A gyermekvállalás a nő életében és testében mindig jelentős változást idéz elő – sokunknál ez maradandó súlytöbblettel is jár, és meglepődve tapasztaljuk, ránk sem ismernek. Végeláthatatlan küzdelem következik a felszedett kilók leadásáért. Vannak azonban kemény küzdők.   Oláhné Rozsi Magdolna közéjük tartozik. Sikere nem csak harminc kiló mínuszban mérhető.

 

„Ismerős kismamák gyakran kérdezték, mivel foglalkozom, mi a munkám? Kellemetlen, rossz érzés motoszkált bennem, amikor kimondtam, hogy tánctanár vagyok, s láttam magam kövéren, fújtatva.” 

 

– Gyermekem születése után, a GYES időszaka alatt hízlaltam fel magam módszeresen 84 kg-ra. Az aktív táncos élettől visszavonulva, helytelen táplálkozással megfejelve, kb. fél év alatt változott a súlyom 52 kg-ról 84-re. Ez egy ideig nem zavart, óriás méretű pólókban jóízűen falatoztam mindent, amit szeretek. Sok szénhidrát, fehérkenyér, tésztafélék – meséli Oláhné Rozsi Magdolna táncpedagógus, aki délelőttönként egy alapfokú művészeti iskolában általános iskolai tanulókat oktat a néptánc szépségére. Délutánonként művészeti csoportokban, táncegyüttesben folytatja munkáját azok számára, akik ezt emelt szinten kívánják művelni. Szabadidejében majorette oktatóként saját együttesét vezeti, és gyakran feltűnik zsűritagként országos fesztiválokon is.  

 

Búcsú a felszedett kilóktól

 – Egyre nehezebben mozogtam, a lépcsőzés fújtatóssá, fárasztóvá vált, s mivel visszavártak a munkahelyemre, éreztem, hogy a táncok bemutatása nehézséget okoz majd. A másik motiváló erő az volt, hogy ismerős kismamák gyakran megkérdezték tőlem, mi a munkám? Kellemetlen, rossz érzés motoszkált bennem, amikor kimondtam, hogy tánctanár vagyok, s láttam magam kövéren, fújtatva. Éreztem, ez így hiteltelen.

 

A nagykabát és a kitartás

– Leballagtam egy konditerembe, s a recepción egy nádszál vékony tinédzser végigmért, majd sajnálkozva közölte velem: ”Hááát, nem tudom, hogy a maga korában mit ajánlhatok…” S akkor még a súlyomat meg sem említette. Sarkon fordultam, de elszántan tettem még egy próbát néhány utcával arrébb. “Nagykabátra nem adunk edzés tervet… , öltözz át, és már kezdünk is”-   invitáltak be a klubba. (Nyolc éve már én is ennek a teremnek vagyok az aerobik oktatója!)

 

A kezdeti nehézségek

– A súlyfeleslegtől nehezen szabadultam meg, mert eleinte csak súlyzós edzésekre jártam, nem változtattam az étrendemen. De már az is öröm volt, hogy fizikailag kezdtem jobban érezni magam. Az állóképességem nőtt, egyre többet bírtam, s az apránkénti sikerek tovább ösztönöztek. Bemerészkedtem egy step órára, s az első óra után éreztem, ez valami fantasztikus dolog. Jó zene, klassz koreográfia, szuper jó edző, kedves vendégek, akik bíztattak. Ez a csoportos edzésforma, a zenére történő mozgás nagyon vonzó volt számomra, mivel hasonlított a táncórákra.
Rendszeresen jártam kezdetben 3, majd 4-5 alkalommal hetente. Kb. egy év elteltével az élet úgy hozta, hogy felkértek helyettesíteni, majd állandó órákat kaptam. Közben tanultam a Testnevelési Egyetemen és a Táncművészeti Főiskolán is.

 Az én receptem

Mindenki magának állítja fel a szabályokat, s akkor könnyebb lesz azokat betartani. A súlyom 49 kg-ra csökkent, nemcsak a sok mozgás, hanem az étkezési szokásaim megváltoztatásának hatására. Elhagytam a fehér lisztet, a cukrot és a zsírt. Gondolok itt a rejtett zsírokra, felvágottakra és tejszínes szószokra is. Vizuális típus vagyok, tehát leírtam magamnak egy papírra: fehér liszt, cukor, zsír stb. Majd ezt látványosan áthúztam. Próbáltam betartani, hogy olyan ételhez ne nyúljak, amiben ezek bármelyike is benne van.

