Budapesten érdeklődve figyelhette a közönség a Wushu Európa Kupa eseményeit. A rendezvény a Sportsziget keretein belül, a Magyar Wushu Egyesület segítségével jöhetett létre. A nagymesterek csak néhány napig tartózkodtak a fővárosban. Carter Wong nagymesterrel beszélgettünk a wushuról, a Magyarországon még kevésbé ismert harcművészeti technikáról.

 

Carter Wong nagymester számtalan harcművészeti technikában szerzett már jártasságot. Először a déli shaolin templom Kung-fu rendszerével próbálkozott, majd a thaiboxon át sok-sok technikát kipróbált és elsajátított. Összesen 46 dannal rendelkezik, ami igen nagy teljesítmény. Mind a mai napig tanul, most éppen a Wutang hegyi Kung-fu rendszer egyik ágát a „nyolc állat” technikát igyekszik még jobban elsajátítani. A mester már nem éppen fiatal, de korát meghazudtoló módon még ma is aktívan tanítja az általa kifejlesztett harcművészeti technikát, a Shaolin Chung Hop Kuent (shaolin kombinációs kéztechnikák).

Mi az a wushu? Hallottunk már kungfuról, saolin kungfuról, de azt hiszem, Magyarországon az átlag lakosság körében a wushu szó nemigen ismert.

Lehet, hogy ebben van igazság, bár Magyarországon is működik Wushu Szövetség. A wushu egyesíti a kínai harcművészetek egyes elemeit. Nem a látványra, hanem a felhasználhatóságra törekszik. Azt szeretnénk, ha gyerekeknek, fiataloknak, időseknek, sőt mozgássérülteknek is elérhetővé válna. Lehetőséget ad arra, hogy megvédjük magunkat.

Ezek szerint ezt mindenki meg tudja tanulni?

Igen, mi azt szeretnénk, hogy mindenki meg tudja védeni magát a támadások ellen. Minden az embertől függ. Mindegyik harcművészet a maga módján jó

Úgy tudom, Ön híres filmsztárokat is készített fel, illetve mestere volt sok olyan harcművésznek, akiknek a filmjein itt, Magyarországon is generációk nőttek fel.

Igen ez így van. Kapcsolatban álltam Bruce Lee-val, Jackie Chan-nel. Itt, a kerepesi shaolin templomban pedig Robert Lyons az, akire úgy érzem, hogy büszke lehetek. Mostanában is készülünk egy filmre, melyben egy mozgássérült kisfiúból lesz bajnok.

A harcművészetekről az átlag nőnek a vad ütések és rúgások jutnak az eszébe. Tud valamit ajánlani azoknak, akiket érdekel, de a vadsága miatt nem mernek próbálkozni?

A harcművészeteknek nem a vadság a lényege. A nők nyugodtan próbálkozhatnak a tai chi-vel, vagy egyéb stílussal is. A fontos az, hogy összhangba kerüljön a jin és a jang (a mindenség két ellentétes oldala, mint az éjszaka és a nappal, a rövid és hosszú, a nő és a férfi) hiszen ebből indul ki minden. Nem szabad egyiknek sem a lekötelezettjévé válni, hiszen akkor eltolódnak az érzékek, minden labilissá válik. A wushu, és minden más harcművészet rendre tanít. Arra, hogy ismerjük önmagunkat, és ha kell, tudjunk bánni a testünkkel.

Úgy látom, Ön teljesen összhangban van önmagával, nincsenek egészségügyi problémái, az elméjét is karban tartja a folyamatos fizikai edzés.

A wushu erre is jó, amellett, hogy az utcán is hasznát vesszük, hiszen elsajátításával – amellett, hogy összhangba kerülünk önmagunkkal – meg tudjuk védeni magunkat az esetleges támadások ellen. A megfelelő technikával testünk minden apró rezzenésére oda tudunk figyelni, és meg tudjuk őrizni egészségünket.

H.ZS.