Gyémánt, rubin, topáz, lazúrkő – sokan csupán státusszimbólumként birtokolják ezeket az értékes kristályokat anélkül, hogy tudatában lennének az egyes ékkövek mágikus, feszültségoldó, energetizáló vagy éppen fájdalomcsillapító hatásának. Elődeink jól ismerték az ékkövek és kristályok erejét, manapság csupán szépségüket csodáljuk.

 

Most felfedjük a rejtélyt, és elkalauzoljuk olvasóinkat ebben a csillogó világban. Tudták például, hogy a   lazúrkőből nyert kivonatot már az ókori Egyiptomban alkalmazták szemirritációk enyhítésére. Az ókori Rómában élő természettudós, Plinius feljegyzésekben támasztotta alá az ásványok gyógyító erejét. Minden kristálynak megvan a maga jellegzetes rezgése, amelyet átad az emberi testnek. Ám az energetizáló vagy gyógyító hatás megfordítva is működik: a kristályok átveszik azokat a rezgéseket a testtől, amelyek betegséget vagy depressziót okoznak.

 

Magától értetődik, hogy a nagyobb kövek több elektromágneses energiát képesek befogadni, és emiatt a gyógyító hatásuk is erőteljesebb. A vörös színű kövek, mint amilyen a rubin, a gránát, a karneol és a hematit vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, míg a sejtelmes lila árnyalatú ametiszt megóvja viselőjét az alkohol- és drogfüggőségtől, segít megelőzni a stressz okozta betegségeket, erősíti a szervezet védekező rendszerét, és elűzi a rémálmokat. A drágaköveket aranyba vagy ezüstbe foglalva viselhetjük ékszerként, hordhatjuk a zsebünkben szerencsét hozó amulettként, de ráfektethetjük azokat a beteg testrészre vagy a megfelelő csakrára, hogy serkentsük működését.

 

A csakrák a szervezet vitalizálását szolgálják, feladatuk, hogy a külvilágból érkező energiahullámokat felfogják. Ha valamelyik csakra nem működik megfelelően, a hozzá illő kristállyal lehet serkenteni működését.    Mivel a drágakövek planétikus energiákkal rendelkeznek, annak a bolygónak gyógyító erejét adják át viselőjüknek, amelynek uralma alá tartoznak.   Fontos, hogy drágaköveinket, kristályainkat legalább félévenként megtisztítsuk a negatív energiáktól. Tegyünk egy csipetnyi tengeri sót egy pohár vízbe, és hagyjuk a követ egy napig a pohárban. Igen ám, de vajon melyik az a kristály, amelynek rezgései a leginkább összhangban vannak a személyiségünkkel? A planéták, melyek sorsunkat és egészségünket befolyásolják, ebben is segítenek. A horoszkóp alapján bárki kiválaszthatja azt a követ, amely legoptimálisabban elősegíti testi, lelki és szellemi egészségének megteremtését, illetve helyreállítását.

 

Kos (03. 21–04. 20.)

Rubin: támogatja a vérkeringést, megóvja a szervezetet a fertőzésektől, elősegíti a vírusfertőzések leküzdését, csillapítja a fájdalmat és enyhíti a Kos-szülöttek életét gyakorta megkeserítő fejfájást. Ez a vérvörös kő a szív- vagy gyökércsakrára helyezve erőt és energiát ad, fokozza a kezdeményező készséget, segít leküzdeni a hangulatingadozásokat, elősegíti a belső egyensúly megteremtését.  

Gránát: csökkenti a Kosokra jellemző hiperaktivitást, erősíti az önbizalmat, büszkeséget kölcsönöz viselőjének, a gyökércsakrára helyezve enyhíti a bőrrel kapcsolatos panaszokat, stabilizálja a vérnyomást, és elűzi a lehangoltságot. Olaszországban azok az özvegyek viseltek előszeretettel gránátot, akik új partnert akartak magukhoz vonzani.  

