Ezúttal a Közép-Dunántúlt fedeztük fel, olykor lovon, máskor biciklin vagy gyalog, ahogy a terepviszonyok engedték. Lépten-nyomon találkozhatunk a magyar történelem gazdag örökségével – elég ha csak a két megyeszékhelyt, a „királyok városát”, Székesfehérvárt és a „királynék városát”, Veszprémet említjük.

 

A régió számos vára, így – a teljesség igénye nélkül – a sümegi, a veszprémi, a cseszneki vagy a Bory-vár, illetve a térség kastélyai: Martonvásáron a Brunszvik, Nádasdladányban a Nádasdy-kastély egész évben rendezvények sokaságával várja a látogatókat, hogy megismerjék a régiót, annak kultúráját, múltját és jelenét és együtt alakíthassák a jövőjét. A régió északnyugati területén a Gerecsére, Vértesre és Bakonyra tagolódó ősi röghegység, a Dunántúli-középhegység húzódik, mely az aktív turisták kedvelt célpontja; bakancsban, kerékpár nyergében és lóháton egyaránt.

A hegyvonulaton végighaladó országos Kék-túra útvonal érinti a legszebb turisztikai célpontokat, elvezet a természeti értékekhez, a történelmi műemlékekhez és a völgyekben megbúvó, kisebb-nagyobb csendes falusi üdülésre is alkalmas településekhez. A hegységtől délre a fürdőzés, vízi sportolás örömeit kínálja a „napfény tava”, a Velencei-tó. A Velencei-hegység felől érkező szelek a szörfösök és vitorlázók sportját éltetik, a kajakosok-kenusok a tó északi és déli partján is vízre szállhatnak.

Délebbre pedig a természeti kincsek sokaságát rejtő (Rétszilasi Halastavak) alföldi jellegű vidék, a Mezőföld helyezkedik el a magyar Mikulás otthonával, Nagykarácsonnyal. A térség festői környezetben fekvő, vadban gazdag erdőségei (Vértes, Bakony, Mezőföld), halban gazdag tavai (Velencei-tó, Öreg-tó) vadászatra illetve horgászatra, a 18 lyukú pályák (Alcsútdoboz, Tata) pedig golfjátékra csábítanak. A régió gyógy- és termálfürdőhelyein – Pápán, Agárdon és Komáromban – jelentős fejlesztések valósultak meg az elmúlt években, ahol újra várják régi és új, gyógyulni és pihenni vágyó vendégeket, a modern kor elvárásaihoz igazodó, a belföldi és külföldi vendégek igényeit egyaránt kielégítő fürdőkomplexumokban.

 

Kerékpártúrák

 

A Bakony lábánál

Útvonal:

Pápa – Somló-hegy – Devecser – Sümeg

A túra hossza: kb. 56 km

Mielőtt nyeregbe szállunk, érdemes körülnézni a Dunántúl Athénjeként is em-

legetett Pápán. A Kékfestő Múzeum, az Esterházy-kastély és a Nagytemplom felejthetetlen élményt kínál a kultúra iránt érdeklődő kerékpárosoknak. Dáka község irányába indulva érjük el a Somlót, melynek jellegzetes formája már messziről látható. A borvidékéről híres tanúhegynél érdemes megállni egy napra: a hegy tetején álló Somló-várhoz meredek út visz fel, ami a kerékpárosoknak is kihívást jelent, a kilátóból pedig gyönyörű panoráma tárul elénk, a borvidék borai pedig teljessé teszik a túra élményét.

Nem messze található a kastélyáról híres település Devecser, ahonnan könynyen elérhetjük Sümeget. A belföldi és külföldi turisták körében is jól ismert városban Magyarország egyik legjobb állapotban lévő várát csodálhatjuk meg. Itt nyaranta várjátékok szórakoztatják az idelátogatókat, s a középkori gasztronómiai különlegességek, vagy a lovaglás kedvelői is megtalálják számításukat.

 

Bábolnától a Dunáig

Útvonal:

Bábolna – Nagyigmánd – Kocs – Tata –

Neszmély

A túra hossza: kb. 40 km

A méneséről híres Bábolnáról indulva Neszmélyig festői tájakon vezet az út, s számos izgalmas látnivalóval találkozhatunk. Nagyigmándon keresztül jutunk el Kocsra. A településről kapta nevét a kocsi, mely annak idején egyedülálló újításnak számított – a híres találmányról az évente megrendezett kocsitoló versenyen emlékeznek meg. Tatán, a vizek városában az Öreg-tó partján érdemes megpihenni, s megtekinteni az Öreg-várat, majd a nem túl messze található Cseke-tónál az ország első angolparkját, ahol növényritkaságokat csodálhatunk meg. Neszmély, a borvidékéről híres település a Duna partján fekszik, s a folyam panorámája, jó borok, és szálláslehetőség várja a kerékpárosokat.

