A karcsú derék már a régmúltban is trendi része volt a nőnek; fűzőkkel, alakformáló bugyikkal és egyéb kínzóeszközökkel zsugorították magukat, mások műtéttel távolíttatták el lengőbordájukat. De mit tegyen a modern nő strandszezonban? Kapd el a mentőövet!

 

Úszógumiképző étkezési hibák

– Rossz minőségű ételeket eszel, magas a szénhidrát-fogyasztás, túlzott a zsírbevitel.

– Rosszul időzíted az étkezéseidet, nem megfelelő időben eszed a meghatározó építőelemeket.

– Rosszul választod meg az edzés utáni étkezés minőségét – az egész edzésed kárba veszhet.

– Kevésszer eszel naponta.

– Több kalóriát veszel fel, mint amennyit leadsz.

 

Derékvastagító edzési hibák

– Az edzés rosszul megválasztott intenzitása: a lötyögős taposások, vagy a combközelítőn végzett, soha véget nem érő, súlytalan tárogatások nem hozzák meg a várt eredményt. Ne féljünk az izzadástól, jó barát a zsírégetésben.

– Rosszul megválasztott edzésforma: a legjobb zsírégető a megfelelő pulzus számon végzett kardió tréning, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a helyesen elvégzett, jól kiválasztott gyakorlatokból álló, súlyzós edzések hatékonyságát sem. Kiegészítő sportnak dinamikus labdajátékokat végezhetünk, mint a kosárlabda vagy a strandröplabda, de

a squash, a richochet és a tenisz is ide sorolható.

– Figyelmen kívül hagyott pihenő idők: mind edzés közben, mind az edzések között nagyon fontos a megfelelő pihenő idő betartása a regenerálódás ugyanolyan fontos, mint az étkezés és az edzés.

 

Tippek a darázsderékért

– Az edzés utáni étkezés az egyik legfontosabb állomása a sikerhez vezető útnak. Sportolás után fél órával igyál gyorsan felszívódó zsírmentes fehérje- turmixot és most fogyaszthatsz egyszerű szénhidrátokat is, hogy az izmok lemerült glikogén raktárai gyorsan visszatelítődjenek, és megfelelően regenerálódjanak. 1 g fehérjéhez 2–3 g szénhidrátot fogyassz,

a többi étkezésnél 1,5–2 g-ra csökkentsd a szénhidrátbevitelt. A napi zsírfogyasztás nem lehet több az összesen bevitt kalória 10%-ánál, de az edzés utáni első két étkezés ne tartalmazza. Fontos a folyadék és ásványianyag-pótlás is, sportitalokkal és egyéb táplálékkiegészítőkkel.   Ne feledd az élelmi rostok – zabpehely, nyers és párolt zöldségek, gyümölcsök – fontosságát sem, hiszen nagy szerepük van a zsírok beépülésének megakadályozásában.

– Az esti szénhidrát-fogyasztás növeli a zsírraktárakat, az esti túlevéssel az egész napi jótetteidet kenterbe vágod.

– Egyél naponta minimum ötször, ha nem kap rendszeresen megfelelő mennyiségű tápanyagot a szervezet, akkor nehezen nyúl a zsírraktárakhoz, mert védekezik, mondván, szükség van egy kis elraktározott energiára. A többszöri étkezés gyorsítja az anyagcserét.

– Kardió edzés előtt tartsd a vércukorszinted alacsonyan. Reggel éhgyomorra, napközben 3 órával

az utolsó szénhidrátdús étkezés után kezdjél mozogni.

– Aerob jellegű mozgásformákat válassz!

– Vezess edzés- és táplálkozási naplót, a számok nem hazudnak! A fogyás energiadeficiten alapul, ha kevesebb energiát viszel be, mint amennyit felhasználsz, akkor a zsírmennyiség csökkenni fog.

l Használj pulzusmérő órát, mindig a legmegfelelőbb pulzuskontrollt válaszd.

l Ne felejtsd a zsírégetés mellett állóképességedet is fejleszteni. A magas intenzitású edzés már anaerob körülmények között folyik, de a jó keringés és a sportos szív elengedhetetlen része. Részesítsd előnyben az intervall tréningeket!

– Ne tölts órákat az edzőteremben! 1 percnél ne pihenj többet a gyakorlatok között, heti 3–4 edzésnél többel nem kell sanyargatni magad.

– Utoljára de nem utolsó sorban – a legfontosabb tanács: NE ADD FEL SOHA!

 

Reggel éhgyomorra, napközben 3 órával az utolsó szénhidrát-dús étkezés után kezdjél mozogni. 

 

A stressz is hízlal

 

Svéd kutatók úgy gondolják, hogy a hasi típusú elhízás a kortikoszteroid hormon túltermelődésével függ össze. Ennek hátterében pedig a tartós stressz-szituációk állnak. A stressz-érzékeny emberekben e hormon termelése állandóan extrém magas, a hasi zsírszövet sejtjeiben pedig sűrűn vannak specifikus kortikoszteroid hormonreceptorok. E receptorokon

kötődő hormonok indítják el, illetve serkentik a hasi zsírszövet beépülését.