Bika (04. 21–05. 20.)

Smaragd: fokozza az érzéki vonzerőt, segít megőrizni a fiatalságot, megvédi viselőjét a szembetegségektől, az epilepsziától, a vírusfertőzésektől, az epe- és májbetegségektől, megszünteti az érzelmi blokádot, gyógyítja a körömágygyulladást, könnyű szülést ígér, és mivel erőteljes regeneráló hatással rendelkezik, elősegíti a betegségekből való felépülést.    

Türkiz: elűzi a depressziót, a lámpalázat, segít úrrá lenni a gátlásokon, védelmet nyújt a mérgek és szennyező anyagok káros hatása ellen.

Rózsakvarc: viselőjének szerencsét hoz a szerelemben, megóvja tulajdonosát a válástól, illetve az elektroszmog ártalmas hatásaitól. A szívcsakrára helyezve segít viselőjének leküzdeni az érzelmi sérülések okozta fájdalmat.

Ikrek (05. 21–06. 21.)

Topáz: gyógyítja a kötőhártya-gyulladást, megszünteti az étvágytalanságot, kedvezően befolyásolja a szív, a központi idegrendszer és a lép működését, a napfonat-csakrára helyezve megnyugtatja a lelket, enyhíti a depressziót, segít leküzdeni az idegességből eredő fejfájást, s az Ikrek- szülöttekre általában jellemző kapkodást és idegességet.    

Achát: enyhíti az idegeskedés okozta gyomorpanaszokat, megóvja viselőjét a kígyómarástól, a bénulástól, az elmebetegségtől, a pestistől, kedvezően befolyásolja a szellemi képességeket, különösen a beszédkészséget. Az achát energiái megóvják a magzat egészségét, ezért nem árt, ha várandós anyukák viselik a nyakukban vagy gyűrűbe foglalva. Mivel az achát bátorrá teszi tulajdonosát, nem véletlen, hogy Orfeusz egy achátkövet vett magához, amikor leszállt az alvilágba.  

Rák (06. 22–07. 22.)

Ametiszt: gyógyköve a hisztériának, a mandulagyulladásnak, a légúti panaszoknak, tisztítja az aurát, megvéd a negatív hatásoktól, a mérgezésektől, az alkohol- vagy drogfüggőségtől, a rémálmoktól, megszünteti a pigmentfoltokat, enyhíti az ödémát, csökkenti a szervezetet ért stressz hatását, és fájdalomcsillapító hatással is bír.

Gyöngy: mivel jelentős mennyiségű kalciumot tartalmaz, megóv a csontritkulástól. Aki gyöngyöt visel, az a legkedvezőtlenebb helyzeteket és képes a javára fordítani. A gyöngy segíti viselőjét abban is, hogy feldolgozza a múltból eredő sérelmeit.

Az ókori görögök úgy tartották, hogy a gyöngy nemcsak fokozza viselőjének szépségét, de segít azt idősebb korában is megőriznie.   

Holdkő: elősegíti a termékenységet, serkenti a nyirokkeringést, megakadályozza a hormonzavarok kialakulását, enyhíti a menstruációs panaszokat, utazáskor megoltalmaz, és azoknak a kismamáknak, akik opált viselnek, nem kell attól tartaniuk, hogy nem tudnak majd szoptatni.

Oroszlán (07. 23–08. 23.)

Gyémánt: a kövek legnemesebbike fokozza az önbizalmat, megsokszorozza a szervezet öngyógyító energiáit, kedvezően befolyásolja az erőnlétet, segít kivédeni a szélütést, a kőképződést, a sárgaságot, a köszvényt és a szervezet idő előtti elhasználódását. A gyémánt megóvja viselőjét a csontokkal és mirigyekkel összefüggő betegségektől, sőt még az ártó befolyások ellen is védelmet biztosít. A néphit szerint még az ördögöt is képes elűzi.   

