A méhnyakszűrés a 25-65 év közötti lakosságot érinti, közel két és fél milló nőt. Mindannyian kézhez kapnak a szűrésre szóló behívójuk mellett egy nyereményszelvényt is. Péterfia Évával, a Népegészségügyi Program munkatársával beszélgettünk arról, hogy a szűrővizsgálattal csak nyerni lehet.

 

A méhnyakrák kialakulása lassú, 8-10 év alatt bekövetkező folyamat, ez alatt tünetet nem okoz. Szűrővizsgálattal időben felfedezhető a betegség, nyomtalanul meggyógyul a nő, úgy, hogy később teherbe is eshet, és természetes úton szülhet.

 

Szűrővizsgálaton

 

Mi is pontosan a nőgyógyászati szűrővizsgálat?

A komplex kivizsgálás során a nőgyógyász szakorvos a külső és a belső nemi szervek állapotáról egyaránt tájékozódik, úgynevezett bimanuális vizsgálatot végez úgy, hogy bal kezének mutató- és középső ujját a hüvelybe vezeti, jobb kezével pedig kívülről, a hasfalon keresztül áttapintja a kismedencét arra figyelve, hogy a méhtest és a petefészek, valamint ezek környezete az életkornak megfelelő, normális tapintású, vagy megnagyobbodott-e, avagy tapintható-e a kismedencében valamilyen, további orvosi figyelmet érdemlő, gyulladásra vagy daganatra utaló tömörülés.

 

Ezt követően az orvos egy erre szolgáló eszköznek a hüvelybe vezetésével feltárja, azaz szemmel láthatóvá teszi a hüvely falát, és láthatóvá válik a szűrővizsgálat szempontjából legfontosabb terület: a méhnyak hüvelybe domborodó része. Ezt a területet egy speciális nagyító, a kolposzkóp segítségével alaposan megvizsgálja, a húszszorosára nagyított képen jól látható (jódoldattal megfestve még inkább) a méhnyak hámsejtjeinek állapota. Majd kenetet, azaz hámsejteket tartalmazó sejtmintát vesz a laboratóriumban elvégzendő citológiai vizsgálat számára. A szűrővizsgálat akkor teljes, ha a szakember tapintásos emlővizsgálatot is végez.

 

500 nő élete

 

A Kormánymegbízotti Iroda kiemelt jelentőséget tulajdonít a nőgyógyászati szűrésnek.

Ennek két oka van. Egyrészt a méhnyakrák kialakulása időben elhúzódó, lassú, 8-10 év alatt bekövetkező folyamat, ez alatt a 10 év alatt az állapot maga úgy súlyosbodik, hogy tünetet, panaszt egyáltalán nem okoz. Vagyis szűrővizsgálattal időben felfedezhető a betegség, amikor még a felfedezett rákok 90 százaléka nyomtalanul meggyógyul, olyannyira, hogy ezek a nők később nyugodtan teherbe is eshetnek, és természetes úton szülhetnek. Másrészt a méhnyak esetleges kóros elváltozása könnyen hozzáférhető helyen, szinte a szemünk előtt megy végbe. Nincs is más ilyen egyszerű, könnyen elvégezhető, kellemetlenséget jószerével nem is okozó, mégis hatékony módszer.  

 

 

A mammográfia fontossága

 

Aki a közelmúltban részt vett nőgyógyászati szűrővizsgálaton, és meghívást kap mammográfiás vizsgálatra, mit tegyen? Menjen el?

Az egy centiméternél kisebb csomók csak mammográfiás vizsgálattal deríthetők fel, tehát mindenképp érdemes erre a vizsgálatra is elmenni, ez is ingyenes.

 

A most induló Liliom program reklámokkal, nyereményjátékkal próbálják az érintett hölgyeket rávenni, vegyenek részt a nőgyógyászati szűrővizsgálaton. Hogyan nyerhetjük meg egészségünket?

A méhnyakszűrés a 25-65 év közötti lakosságot érinti, összesen kb. két és fél milló nőt. Mindannyian kézhez kapnak a szűrésre szóló behívójuk mellett egy nyereményszelvényt is. Aki a szűrővizsgálaton a megadott helyen és időben megjelenik, részt vehet a nyereményjátékban, ami természetesen nem kötelező. A fődíj egy személygépkocsi, amit 2006. februárjában, a Betegek Világnapján, nyilvános tv-show keretében sorsolnak ki. Ezen kívül a legtöbb hölgyet mozgósító orvos is nyer, 2 millió forintot- rendelője korszerűsítésére.

 

Kazai Anita