Olyan dinamizmussal érkezett az interjúra, mintha nem is egy fárasztó hét péntek esti záróakkordja lenne a beszélgetésünk: kifogástalan „bussiness look”, lendület és az elmaradhatatlan mosoly. Dr. Vajk Zitáról első látásra kevesen gondolnák, hogy kétgyermekes családanya.

 

A Richter Gedeon Rt. termékmenedzsere korából gond nélkül letagadhat egy évtizedet, igaz, elképesztő kisugárzása, határozott, tapasztalt egyéniségre utal. Az egyik belvárosi szálloda halljában beszélgettünk a mindennapjairól, a sportról és egy kicsit a munkájáról is.  

 

Mindig ilyen lendületes vagy?

Általában igen. Ha az ember annyi mindent csinál, mint én, jól be kell osztania az idejét. Azért igyekszem, hogy a dinamizmus ne csapjon át kapkodásba. Ahogy látod, nemrég ért véget egy előadás, azért is kértem, hogy itt találkozzunk.

 

Sokat dolgozol?

Igen, de szeretem a munkámat, így időnként fel sem tűnik. Marketinggel foglalkozom a női fogamzásgátlók területén. Épp a cég egy új készítményének bevezetésén dolgozunk. Nagyon felelősségteljesnek érzem a feladatot, hisz hazánkban is van még mit tenni a nem kívánt terhességek megelőzése terén. A legújabb, legalacsonyabb hormontartalmú fogamzásgátlók használatának elterjesztése mellett, a fiatalok felvilágosítására is nagy gondot kell fordítani. Elég pörgősek a munkanapjaim.

 

Ilyen tempó mellett hogyan kapcsolódsz ki?

Sport nélkül nem bírnám. Egy testnevelő papa és egy úszó mama mellett egyértelmű volt, hogy edzésre járok, csak az volt a kérdés, hogy melyik sportágban ragadok ott komolyan. Legelőször ritmikus sportgimnasztikáztam Egerben, de túl magasnak találtak. A csalódást az atlétika feledtette, sprinter lettem és távolugró. Egy sajnálatos sérülés miatt azonban ismét sportágat váltottam. Tizenkét éves lehettem, amikor a bokám erősítése miatt röplabdázni kezdtem. Ez ma is fontos része életemnek, az egyetem óta játszom az OSC-ben.

 

Tehát orvosi egyetemre jártál?

Így van, először Debrecenben, majd a fővárosban. Gyakorlatilag röplabda klubot váltottam, így kerültem Budapestre az akkori SOTE-ra. A sport, a diploma után is formálta a sorsomat. A Testnevelési Egyetem Sportorvosi Tanszékére kerültem, anatómiát, élettant tanítottam, s párhuzamosan sportorvosként rendeltem a Sportkórházban.

 

Közben férjhez mentél, s jöttek a gyerekek. A röplabda mégis maradt.

A nagyobbik fiam még csak hathónapos volt, amikor már Berlinben játszottam egy nemzetközi tornán. Csak annyit hagytam ki mindkét szülésem után, amennyit nagyon muszáj volt.

 

Két gyermek után is remekül nézel ki, hogy csinálod?

A sport konzervál. De az alkatom is szerencsés. Ma is beleférnék   azokba a nadrágokba, melyeket 18 évesen hordtam.

 

Azért az étkezéseidre gondolom odafigyelsz.

Megpróbálok, bár elárulom neked, rendszertelenül táplálkozom. Ez amolyan menedzser-betegség. Akkor eszem, ha van időm. Reggel egy kis narancsdzsúsz, kávé, délelőtt gyümölcs. Akár este is főzök valami finomat, ha napközben nem volt idő tartalmas étkezésre.

 

Mi a kedvenced?

Nem fogod elhinni, de a csokoládé. Néha a kollégáim is meglepődnek, mennyit meg bírok enni. Nem árt meg, úgyis lemozgom. Amellett, hogy szeretem a magyaros ízeket, ha külföldön járok, mindig kipróbálom a helyi specialitásokat is. Nem vagyok válogatós.

 

Egerben születtél, gondolom boros vagy.

Bizony, a borok közül is kedvencem a rosé. Néha azért egy kis száraz pezsgő is jöhet.

 

Ha ezek után még marad szabadidőd, mihez kezdesz vele?

Az egész család szeret síelni, ha összejön, egy szezonban többször is elmegyünk. A tengert is imádom, a nyári szabadság ennek bűvöletében telik.

 

Úgy tudom, szeretsz vezetni is…

Igen, nő létemre kedvelem a nagy kocsikat, és itt is a dinamizmusra szavazok. Szeretem, ha gyorsul alattam az autó.

 

Elképesztő mennyiségű energia van benned.

Ebben nőttem fel, s úgy tűnik valóban genetikusan öröklődik. A nagyfiam máris serdülőválogatott futballista.

 

Szarvas Zoltán