sport űzhető Magyarországon egész évben. ez igen!

•A Balaton a sokat fújó északi szél, és az oktatásban segédkező sekély víz miatt Európa egyik legjobb gyakorló-tava.

 

•A szárazföldi időszak még jobb, hiszen vitorlázó reptérből, pusztából, alföldből van elég, így nincs más hátra, csak keresni kell egy nagy területet és máris   lehet hódolni az új szenvedélynek.

 

Felszerelés:

Elég egyszer megvennünk a felszerelést, és máris egész évben kite-ozhatunk. A sportágban 2 különböző ernyőtípust különböztetünk meg.

A szárazföldi soft kite-okat és a vízen használatos tube, azaz merev vázas felfújható ernyőket. Nyár lévén a tube kite-okkal foglalkozunk.

Az ernyő egy felpumpált vitorlából, egy 4 x 25 méteres zsinórból és egy boom-ból áll, utóbbival irányítjuk az ernyőt.

A derekunkra van erősítve az úgynevezett trapéz, ami segít, hogy ne karból kelljen tartanunk az ernyőt, és ennek a segítségével tudjuk állítani az ernyő dőlésszögét is.

A deszka kicsit hasonlít a wakeboard deszkához, de csak látszólag.  

 

5+1 jó gondolat sport előtt

·                     Kezdj legális kite iskolában!

·                     Mielőtt felszerelést veszel, érdeklődj kite-oksoktól!

·                     Mindig informálódj az időjárásról!

·                     Mérj szelet, és kérdezd meg a tapasztalt kite-osokat, milyen erős a szél!

·                     Úgy kite-ozz, hogy ha felerősödik a szél, az ernyőt mindig el tudd dobni a biztonsági rendszer segítségével!

·                     Akkor ugrálj a part mellett, ha már tuti jó vagy, nehogy kiugorj a nézőkre, akiknek mellesleg imponálni akartál.

 

Tancsa Péter
Magyar Kitesurf & Extrémsport Egyesület
elnök             

info@kitesurf.hu
www.kitesurf.hu