A kezdő síelőt rögtön a sítúra első napján meglepetésként érheti, hogy a technikai alapgyakorlatokat sem tudja precízen végigcsinálni, mivel az izomzata nincs hozzászokva ehhez a speciális terheléshez. Ilyenkor fordul elő, hogy délután már a lejtő helyett inkább valamelyik alpesi kiskocsmát részesíti előnyben. Ezzel önmagában nem is lenne gond, de ha már megvette a heti síbérletet, érdemes azt minél jobban kihasznál­ni.

 

Pedig egy hozzáértő oktató segítségével a második naptól már élvezhetné az új mozgásformát. Érdemes tehát a mozgás­ban résztvevő izmokat felkészíteni a fokozott igénybevételre az indulást megelőző időszakban. Segítségül összeállítottunk egy erősítő jellegű gyakorlatsort, amelyben főleg a combot fogjuk „gyilkolni” a siker érdekében, és amelynek lelkiismeretes gya­korlásával elsősorban az erő-állóképességünk fog fejlődni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy napi hat-nyolc órát végig tudjunk síelni.


 

A következő alapelveket vegyük figyelembe:

– A gyakorlatsor végrehajtása előtt tartsunk minimum tíz perc bemelegítést.

– A levegőt mindig erőkifejtés közben fújjuk ki, kivétel az ellentétes kar- és lábemelés c. gyakorlat.

– A sorozatok között egy-egy percet pihenjünk.

 

Tojásülés kiterheléssel

Valójában a tojásülésnél magasabb súlyponttal végezzük a gyakorlatot, tehát combunk nem éri el a vízszintest. Kiinduló helyzetből súlypontáthelyezést végzünk bal lábra, majd vissza közép­re, azután jobb lábra, és ismét vissza középre. Minden pozíciót 3-5 másod­percig kitartunk, ötször ismételve hat sorozaton keresztül.


 

 

Statikus hasizomgyakorlat

Kiindulóhelyzet: alkarfekvőtámasz, hasunkat tartsuk végig behúzva, lábak csípőszéles terpeszben. Fenekünket tol­juk felfelé a képen látható pozícióig, majd vissza. Az alsó pozíciót öt másodpercig tartsuk ki. Ismételjük meg nyolcszor hat sorozatban.


 

 

Ferde hasizmok erősítése

Kiindulóhelyzet: oldalsófekvés felhúzott lábakkal, tarkóra tartás, mellkas felfelé néz. Törzsemelés közben préselve fújjuk ki a levegőt. Mindkét oldalra háromszor húsz ismétlést hajtunk végre.


 

 

 

Combizmok erősítése

A combfeszítő izmok nyújtása során a fenekünket húzzuk be, térdeinket pedig tartsuk egymás mellett.


 

 

A combhajlító- és hátizmok nyújtása közben térdünk legyen mindig nyújtva, rugózás nélkül végezzük a gyakorlatot.


 

 

 

Farizom nyújtása

Hanyattfekvésben térdünket a mellkasunk­hoz húzzuk.


 

 

A gyakorlatokat összeállította és bemutatta: Cselik Szabolcs, a Fitness Company tanára, személyi edző, és Szabó Lívia, Fitness Company aerobik- és személyi edző