Linda, van- e ember ebben az országban akinek erről a női névről nem a nagysikerű magyar sorozat jut eszébe Görbe Nóra főszereplésével, Bodrogi Gyula, Pécsi Ildikó utolérhetetlen alakításával. Július 5-étől a M1-en újra izgulhatunk a vékonyka, de hatalmasakat ütő és rúgó rendőrnőért és jókat derülhetünk a kétbalkezesnek tűnő taxis vőlegény baklövésein.

 

 A forgatás kezdete óta 20 év telt el, sok minden történt a színésznővel azóta, de megmaradt az a fiatalos, kiváló testalkatú, életvidám nő, akit annyiszor csodáltunk a képernyő előtt.

– Szinte semmit nem változtál a 20 év alatt. Mi a titkod?

– Egész életemben sportoltam valamit és ügyelek az étkezésemre. Azt csinálom mindig, amit a testem diktál. Ha úgy érzem, hogy most szét kell izzadnom magam és súlyzóznom kell nagyon keményen akkor azt csinálom, ha futni van kedvem futok. Van, amikor csak Thai-chi-ra vágyom a fák között. Viszont ha fáradt vagyok, és aludni szeretnék, akkor pihenek és alszom. Valójában ritkán járok fitnesz termekbe, mert már rosszul tűröm a tömeget, nekem nagy tér kell, hogy jól tudjak mozogni és, hogy jól is érezzem magam. Nagyon fontos, hogy látom a 20 évvel ezelőtti önmagamat ami mindig inspirál, hogy megőrizzem a formámat.

– Gondolom már sokszor kérdezték tőled, de hogyan lettél te egy ország Lindája?

– Kicsi korom óta állandóan valamit sportoltam. Klasszikus balettel kezdtem aztán ritmikus sportgimnasztikáztam (RSG), de fociztam, úsztam, népi táncoltam, kosaraztam és a film kedvéért taekwandoztam is. A szerep 100 százalékig meghatározta életemnek azt a korszakát. Az RSG-ből adódóan jó volt a mozgásom, lazák az izületeim és gondolták, hogy megfelelő leszek erre a szerepre. Harmat Lacihoz jártam le taekwondózni a Marcibányi téri sportcsarnokba heti háromszor. Nem volt egyszerű a balettos múltamat átrendezni küzdősportossá. Nagyon sok gyakorlás és munka volt ebben a filmben. A forgatás alatt 8-9 órát gyakoroltuk a mozdulatokat, ez már túllépett az egészséges határon. A testemet nagyon kizsigereltem ebben az időben. Volt, amikor focizni tanultam, volt amikor búvárkodtam. A verekedések koreográfiáját be kellett tanulni a felvételek előtt, így nem csak forgatások voltak, hanem ezen felül még napi 4-5 óra nagyon kemény felkészülés. Este aztán az alvás sem volt egyszerű, hiszen minden tagom fájt a túlzott igénybevételtől.

Ez a film tett ismertté, azt is megkockáztatnám, hogy sztárrá ebben az országban.

– Neked mit jelentett? Mi az, amire büszke vagy a szerepből adódóan?

A filmet 1981-ben kezdtük el forgatni és közel 10 évig tartott a munka. Az akkori 8-10 évesek közül ma sokan versenyszerűen űzik a küzdősportokat, nekik én voltam a példakép és ez indította el őket a sportolás útján. Van még valami, ami nagyon kedves a szívemnek. Mikor az utolsó öt részt kezdtük el forgatni 2000-ben Orbán Péter az akkori rendőrkapitány, azt mondta „na akkor megint jönnek a nők rendőrnek”. A film láttán nagyon sok nő is jelentkezett a rendőrségre, volt köztük egy csoport akik „Lindák”-nak hívták magukat. Ezekre nagyon büszke vagyok. Én is tettem valamit a tömegsporttért akkor, amikor a magyarok köztudottan nem álltak (és nem állnak) előkelő helyen a szabadidő tevékenységeket aktívan végzők listáján. Meg kell említenem azt is, hogy nem csak pozitív oldala van a „sztárságnak”, több mint 10 évig nem volt magánéletem. Folyamatosan kifelé éltem, a belső intimitás kimaradt az életemből. Zaklatott időszak volt. Szakmailag is voltak előnyei és természetesen hátrányai is az egy filmhez kötődő népszerűségnek, abban az időben nem kaptam más szerepeket, mert az arcomat összekötötték a verekedős rendőrnőével. Ez ma már szerencsére másképpen van.

– Ha jól tudom két gyermeked is van. Ők hogyan állnak a mozgáshoz?

– Egy fiam és egy lányom van. Sajnos ők nem örökölték a genetikai programot, mely belső késztetést adna a mozgáshoz. Anna versenyszerűen RSG-zett, de 17 éves korára elege lett belőle és abbahagyta. Marci taekwondózott, kung-fuzott, vizilabdázott de nem szeretett bele egyikbe se. Őt csak a foci érdekli. Bízom benne, hogy megtalálják az örömforrást majd valamelyik mozgásfajtában.

– Hogyan élsz most? Mivel foglalkozol?

– Most játszom a Buda Stage-n Vámos Miklos társulatánál Tahi Tóth Lászlóval, a darabot nagyon szeretem, igényes, nívós és sikeres. A nő férfi kapcsolat elé állít „görbe” tükröt. Az élet körforgását jellemzi, hogy a   Színművészeti Főiskolán Drámai Főtanszakon végeztem és a Linda után visszatértem a gyökerekhez. Ezek a szerepek nagyon fontosak az életemben.

Elkezdtük a Linda új forgatókönyveit is írni és beadtuk már egy ORTT pályázatra.

Maradt a sport is, mint szerves része az életemnek és persze most több időm jut a gyerekekre is, ami nem elhanyagolható szempont.

– A jövő tervei?

– Szeretnék egy olyan videokazettát, amely azoknak az embereknek   szól, akik a „Lindán” nőttek fel, és nem egy sablonos edzés programra vágynak. A kazetta olyan gyakorlatokat tartalmazna, amelyek otthon is elsajátíthatók és elvégezhetők. Úgy gondolom, manapság egy kaptafára készülnek az alakformáló videók, ezért szeretnék egy kicsit valami mást. Szívesen tovább adom a tapasztalataimat az egészségmegőrzés, a sport, a filmezés terén, és bőszen képviselem az egészséges életmódhoz vezető utat, a tömegsport jótékony hatásait.

Mi pedig várjuk a régi és az új Lindát!


H. É.