Tiltott ajzószer a szteroid, melyet a nagy erőkifejtést igénylő sportágakban, például a testépítés során mégis használnak – erre utalnak a nemzetközi versenyeket beárnyékoló dopping-botrányok. A titkos hormonnak azonban olyan súlyos mellékhatásai lehetnek, melyek elárulják használóját.

 

A gyógyszerek fekete piacán szinte minden hormon kapható és megszerezhető, s bizony igen széles körben használják azokat. Kiemelt jelentőséggel az úgynevezett anabolikus szteroidok bírnak, melyek – már a nevük is jelzi – „építő” hatással rendelkeznek, nem véletlen, hogy a testépítők körében, a fitnesz szalonokban ezt használják. Csakhogy miközben építenek, rombolnak is.

 

Rövid életű diadal

Az anabolikus szteroidok a tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintetikus származékai. Közismeret tény, hogy javítják a sportteljesítményt, de használatukkal kapcsolatban sok etikai és egészségügyi probléma merült fel. Széles körben hívják fel a figyelmet a veszélyre könyvek, internetes oldalak, de úgy tűnik, ez nem elegendő figyelmeztetés. Ahogy az sem, hogy mind az amatőr, mind a profi csapatok világszerte tiltják e szerek alkalmazását. (Gondoljunk csak a lezajlott olimpiára!) A problémát nem egyszerűen a sport „tisztaságának” kérdése jelenti, hanem az is, hogy a szerek használói fiatalok, akik csak később szembesülnek a súlyos mellékhatásokkal.

 

A gyanú

A legszembetűnőbb változás, ami a szteroidfüggőt elárulja, s amely a szülőben, ismerősben elültetheti a gyanút, a testsúly gyors növekedése. Ha azonban a hormonszedés mellett az illető izomfejlesztő sporttal foglalkozik, magas kalória- és fehérjetartalmú ételeket fogyaszt, akkor izomtömege és ereje is gyarapodik, így energiája és libidója megsokszorozódik – nyilván a súlyával együtt. Ám a függőt az igazi sportembertől az különbözteti meg, hogy személyisége is megváltozik: dühkitörések, fokozott agresszivitás, hangulati hullámzások jellemzik. Szintén árulkodó jel lehet a pattanások (aknék) megjelenése az arcon és a test egyéb részein. Súlyosabb esetben kialakul a sárgaság, mely a májműködés károsodására utal. Serdülőkorban a hormon alkalmazásának következtében a csontok növekedése befejeződhet, ami alacsony növéshez vezethet!

 

Férfiak elnőiesedése

Az előbb említett tünetek mellett a szteroiddal élő fiú mellei megnagyobbodhatnak (szinte nőiessé válhatnak), a szabályozó körök gátlása miatt a normális hereműködés csökken, a here elsorvad, a spermiumok száma csökken, tehát a szexuális funkciók is kárt szenvednek. A máj működési zavara és esetlegesen

jó-, rosszindulatú daganatával is számolni kell. Súlyosak a szív-, és érrendszeri szövődmények is, a magas vérnyomás, melyet tovább súlyosbít a védő koleszterin csökkenése és a kóros koleszterin emelkedése. Ilyen recept alapján kész is a szívinfarktus forgatókönyve!

 

Nők elférfiasodása

A gyengébb nemnél visszafordíthatatlan „elférfiasodás” léphet fel, férfias típusú kopaszodással, megnagyobbodott klitorisszal, mély hanggal. A menstruációs ciklus megváltozhat, esetleg teljesen el is maradhat, férfias típusú, fokozott szőrnövekedés alakulhat ki, a mell mérete általában kisebb, és itt is szembetűnő az agresszivitás, a pattanások megjelenése és a fokozott étvágy.

 

Bizonyítási stádium

Ha gyanúsítgatás helyett tényeket akarunk, mert esetleg a környezetünkben hasonló tüneteket produkál egy kiskorú, egyszerű vizeletvizsgálatból kideríthető az igazság. Az anabolikus szteroidok vizeletben ürülő lebontási termékei kimutathatók a szedés után akár 6 hónappal is! Ha a szteroidfüggő nagykorú, döntse el maga, mi fontos az életben, s legyen tisztában azzal, milyen rizikót vállal, különösen vonatkozik ez a feketén beszerzett, nem megfelelően tisztított, esetleg illegálisan az országba jutott szerekre, melyek száma óvatos becslések szerint is számottevő.

 

Vegyék észre! Vegye észre magát!

A szteroidfüggő nőnél visszafordíthatatlan elférfiasodás léphet fel, kopaszodással, szőrnövekedéssel, mély hanggal. A menstruációs ciklus teljesen elmaradhat, a mell mérete csökken, az agresszivitás viszont fokozódik.