Sokan küszködnek azzal, hogy lábizmaikat tökéletesre formálják, sokszor mégsem érik el a kívánt hatást. Ennek okai lehetnek a gyakorlatok nem megfelelő végrehajtása, illetve a gyakorlatok egyoldalúsága. Íme néhány tipp e probléma orvoslására.

 

1. Kitörés előre váltott lábbal
(otthon is végezhetjük)

Kiindulóhelyzet: vállszélességű terpeszállás. Lépjünk előre a jobb lábbal úgy, hogy a jobb térd a jobb boka fölött legyen, a bal térdet pedig közelítsük a talajhoz, majd lépjünk vissza kiinduló helyzetbe, ezután ismételjük meg a feladatot bal lábbal. Otthon kézisúlyzót, edzőteremben rudat is használhatunk. A gyakorlat a négyfejű combizmot, a csípőizmokat, a combhajlítókat, a farizmokat dolgoztatja meg.

2. Lábnyújtás gépen

Üljünk rá a combfeszítő gépre, lábfejünket tegyük a lábpárna mögé, hátunkat, derekunkat támasszuk meg a gép támláján, két kezünkkel kétoldalt kapaszkodjunk meg, és lassan nyújtsuk ki mindkét lábunkat úgy, hogy ne ütközzön a súly, majd lassan engedjük vissza a lábunkat kiinduló helyzetbe.

A feladat a négyfejű combizmot és a farizmokat dolgoztatja.3. Combközelítés hanyatt fekvésben

Feküdjünk hanyatt, kezünket tegyük a csípőnk alá, derekunkat szorítsuk le, a lábainkat emeljük fel úgy, hogy a törzshöz képest derékszöget zárjon be, mindkét lábat nyissuk terpeszbe, majd sarok vezetésével zárjuk. A gyakorlat a combközelítőket és a csípőizmokat dolgoztatja.

4. Sarokemelés zárt lábbal

Álljunk egyenesen, enyhén terpeszállásba, kapaszkodjunk meg egy székben, vagy álljunk a bordásfalhoz. Emelkedjünk lábujjhegyre, egy pillanatra tartsuk meg, majd ereszkedjünk vissza kiinduló helyzetbe. Ha nehezíteni szeretnénk, akkor álljunk zsámolyra. A feladat során a gázlóizom, és a kétfejű lábikra izom dolgozik

5. Lábhajlítás gépen

Helyezkedjünk el a lábhajlító gépen, térdünk enyhén lógjon le a támláról, és ügyeljünk arra, hogy térdünket soha ne feszítsük túl. Fejünket, mellünket, ágyékunkat végig a padon tartva, hajlítsuk be a lábunkat hátra, majd lassan engedjük vissza. A gyakorlat során a kétfejű lábizom, a félhártyás és a félinas izmok (combhajlítók) dolgoznak.


6. Guggolás terpeszben

A feladathoz rudat is, kézisúlyzót is használhatunk. Álljunk terpeszállásban, térdeink legyenek enyhén behajlítva, és nézzenek kifelé. Hajlítsuk be a térdeket úgy, hogy a térdhajlat derékszöget zárjon be, majd nyújtsuk vissza kiindulóhelyzetbe. A gyakorlat a négyfejű combizmot, a combközelítőket és a farizmokat erősíti.

A gyakorlatsort bemutatta:
Boros Norbert, Az A1 Wellness Központ személyi edzője, 2000 Aerobik Világkupa és Világbajnokság ezüstérmese, 2001 Fitness Man európa- és világbajnokaC

7. Combhajlító nyújtása

Üljünk le nyújtott ülésbe, egyenes háttal hajoljunk rá lassan a lábunkra úgy, hogy a térdek végig nyújtva maradnak. Maradjunk ott pár másodpercig. A combhajlítók, és a farizom nyúlnak.

És amiről soha nem szabad elfeledkeznünk, az a nyújtás. Ahhoz, hogy elkerüljük a sérüléseket, illetve az izomlázat, nagyon fontos, hogy minden gyakorlat után nyújtsuk meg a használt izmokat!

A gyakorlatsort bemutatta:
Boros Norbert
, Az A1 Wellness Központ személyi edzője,
2000 Aerobik Világkupa és Világbajnokság ezüstérmese,
2001 Fitness Man európa- és világbajnoka.