A fogamzásgátlás napjaink egyik sarkalatos kérdése. Sokat hallani a hormontartalomról, amely sok nőt félelemmel, tölt el és szeretnének minél többet tudni ennek jelentőségéről. A fogamzásgátló módszerekről, azok hatékonyságáról és különbségeiről Dr. Gimes Gábort, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adjunktusát faggattuk.

 

Melyik az a fogamzásgátló módszer, amelyet leggyakrabban alkalmaznak Magyarországon a nők?
Leggyakoribb a hormonális fogamzásgátló tabletta alkalmazása, de sokan használják a méhen belüli fogamzásgátló eszközt (spirál) is. A spirált az orvos helyezi fel a méhbe. Az eszköz igyekszik meggátolni, hogy az ondósejtek megtermékenyítsék a petesejtet, illetve gátolja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Gyakori védekezési módok az úgynevezett mechanikus fogamzásgátlók is, a condom és a fogamzásgátló vegyületek (spermaölő krémek, kúpok, habok, zselék), melyek a hüvelybe helyezve, kémiai hatásuknál fogva elpusztítják a bejutó hímivarsejteket.

Egyre többet hallani az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettákról. Hatékonyságát tekintve van különbség a magas és az alacsony hormontartalmú készítmények között?
A hormonális fogamzásgátló tablettákat a 60-as évek óta használják. Akkor még 150 mikrogramm volt a tabletták szintetikus ösztrogén tartalma, ami nagyon magas a maiakhoz képes, hiszen ma a legtöbb készítmény 20-40 mikrogramm szintetikus ösztrogént tartalmaz. Az a tapasztalat, hogy ennyi elegendő a biztonságos fogamzásgátló hatáshoz. Az alacsony hormontartalmú tabletták nagy előnye, hogy a hormondózis csökkenésével együtt csökkent a veszélyes mellékhatások előfordulási esélye is. Ilyen mellékhatások a véralvadási problémák és a máj zavarai (a hormonális fogamzásgátló tabletták a májban alakulnak át). A Leiden-mutáció is problémát jelenthet. Ez egy enzimhiány, egy véralvadási faktor probléma. Örökölhető. A csökkent működés miatt nagyobb a hajlam a trombózisra. Akinek ilyen betegsége van, annak nem ajánlott a hormonális fogamzásgátló tabletta szedése. Az alacsony hormontartalmú tabletták esetében az első három hónapban pecsételő, áttöréses vérzés kialakulhat, de ettől nem kell megijedni, legtöbbször az alacsony hormontartalom miatt fordul elő. Ha tovább tart, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert akkor lehet, hogy magasabb hormontartalmú készítmény szedése javasolt. A fogamzásgátló tabletták szintetikus ösztrogén tartalmában nincs különbség (csak a mennyiségben), ami változik az a szintetikus progeszteron tartalom, a tabletták másik komponense, amelynek molekulája változik az egyes készítményekben. Mindent összevetve, a hatékonyságot és a megbízhatóságot tekintve az alacsony hormontartalmú készítmények ugyanolyan jók, mint a magasabb hormontartalmúak.

Ha valaki gyermeket szeretne, mennyi idővel előbb kell abbahagynia a tabletta szedését?
Általában három hónapos „türelmi időt” szoktunk javasolni, mert ennyi idő kell a szervezet visszaállására, hiszen a tabletta szedése “mesterséges” vérzést idéz elő, nem úgy működik a szervezet, mint rendesen. A tablettáknak nincs magzatkárosító hatásuk, tehát ha valaki véletlenül a szedés alatt esne teherbe (nagyon kis százalékban fordul elő), kihordhatja a magzatot (genetikai ellenőrzés mellett), nincs szükség terhesség-megszakításra. Régóta az az orvosi álláspont, hogy a fogamzóképesség „visszatér”, mihelyst abbahagyják a tabletta szedését, tehát akkor sem károsodik a magzat, ha a kismama-jelölt nem várja ki a három hónap türelmi időt.

Melyik tabletta a legjobb? Létezik egyáltalán ilyen?
Minden nőnek más a legjobb. Van, aki az alacsony hormontartalmú tabletta szedésekor vérezget, másnak a magasabb hormontartalmú nem jó. Akinek például folyamatosan fáj a feje, azonnal orvoshoz kell fordulnia, mert lehet, hogy egy másik tablettát kell szednie. Ezernyi oka lehet annak, hogy miért jó, vagy miért nem egy fogamzásgátló tabletta. Minden magától a nőtől függ, az ő szervezetétől. Mindenkinél célszerű az alacsonyabb hormontartalmú fogamzásgátlóval kezdeni, ha az nem válik be, akkor áttérni a magasabb hormontartalmúra. Ha azonban egy készítmény bevált, akkor nem kell másikat alkalmazni csak azért, mert éppen az a legújabb. Sokszor indokolatlan a tablettaváltás. A leggyakoribb hiba, hogy nem várják ki az első 3 hónapot, mely idő alatt bármilyen tabletta szedés kezdésekor előfordulhat vérezgetés, mellfeszülés, fejfájás. Mindig érdemes megbeszélni a nőgyógyásszal, aki eldönti, hogy tényleg kell-e tablettát váltani, vagy van más megoldás is. Igazából a hormonális fogamzásgátló tabletta korunk egyik legjobb fogamzásgátlója, mert minimális a mellékhatások száma, ha mégis előfordulnak, megszűnnek idővel, vagy van rájuk megoldás.

Hain Zsuzsa

További információ a www.richter.hu
és a www.intimzona.hu weboldalakon.