Már a fiatal lányok rettegnek a fölösleges zsírpárnák kialakulásától, s ahogy múlnak az évek, csak fokozódik a félelem. És jön az érettségi találkozó. Akkor döbbennek meg, mi lett X-ből pár év alatt: bizony XL, vagy XXL. Dr. Sidó Zoltán a zsírégetés és életkor összefüggéseit osztja meg veled, és azt is megtudhatod, bár a feladat nehéz, egyáltalán nem reménytelen a helyzet(ed).

 

Most megtudod, hogy a különböző életkorokban melyik testrészedet veszélyezteti hízásveszély, és azt is, hogyan előzheted meg az életkorod nem kívánt mellékhatásait!

 

20 évesen még elég csak a futás, a hasizom gyakorlat, hogy karban tartsd magad. A 30-asoknak már komplex has- és hátizom gyakorlatok szükségesek. Külön kell rádolgozni a combokra, és a tomporra. Használhatsz ingeráram készülékek is, melyek nem helyettesíthetik az összetett mozgásprogramot!

 

Miközben a túlsúly okozta kockázatok már közismertek, arról nem sokan tudnak, hogy a zsírszövetek hiánya is veszélyes lehet, mert szintén segíti a szív- és érrendszeri komplikációk kialakulását.

 

Miért híz(t)unk meg?

 „Úristen, hogy meghízott… pedig milyen csinos volt a gimiben.” Sokaknál ezt a változást

•a terhesség,

•majd az azt követő szoptatás időszaka okozza,

•persze ehhez is hajlam szükségeltetik.

•Vagy pl. a gimiben sportolt, majd ezt abbahagyta a család miatt és ugyanannyit evett, de már a sportolással járó zsírégetés elmaradt.

•Vannak olyanok is, akik a mindennapi stresszhatások legyőzésére a nassolást választják és aztán már késő, puff neki, elhízott, fölös zsírpárnák jelentek meg a legrosszabb helyeken.
•Ugyanakkor persze vannak fiatal hölgyek, akiknél pl. pajzsmirigy betegség jelentkezik- a pajzsmirigy kevesebb hormont termel- ez pedig hízáshoz vezethet.

•A tudomány mai állása szerint az elhízást a kulturális és környezeti behatások következtében fellépett rendellenes étkezési szokások, a mozgásszegény életmód számlájára írhatjuk,

•ill. az újabb kutatások tükrében öröklődő betegségnek tartjuk.

 

Veszélyes nem tudni! 

Korábban kevesebb figyelmet fordítottak a túlsúly és az elhízás kérdéskörére, de az utóbbi évek kutatásai és klinikai megfigyelései bebizonyították, hogy az elhízást komolyan kell venni és lehetőség szerint kialakulását meg kell előzni. Az orvosok már évtizedek óta figyelmeztetnek, hogy milyen veszélyekkel jár a túlsúly és az elhízás, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a zsír alapvető szerepet játszik a szervezet egyensúlyának kialakításában. Miközben a túlsúly okozta kockázatok már közismertek, arról nem sokan tudnak, hogy a zsírszövetek hiánya is veszélyes lehet, mert szintén segíti a szív- és érrendszeri komplikációk kialakulását.

 

Problematikus testtájékok 

A zsírszövetek egyfajta mirigyként dolgoznak, nagy mennyiségben termelve egy bizonyos hormontípust, az adipokint. Alapvetően az állandó testsúlyunkat a szervezet hormonháztartása tartja egyensúlyban. Ebben jelentős szerepet játszik többek köátsz mellékvese és a pajzsmirigy megfelelő működése. Ha ezeknek a hormont termelő mirigyeknek a működése lecsökken, akkor nagy az esélye a testsúlygyarapodásnak. Fordított esetben jelentős fogyás jelentkezhet, ami ugyancsak orvoshoz tereli a beteget. Normális esetben az úgynevezett alapanyagcsere a szervezet állandóságát hivatott biztosítani. Az életkor előrehaladtával az emberek alapanyagcseréje fokozatosan csökken, így egyre nagyobb az esélye a zsírszövet felszaporodásának – azaz kialakulnak az oda nem illő nagy zsírpárnák.

•A 20-as éveikben járó lányok esetében elsősorban a tompornál, valamint a hason jelentkezik a fölös zsírpárna.

•A 30-asoknál csak fokozódhat a lerakódás ugyanezen testzónákon, valamint a kar és a comb is megvastagodhat.

•A 40-es éveiket taposóknál már lényegesen megvastagodhat a fent említett testtájékokon a zsírszövet és kialakulhat az úgynevezett „narancsbőr” is – igen, az is tapasztalhatja magán, akinek eddig nem volt -, és ez jelentős esztétikai gondot okoz viselőjének.

 

Táplálék kiegészítők és fogyókúra

A gond az, hogy negyvenes éveink után már a kalóriamegvonás nem olyan eredményes a fogyókúránkban, mint fiatalabb korunkban. Fiatal korban kevésbé szükségesek az úgynevezett táplálék kiegészítők, vitaminok a fogyókúrában. Az idősebb korosztály már előszeretettel nyúl mindenféle kegyszerhez-vegyszerhez. Minden picike segítség jól jön ebben a nehéz harcban. Idősebb korban még több kalóriát kell elégetnünk a testmozgás fokozásával ahhoz, hogy testsúlyunk csökkenjen. Ezt zsírégetésnek is szokás nevezni, hiszen végső célunk a lerakódott zsírtömeg eltávolítása a megfelelő testtájékokról.