Borostyán: kedvező hatással van a szív működésére, megszünteti a kimerültséget, pozitív energiákkal tölt fel, kiegyensúlyozza a hormonszintet, erősíti a májat és a lépet, enyhíti az asztmás eredetű rosszulléteket, a fül- és fogfájást, valamint segít kilábalni a bronchitiszből. Ezenkívül abban is támogatja tulajdonosát, hogy mindig helyesen döntsön.   

Szűz (08. 24–09. 23.)

Tigrisszem: fokozza az összpontosító képességet, az önbizalmat, feloldja a fizikai és pszichikai gátakat, a mellre helyezve enyhíti az asztmás panaszokat és segíti viselőjét olyan helyzetekben, amikor határozottnak kell mutatkoznia.

Jáspis: megakadályozza az epe-, máj- és vesebetegségek, a gyomorgörcsök kialakulást, a bőrrel közvetlenül érintkezve erővel és vitalitással ajándékozza meg viselőjét.

Aranytopáz: fokozza viselője kreativitását, a napfonatcsakrára helyezve elűzi a borús gondolatokat és a depressziót, megóvja viselőjét az álmatlanságtól, az emésztési bántalmaktól és a kimerültségtől, stabilizálja a vérkeringést, segít levezetni az idegességet és megelőzni a visszerek és az aranyér kialakulását. Az aranyszínű topáz   rezgéseivel még a májpanaszok is elmulaszthatók.

Mérleg (09. 24–10. 23.)

Opál:   serkenti az anyagcserét, és segít megszabadulni az „érzelmi szmogtól”. Ez utóbbi különösen fontos a Mérleg-szülöttek számára, akik mindenkivel békében akarnak élni, mindenkinek meg akarnak felelni. Az opál segítségével békét köthetnek azokkal, akiket valamivel magukra haragítottak. A néphit szerint a szivárvány színeiben ragyogó opál jelentős mértékben fokozza az erotikus vonzerőt, erősíti a szívet, kedvező hatása van a gyomor- és bélműködésre, elűzi a depressziót, valamint a sötétségtől való félelmet.     

Turmalin: megvéd a balesetektől, a memóriazavaroktól, normalizálja a vérnyomást, a szívcsakrára fektetett kő pedig eloszlatja a gondokat és aggodalmakat.

Korall: támogatja a vérképző szervek működését, elűzi a melankóliát és fokozza a kreativitást. Ha a kő gazdája vérszegénységben vagy kimerültségben szenved, a korall elveszíti a színét.

Skorpió (10. 24–11. 22.)

Gránát: megóv a balszerencsétől, sebezhetetlenné tesz, tisztítja a vért, enyhíti a reumás panaszokat, a gyökércsakrára helyezve fokozza a nemi vágyat, megszünteti az impotenciát és a frigiditást, megakadályozza a pattanások és kiütések kialakulását. Aki ezt a követ viseli, annak a titkok vagy rejtélyek felderítése sem okozhat problémát.  

Hematit: mivel a hematit bátorságot ad, sebezhetetlenné tesz és megóv a veszélyektől, a harcmezőre induló katonák előszeretettel viselték talizmánként. Fokozza a vér- és a sejtképzést, vérzéscsillapítóként hat, a gyökércsakrára fektetve pedig segíti a betegségekből való gyors felépülést. Aki álmatlanságtól szenved, tegyen egy követ a párnája alá.

Jáspis: tisztítja és méregteleníti a vért, kedvező hatása van a női szervek működésére, megkönnyíti a vese- és hólyagkövek kiürülését, és megszünteti az orrvérzést. A jáspiskövekből készült nyakék segít leküzdeni a vashiányt és a vérszegénységet.  

Nyilas (11. 23–12. 21.)

