Legalábbis Kalmár Nagy Dóra kosárlabdázónk számára. Eddigi pályáján mindent elért, amit szeretett volna. Sikereiről, és sportkarrierjéről kérdeztük a 142-szeres válogatott sportolót. Hogyan kezdődött a sportkarriered? Már egész kisgyermek koromban elkezdtem sportolni. Hároméves voltam, amikor a szüleim beírattak művészi tornára.

 

Mert ugye egy kislány számára ez a legjobb, hiszen tartásjavító, állóképesség fejlesztő sport. Hamar kitűnt azonban, hogy az átlagnál jóval magasabb vagyok, ezért számomra nem volt ez a sportág megfelelő. Néhány évig keresgéltük a megfelelő mozgásformát számomra, végül 10 évesen a kosárlabdánál kötöttem ki.

 

A kosárlabda hazája az Egyesült Államok. Ha jól tudom, ott is kosaraztál.

Így van. Kint játszottam négy évig. Ezalatt megszereztem az első diplomámat. Jó emlékeim vannak erről az időszakról. Többször megkerestek fotósok is, hogy készítenének rólam képeket, úgyhogy itt még a modellkedésbe is belekóstoltam. Színes volt számomra ez a négy év. Itthon most szerzem meg a második diplomát, készülök az államvizsgára a Budapesti Műszaki Egyetemen az MBA (Master of Business Administration) másoddiplomás kurzusán.

 

Volt olyan a pályafutásod alatt, hogy úgy érezted, egy olyan akadály került az utadba, amit nem tudsz majd legyőzni, és aztán mégis sikerült?

Sok ilyen volt, ez talán együtt jár a sporttal, a folyamatos megmérettetéssel. Csak a legfrissebb élményemet említeném: volt egy csapat a bajnokságban, amelytől évközben többször kikaptunk, de most a rájátszásban a helyosztókon megvertük őket. Előttük végeztünk ami nagy örömet jelentett számunkra és kellemes meglepetés volt, és úgy gondolom, hogy ha az ember igazán akar valamit, akkor nem létezik számára lehetetlen.

 

Az élsport nagyon „kihasznál” téged. Jut időd és energiád az edzések, mérkőzések mellett valamilyen más sportra is?

Nagyon szeretek mozogni, de a bajnokság befejezése után általában pihenek egy hónapot, de azután a könnyebb visszarázódás érdekében lejárok konditerembe, aerobikra, és futni is szoktam. Ez segít a következő szezon újrakezdésében.

 

Hogyan zajlik egy edzés?

Többféle edzésen veszünk részt. Van erőnléti, technikai és dobóedzés. Mindegyik más és más. Az erőnléti edzésen személyi tréner foglalkozik a csapat minden tagjával. Egy meghatározott program szerint haladunk, egyedi edzéstervekkel. A technikai edzésen különböző figurákat gyakorlunk be. Ilyenkor kielemezzük az ellenfél játékát, és így állítjuk fel a taktikánkat. A dobóedzésen a különböző dobótechnikákat gyakoroljuk, hogy játék közben minél többször és minél biztosabban betaláljunk az ellenfél kosarába.

 

Nemrég feltűntél a Gatorade sportital reklámjaiban. Dávid Kornéllal együtt ti lettetek az „ital arcai”. Hogyan kerültél ennek a közelébe?

Tavalyi Kelet-Nyugat Kosárlabda Gálán megkeresett a Gatorade, nekem nagyon tetszett az ajánlat, és végül engem találtak a legalkalmasabbnak Magyarországon. Nagyon örülök ennek az egésznek, mert egy olyan dologhoz adhatom az arcom, amiben tényleg hiszek.

 

A táplálkozásra is meghatározott „programotok” van?

Nincs meghatározott program. Mindenki odafigyel magára, mert a versenysúlyt tartani illik. Én mindent ehetek, nincs ezzel problémám. Néha még a kalóriadúsabb ételeket is megkívánom, főleg a felkészülési időszak elején, amikor nagyon nagy a terhelés.

191 centi magas vagy. Nem jelent ez gondot a magánéletedben?

Tavaly mentem férjhez, amúgy soha nem jelentett gondot a magasságom, és a férjem is „kimagasló egyéniség”.

 

A férjed is sportoló?

Nem, ő civil, de néha szoktunk együtt sportolni. Ő is erősít, sportol fontosnak tartja a mozgást, akárcsak én.

 

Hain Zsuzsa