 

Természetjárás

 

A Bakonyban

Útvonal:

Csesznek – Porva – Bakonybél –

Pénzesgyőr – Zirc

A túra hossza: kb. 30 km

A Bakony erdejei igazi kikapcsolódást és páratlan látnivalókat kínálnak a túrázás szerelmeseinek: a festői környezetben haladó túraútvonalakon találkozhatnak erdei vadakkal, hallgathatják a madarak énekét, s nem utolsó sorban a településeken felfedezésre érdemes látnivalókat találnak.

Cseszneken a várat tekinthetjük meg – nyáron várjátékokkal, zenei rendezvényekkel várják a látogatókat –, Porvától érdemes egy kis kitérőt tenni az alig 3 km távolságban található Kőris-hegy – a Bakony legmagasabb pontja – kilátójához, ahonnét szép időben láthatjuk a Balatont és a Somlót is. Bakonybélen a bencés kolostort és a Bakonyi Erdők Házát tekinthetjük meg, Pénzesgyőrön a kerteskői ménes jelent látványosságot, mely több híres versenylovat adott lóversenyek szerelmeseinek.

 

A túra utolsó állomásán, Zircen – a Bakony fővárosaként is szokták emlegetni – a Bakonyi Természettudományi Múzeumot, a Reguly Antal Műemlékkönyvtárat és a felújított ciszterci templomot feltétlenül érdemes felkeresni, és túránkat a növényritkaságokat őrző arborétumban, szép környezetben fejezhetjük be.

 

A Velencei-hegységben

Útvonal:

Nadap – Sukoró – Pákozd

A túra hossza: kb. 15 km

A Velencei-tó partján tett túra felejthetetlen élménnyel gazdagítja a természetjárókat: a tó panorámája, a táj természetes szépsége, az emberek vendégszeretete és a települések vidékies hangulata garantálja a kikapcsolódást. Nadap, túránk első állomása a szintezési ősjegyről nevezetes.
Ez az ország legszilárdabb, legstabilabb pontja, a térképészet és az építészet fontos területének, a magasságmeghatározásnak magyarországi viszonyító pontja. Sukoró református templomát a történelem iránt érdeklődő túrázóknak érdemes felkeresniük: itt tartották a szabadságharc egyik fontos ütközetének, a pákozdi csata (1848. szeptember 28.) előestéjén a magyarok a haditanácsot.

 

A falu néprajzi érdekességei a népi lakóházak és a Sukorói Tájház. Pákozd és Sukoró között érdemes felkeresni a Pákozdi Ingókövek Természetvédelmi Területet, ahol érdekes geológiai képződmények figyelhetők meg. Túránk végpontjául kitűnő választás Pákozd mellett az arborétum, ahol vezető segítségével tanösvényen mehetünk végig, állandó kiállításon ismerkedhetünk meg a Velencei-tó növény- és állatvilágával és a Velencei-hegység geológiai érdekességeinek kialakulásával.

 

Lovasturizmus

 

A magyar történelemben, a magyar emberek életében mindig fontos szerepet játszottak a lovak. Honfoglaló őseink lovon érkeztek a Kárpát-medencébe, de a magyar embertől a későbbiekben is elválaszthatatlan maradt a ló. A lovak szerelmeseinek érdemes ellátogatni a jeles lovas hagyományokkal rendelkező Közép-Dunántúlra, hiszen a látnivalók megtekintése mellett hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek, a lovaglásnak. Bábolnán a Nemzeti Ménesbirtok világhírű lovain lovagolhatnak a vendégek, s kipróbálhatják a híres bábolnai ötösfogatot is. Döbröntén, Alcsútdobozon, Cseszneken, Móron wellness hotelben pihenhetik ki a lovaglás fáradalmait, s a borvidék borait is megkóstolhatják –, Enyingen és Bicskén minősített, fedeles lovardákban várják a lovasokat – több helyütt íjászattal, lovasíjászattal tehetik próbára ügyességüket –, a Velencei-hegységben pedig panorámalovaglás nyújt feledhetetlen élményt.

 

Falusi üdülés aktívan

Az aktív pihenést választók számára tökéletes kikapcsolódást nyújtanak a Közép-Dunántúl falvai. Bakonybélben, Csókakőn, Csákberényben és a Velencei-hegység falvaiban – és környékükön – túrákon vehetünk részt, míg Pákozdon, Sukorón, Enyingen a lovaglás szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek. A Vértesben szekérút program szórakoztatja az érdeklődőket, Cseszneken ősmagyar íjászattal, Sümegprágán pedig a népi hagyományokkal ismerkedhetnek meg. Neszmély, a borairól híres település a dunamenti kerékpáros útvonalaknak köszönhetően, a kerékpárosok körében is ismert.