Zafír: segít megszüntetni a Nyilasokra igencsak jellemző nyugtalanságot, láz- és vérnyomáscsökkentőként is beválik, a homlokcsakrára helyezve jótékonyan hat a szemre, és serkenti az agy működését. A zafír a „hit és a lelki béke” köve, segít megőrizni az ifjúságot, és enyhíti az isiászt kísérő fájdalmat.

Ametiszt: ez a lilás kő megtanítja viselőjét bízni az univerzum erejében, csökkenti a félelemérzetet, enyhíti a migrént, megszünteti az álmatlanságot, tisztítja az ereket, megvédi tulajdonosát az alkoholizmustól, a nemi betegségektől és az energiavámpíroktól.  

Obszidián: segít tisztázni az érzelmi problémákat, és megóv a látászavaroktól.  

Bak (12. 22–01. 20.)

Tigrisszem: aranysárga és aranybarna színárnyalatai védelmet és biztonságot sugároznak. Támogatja a befelé fordulást, de elevenné és fogékonnyá teszi a szellemet. A napfonatcsakrára helyezve meleget sugároz, segíti az influenzából való gyors felépülést, és enyhíti a Bakoknál oly gyakori reumatikus panaszokat.

Onyx: fekete színével, átláthatatlanságával mélységet és némi titokzatosságot sugároz. Jó hatást gyakorol a körmökre, a hajra és a bőrre, fokozza a kitartást, magvas gondolatokat ébreszt és megóvja tulajdonosát a balesetektől, a sorscsapásoktól és a keringési bántalmaktól.   A hiedelem szerint visszaveri a rossz kívánságokat és megóvja a szervezetet a negatív kisugárzásoktól. Az összpontosítást támogató hatása pedig igencsak kapóra jön a munkamániára és szellemi túlterheltségre hajlamos Bakoknál.

Vízöntő (01. 21–02. 19.)

Zafír: a buddhisták szent kőnek tartják, de a katolikus főpapok is előszeretettel viselnek zafírral ékesített gyűrűt. Nem véletlenül: a kő varázslatos kéksége állandóan emlékezteti viselőjét az istenek jelenlétére. A kék zafír rezgései csökkentik a lázat és a vérnyomást, megóvják a szervezetet a korai öregedéstől, a homlokcsakrára és a szemekre helyezett kövekkel pedig ki lehet kezelni szembetegségeket, látászavarokat.

Aquamarin: ez a világoskék színű kristály, melyet a hagyomány a misztikusok és gyógyítók kövének tart, javítja az erőnlétet, csökkenti az agressziót, a homlokra vagy a szemekre fektetve élesíti a látást, megakadályozza a torok-, máj- és szembetegségek kialakulását, és enyhíti a fogfájást. Jó hatása van a légutakra és a tüdőre, csökkenti az allergiás eredetű bőrpanaszokat.

Halak (02. 20–03. 20.)

Ametiszt: fokozza az intuíciót, magához vonzza a jótékony hatású energiahullámokat, és távol tartja azokat a rezgéseket, amelyek árthatnak a testnek és a léleknek. Ez a csodálatos halványlila kő enyhíti a gyász okozta fájdalmat, csökkenti a színvakságot, jótékonyan hat a hasnyálmirigyre, és segít tulajdonosának leküzdeni az alkoholizmusra való hajlamot.  

Jade: ez a finom és lágy kő békét és harmóniát sugároz arra, aki a közelében tartózkodik. Az ókori Egyiptomban amulettként viselték a jade-ból készült figurákat, amelyeknek misztikus erőt tulajdonítottak. Mexikóban a spanyol hódítók csodálkozva tapasztalták, hogy a „bennszülöttek” jade-dal kúrálták a vesebetegségeket. A néphit szerint ez a kő hosszú életet ad viselőjének, bőséges gyermekáldást biztosít, megkönnyíti a szülést, és megóvja tulajdonosát a balesetektől. Terméketlenség esetén ajánlatos a szexcsakrára helyezni, szüléskor pedig kézben tartani.