2001-ben Szirtes tanár úr musical-osztályában végeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, – mondja az ifjú művésznő, gyönyörű, nefelejcskék szemét rám emelve. Siménfalvy Ágotával már végzős egyetemistaként megkaptuk a Muzsika hangja című musicalben Maria szerepét.Akkor történt, hogy Kerényi igazgató úr az egyik próbadélután megállított és azt mondta:

 

 Végre megálmodtam a magához illő nevet. Akinek ilyen különleges színű a szeme, az büszkén viselheti a Kékkovács Mara nevet.

 

A közös döntésnek köszönhetően a közönség már így ismerte és szerette meg.

A diploma átvétele után az osztályból Szabó P. Szilveszter, Derzsi György, Pankotai Péter, Ágota és én szerződtünk a Budapesti Operettszínházhoz. Maria után a Vígözvegy című nagyoperettben Valencienne-t játszhattam el, majd Júlia szerepe várt rám, A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című musicalben. Ezután jöttek a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő és a Luxemburg grófja kedves szubrett-figurái. Külön öröm számomra, hogy Ágotával együtt játszunk a Thália színházban a West Side Story-ban.

 

Ennyi munkához elengedhetetlen, hogy valaki jó fizikai, szellemi és lelki kondícióban legyen.

Ez valóban így igaz! Amikor a Marica grófnőben megkaptam Lizácska szerepét, rájöttem, hogy fizikailag is fel kell készülnöm erre a feladatra. Az előadás során egy szubrettnek sokat kell táncolnia és közben énekelnie is, a közönség pedig nem kíváncsi a fáradtság okozta lihegésre. Az egyetemen heti három alkalommal volt táncóránk, egyszer pedig akrobatika és akkoriban mindannyian nagyon jó kondícióban voltunk. Rájöttem, hogy megint el kell kezdenem a testedzést, ha bírni akarom a terhelést. Régi egyetemi foglalkozások alapelemeiből és a nyári szünetbeli fitnessterem-látogatások emlékeiből összeállítottam magamnak egy kemény programot. Minden napomat ezzel a speciális tornaórával kezdtem. A magas térdemelés beiktatásával végzett helyben futás, a négyütemű mozgások, a has- és fenékizom erősítése érdekében végzett gyakorlatok határozottan javították az állóképességemet és a közérzetemet. Gula Péter kollégámmal gyakran futni is kijártunk a Margitszigetre, de télen ettől tartózkodom, mert féltem a hangszálaimat.

 

A színházával sokat utazik külföldre. A környezetváltozást nem szokta az egészsége megsínyleni?

Hál’Istennek nem. Ilyenkor az ember ugyan kizökken az otthoni ritmusából, de mivel minden este előadás van, nagyon kell vigyáznunk magunkra. Rengeteg vitaminnal, különböző homeopátiás szerekkel felpakolva indulunk útnak és különböző jótanácsokkal segítjük egymást. Természetesen a napközbeni városnézéssel is csínján kell bánnunk, mert senki sem fáraszthatja ki magát teljesen. A tavalyi év elején Japánban jártunk, a decemberi holland turnénk pedig január első napjaiban ért véget. Kinn töltöttük a karácsonyt és a szilvesztert is, de akkor sem engedhettük el magunkat.

 

Mostanában a Bál a Savoyban című musical-operett próbái kötik le minden idejét. Ilyenkor is végigcsinálja az edzésprogramját?

Egy-egy próbaidőszak vége felé már nem vagyok olyan szorgalmas, mint akkor, amikor csak esti előadásaim vannak. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy az ember színpadiléte legyen tökéletes. A rendező, a maximalista Eszenyi Enikő egyébként is nap, mint nap úgy megdolgoztat bennünket, hogy más fizikai tevékenységre nem is vágyunk.

 

A minap ellátogatott a Hotel Aquincum Corinthia fitnesstermébe. Mi nyerte meg leginkább a tetszését?

A kardiógépek kifejezetten arra jók, hogy az egész testet megdolgoztassák. Az egyik csodamasinán irtó izgalmas, ahogy egy ütemre mozog az ember keze-lába. Ez az összehangolt mozgás minden izomcsoportomat megdolgoztatta. Még utána is sokáig úgy éreztem, mintha egy imbolygó hajó fedélzetéről léptem volna a szárazföldre.

 

Karcsúsága alkati adottság, vagy megdolgozik érte?

Is-is. Két éve elmentem egy állapotfelmérésre és azóta szem előtt tartom az ott elhangzott tanácsokat. Igyekszem leszokni a kávéról, és sok zöld teát, illetve rengeteg ásványvizet iszom. Nullás vércsoportú emberként a húsevők táborába tartozom, de igazából gyümölcspárti vagyok, minden fajtáját imádom, és rengeteget fogyasztok belőlük.

 

Hogyan gondoskodik szellemi fittségéről?

Igyekszem minél többet aludni, hétvégeken sokszor délig ki sem kelek az ágyból. Hétköznapokon az ember abszolút felpörgetett állapotban van, még akkor is, amikor tíz órakor vége az előadásnak. A játék világából elalvás előtt át kell zsilipelődnöm a saját életembe. A lenyugváshoz mindenképpen hozzátartozik a zenehallgatás. A klaszszikusok mellett most a török és indiai zenék a kedvenceim. Mielőtt lehunyom a szemem, mindig olvasok néhány oldalt. Első számú kedvencem Szabó Magda, akinek a könyveit gyönyörűséggel olvasom újra meg újra.

 

És minek köszönheti a lelki harmóniáját?

Egyértelműen a szerelemnek! Három évvel ezelőtt egy héten belül megvolt a diplomaosztóm, a születésnapom és az esküvőm. A férjem ugyan nem szakmabeli, de abszolút megérti, hogy én más tempóban élek, mert jól ismeri a színházi világot. Az egyetem előtt a Nemzeti Színház Akadémiájának növendéke voltam, ő pedig egy évvel alattam járt. Végül ő mégis úgy döntött, hogy az informatika világát választja, és programozó lett. Mi ketten tökéletesen kiegészítjük egymást. Így örömmel mondhatom: köszönöm, jól vagyok, és a lelki egyensúlyom is abszolút rendben van!

 

Szendi Horváth Éva