 

Vízi sportok

 

Velencei-tó

A közép-dunántúli vízi sportélet központja Magyarország második legnagyobb természetes tava, a Velencei-tó. A tó nyaranta a vitorlázók, kajakosok, kenusok, evezősök és szörfözők birodalma, télen pedig a korcsolyázók, jégvitorlázók, fakutyázók, csúszkálók használják ki a vastag és viszonylag sima jégpáncélt. Ilyenkor a közeli strandon forró teát, forralt bort, és harapnivalót is vásárolhatunk. A Velencei-tavi Vízi Sportiskola a hazai kajak-kenu, vitorlázó utánpótlás nevelésében élenjáró intézmény, ahol szálláslehetőséggel, vízi sporteszközbérlési lehetőséggel várják a sportolni vágyó fiatalokat, s az érdeklődők kenutúrákon ismerkedhetnek meg a Velencei-tó nádasainak élővilágával.

 

Tata, Öreg-tó

Tata a vizek városa, ennek megfelelően a vízi sportok gyakorlására is lehetőség adódik: az Öreg-tavon nyaranta kajakosok, kenusok űzhetik hobbijukat.

 

Duna

A Duna északról és keletről határolja a közép-dunántúli régiót. Magyarország legnagyobb folyója számos lehetőséget biztosít a sportolni vágyóknak, elsősorban az evezősöknek, kajakosoknak, kenusoknak. A Duna motorcsónak versenyek helyszínéül is szolgál: ismerősen cseng a sportág kedvelőinek Dunaújváros és Ercsi.

 

Horgászat

 

Velencei-tó

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) 1974 óta végzi a Velencei-tó – az ország második legnagyobb természetes tavának – horgászati hasznosítását és halgazdálkodását. A tó déli oldalán sokfelé lehet a partról horgászni, de sok helyütt van csónakkikötő és csónak bérlésére is van lehetőség. A csónakból történő horgászat hangulatosabb és eredményesebb is.

 

A tó északi oldalán 3 km hosszú evezőspálya található, amely egyben kiváló halfogó hely és horgász versenypálya is. A part felől fokozatosan mélyülő meder kedvelt tartózkodási helye a keszeg- és kárászféléknek, valamint a pontynak is. A horgász területi engedélyeket a szövetség kirendeltségén és a tó körüli jegyforgalmazó helyeken, a horgász egyesületeknél, horgászboltokban lehet megvásárolni. Az engedélyek főbb típusai: éves, heti és napi jegyek.

 

Rétszilasi-tavak

Paradicsomi körülmények várják a horgászokat a Rétszilasi-tavak Természetvédelmi Területen. Réti majorban már a látnivalók is a horgászatra, halászatra utalnak: a Halászati Múzeumban a halgazdálkodás, horgászat múltjával ismerkedhetünk meg. A Réti major valóban paradicsom a horgászoknak: áhított csend, ökoturisztikai szemlélet és sporthorgászatra alkalmas vizek várják az idelátogatókat. Nagyszerűek a horgászok lehetőségei Tatán, az Öreg-tónál, ahol az Öreg-tavi Nagy Halászat alkalmával mérhetik össze tudásukat a pecások, valamint a Derítő-tavon, a Cseke-tavon, a Fényes Fürdőn és a Római-tavon. A folyó vizek közül elsősorban a Duna, a mesterséges vizek közül a fehérvárcsurgói, a zámolyi, a pátkai, nagyteveli, lőrintei víztározók nyújtanak lehetőséget a horgászatra.

 

Aktív rendezvények

 

május

Velencei- tavi Turisztikai, Kulturális- és Sportévadnyitó

Helyszín: Agárd, Velencei-tavi Vízi Sportiskola és Szabadidőközpont

Időpont: 2005 május 28.

Információ: 06-22-370-052

 

június

Országos Sportrendezvények

Helyszín: Gárdony- Sport Beach

Információ: 06-22-355-044

Agárd- Pop Strand

Információ: 06-22-370-026

Alba- Regia Kupa Nemzetközi

Tájfutóverseny

Helyszín: Csákvár, Sportintézmény

Információ: 06-22-582-309

Szent Péter Napi Halászbúcsú

Helyszín: Sáregres- Rétimajor

Információ: 06-25-509-190

 

július

Mosoni-Duna túra

Helyszín: Rajkától Komáromig

Információ: 06-30-348-3234

Motorcsónak Bajnokság

Helyszín: Ercsi, Dunapart

Információ: 06-22-520-630

Velencei- tó átúszás

Helyszín: Gárdony, Sport Beach

Információ: 06-22-355-044

 

augusztus

Arab lovak fesztiválja

Helyszín: Bábolna, Lovaspálya

Információ: 06-34-569-204

Bábolnai Nagydíj- Nemzetközi

díjugrató verseny

Helyszín: Bábolna, lovaspálya

Információ: 06-34-569-204

 

Rövidebb kerékpártúrák:

Tatabánya – Tata – Kocs – Komárom

Tata-Almásfüzitő – Komárom –

Koppánymonostor

Tata – Agostyán – Tardos – Nyergesújfalu

 

Köszönetet mondunk a Közép-Dunántúli

Regionális Marketing Igazgatóságnak

8000 Székesfehérvár, Piac tér 12–14.

Telefon: 22-370-051, Fax: 22-370-063

E-mail: rmiagard@hungarytourism.hu