 

Zsírégetés és edzés

A zsírégetés titka,az edzés céljának megfelelően meghatározott, állandó pulzustartományban történő, főleg dinamikus mozgás. Ezt a tervezett testmozgást szokás kardiotréningnek is nevezni. Így nevezünk minden olyan edzésmódszert, amely a szív- és érrendszer, valamint a légzőrendszer kapacitásának, terhelhetőségének fejlesztését szolgálja. Így tehát kardiotréning lehet a futás, az evezés, az úszás, a kerékpározás, az aerobik és más nagy oxigénfelvétellel járó sport. A fitnesztermek világában azonban a különböző kardioberendezéseken történő edzést nevezzük kardiotréningnek. Segítségükkel jól lehet csökkenteni a zsírszövet mennyiségét, így átalakítható a testünk.

20 évesen még elég csak a futás, a hasizom gyakorlat, hogy karban tartsuk magunkat.

• A 30-asoknak már különféle rafinériákhoz is kell folyamodniuk. Ilyenkor már komplex has- és hátizom gyakorlatok szükségesek. Külön kell rádolgozni a combokra, és persze a tomporra. Használatosak bizonyos ingeráram készülékek is, melyek nem helyettesíthetik az összetett mozgásprogramot.

•A 40-es éveikben járóknak, a fenti mozgáselemek mellett jó effektussal bír a szauna használata is. Ilyenkor még fokozottabban kell a tomporra, a karokra, a combokra és persze a hasfalon elhelyezkedő zsírpárnára rádolgozni. Így nemcsak szebbek, csinosabbak, de egészségesebbek is lehetünk.

Persze ez a munka igen jelentős kitartást igényel, hiszen rövidtávon sem könnyű megfelelő eredményt elérni, pedig alakunkat hosszútávon szeretnénk megtartani!

 

Zsírégető edzés

PULZUSSZÁMLÁLÓ

Számold ki, mikor megfelelő a pulzusszámod zsírégető edzés közben! Az alábbi képlet segíthet a hozzávetőleges érték meghatározásában:

1. 220-ból vond ki életkorodat, ezzel megkapod az elméleti maximális pulzusszámot.

2. A kapott értéket szorozd meg 0,65-tel és 0,75-tel, ez a két érték lesz hozzávetőleg a Te zsírégető pulzus-célzónád alsó és felső határa.

PÉLDA

Egy 30-as évei közepén járó hölgyet választottunk. A 35 éves esetében tehát a következő értékeket kapjuk: 220-35= 185 az elméleti maximális pulzusszám, 185 x 0,65= 120 és 185 x 0,75 = 139, tehát a pulzusszámot edzés közben 120 és 139 között javasolt tartani.

•Általánosságban az is elfogadott szabály, hogy a terhelés alatti pulzusszám 100 és 120 között megfelelő. Ez a pulzusszám a40-es éveiket járó hölgyek esetében megfelelő a zsírégetéshez. Ugyanakkor ez a terhelési szint általában biztonságos is minden egészséges ember számára.

•Fiatalabb korban, pl.20 éveseknél, különösen jól edzett állapotban, az edzés során elért pulzusszám magasabb is lehet, de semmiképp ne haladja meg a 160/percet! Ebben segítségünkre van a kardiogép, ami érzékeli szívdobbanásaink számát, és automatikusan szabályozza a terhelést. Ez olyan, mintha személyi edző állna melletted, aki folyamatosan figyelemmel kíséri a végzett munkát és jelez, ha valamit nem megfelelően hajtasz végre!


FITT TIPPEK

•Egy biztos, hetente legalább 3-4 alkalommal mozogjunk, általában 30-40 percig a kiszámolt pulzusszámmal.

•Nem szabad elfeledkeznünk a testmozgás előtti bemelegítésről sem. Ennek időtartama legalább 5 perc legyen,

•ugyanennyi ideig tartson a mozgásprogramunk után a levezető nyújtás-lazítás. Így biztonsággal elkerülhetjük a különböző lehetséges komplikációkat, (ritmuszavar, erőteljes vérnyomás emelkedés, megszédülés) és a sérüléseket is.

•Ha egyféle edzésre járunk, egyféle gyakorlatsort végzünk minden alkalommal, egy idő után nem fogjuk érezni a hatást. Ezért, ha egyik nap kerékpározunk, akkor másnap ússzunk, a harmadik edzés pedig futás legyen a héten! Ha többféle sporttal, mozgással próbálkozunk, önmagában is sokkal hatásosabb lesz mindegyik, ráadásul sokkal kevésbé unjuk meg.

•Nem utolsó szempont az sem, hogy a megfelelő helyről tüntessük el a zsírt. Erre legalkalmasabbak a célzott kondicionáló gyógytornák, segítségükkel olyan testtájékok kerülnek megmozgatásra, amire nem is gondolnánk… Ezek a kondicionáló tornák tartalmaznak dinamikus és statikus mozgáselemeket is, melyek ötvözése még hatékonyabbá teszi a programunkat hosszú távon is.

 

Mozgásprogram különböző életkorban

 

20 évesek

30 évesek

40 évesek

Intenzitás (pulzus)×

150-160/min

140-150/min

130-140/min

Gyakoriság (hét)

mindennap

5-6 alkalom

4-5 alkalom

Időtartam (perc)

60-90

40-60

30-40