Az első időben ezeket az ételeket nem helyettesítettem semmivel, egyszerűen csak kihagytam. Ma már tudatosan helyettesítem őket: tönkölybúzából készült kenyeret, barnarizst eszem, párolt zöldséget-reszelt sajttal. Csökkentettem a mennyiséget is.   Hétvégén mindent ettem, amit a családom, süteményt is beleértve, de a
többi napokon szigorúan tartottam magam az étrendemhez. Szerintem én tartottam el egy időben a puffasztott rizs forgalmazóit, olyan mennyiséget megettem kenyér helyett.

Vannak kivételes napok, amikor jóízűen megeszem bármit, amit szeretek, s így tartani tudom a hét többi napjára előírt diétát. Az első 5 kg-ra nagyon büszke voltam, ám senki nem látta a változást rajtam, valószínűleg ekkora súlyfeleslegnél ez észrevehetetlen más számára. 3-5 kilogrammonként a súlyvesztés mindig megállt, nem mozdult. Ekkor igyekeztem még többet mozogni, hogy beinduljon. Változtattam a külsőmön is, a hajamon, az öltözködésemen és így a változás mások számára is érzékelhetőbb lett. Ez motivált, hajtott előre.

 

Elkapni a mozgás ritmusát

Hihetetlenül élvezem, hogy annyit mozgok, amennyit csak akarok, hogy bírom a terhelést, energikus vagyok, vidám és kiegyensúlyozott, hiszen imádom a munkámat, s a családom is maximálisan támogat ebben, hiszen ez rengeteg idő. Szinte mindennap megkérdezi valaki: – Hogy bírod? Miért csinálod ilyen megszállottan?

Nem tudok rövid magyarázattal szolgálni, mivel akkor mindezt nekik is el kellene mesélnem, ezért inkább csak annyit mondok:

– Ezt csak így lehet!

Élvezetes, tartalmas és magával ragadó csak akkor lesz egy óra, ha az ember imádja csinálni, nem csak tanítani. Jól érzem magam a bőrömben, s élvezek minden percet, amit mozgással tölthetek, s ez hatással van mindenre, amit csinálok – 45 évesen! (Magdi hihetetlen lendülettel táncpedagógusi, koreográfusi és majorett oktatói munkája mellett, két fitnesz teremben tart aerobik órákat és rendszeresen jár továbbképzésre, edzésre más oktatókhoz is.)

6 tipp, ami még segítségedre lehet fogyókúrádban

 

1. Rostok

Vízhez kötődve zselatinszerű masszát hoznak létre, amely teltségérzetet okoz, és csökkenti a táplálékbevitelt. Fokozzák a szénhidrát- és zsíranyagcserét. Ahhoz, hogy a kiegészítő tabletták élelmirost-forrásként szolgáljanak, fogyassz belőlük többet egy nap.

 

2. Króm

 Ha nehezen tudsz ellenállni az édességnek, nehezen fog menni a fogyókúra – króm nélkül. A vércukorszint ingadozásának következménye, hogy a szervezet a fő étkezések közötti időben kívánja az édességet. A króm csökkenti ezt az ingadozást.

 

3. Hidroxi-citromsav 

A hidroxi-citromsavat (HCA) a Garcinia cambogia indiai növényből vonják ki. A HCA csökkenti a szénhidrátoknak zsírrá történő átalakulását, azaz a zsírtömeg felhalmozódását. Fokozza a máj glikogénszintézisét, ami a központi idegrendszerbe küldött jel révén csökkenti az étvágyat is.

 

4. CLA (konjugált linolsav) 

 A CLA linolsavizomérek csoportja,   természetes forrásai a hús- és tejtermékek, de a növényi olajakban is megtalálhatók. Előnyösen befolyásolják a zsírraktár-sima izomszövet arányt.

 

5. L-karnitin 

Az L-karnitin kedvezően hat az izomzat alakulására, az oxidatív anyagcserére, így az energiatermelésre, a zsírmentes izomszövet mennyiségének növekedésére, valamint a testtömeg/ BMI szignifikáns csökkenésére.

 

6. Q10

A csökkent táplálékbevitel következménye, hogy kisebb mennyiségben termelődik energia, aminek állandó fáradtságérzés a kísérője, és a sporttevékenység iránti vágyunk is alábbhagy. A Q10 pótlása segít, hogy új erőre kapj.