A luxushotelek napjainkban egyet jelentenek a fantasztikummal.   Akad közöttük olyan is, amelynek lakosztályaiban külön konditermet találunk. Szerzőnk egy bangkoki és egy mauritiusi milliárdoshotelbe juttat be bennünket. A fantáziának semmi sem szabhat határt a milliárdosokat kiszolgáló hotelekben, ha a vendégekről van szó!

 

Elképesztő, gyönyörű, hihetetlen!

Dubaiban építettek egy vitorla formájú hotelt, mely egyben a világ legmagasabb szállodája is lett, nagyobb, mint az Eiffel-torony. A Burj Al Arab helikopter-leszálló pályáján maga Andre Agassi teniszezett. Létezik olyan jéghotel is, amelyet évente újra meg kell alkotni, mert elolvad. A vendégek rénszarvasbőrben alszanak, hogy ne fagyjanak meg. Reggelente garantáltan frissek és fittek leszünk. A Florida partjainál található víz alatti hotelbe csak búvárruhában lehet bejutni, mert a bejárat is mélyen a tengerben található. A magas nyomású levegő miatt nem hatol be a víz a panzióba. Egy afrikai hotelt a fák lombjai közé építettek, így a turisták alatt sétálgatnak az elefántok.

 

Dél-Afrikában az Elveszett Város, a Bahamákon pedig az elsüllyedt kontinens, Atlantis legendáját alkották meg szálloda formájában. Las Vegasban szirének énekét hallgathatják, műtűzhányót és művízesést láthatnak, és megcsodálhatják az egyiptomi Kheopsz-piramist, az Eiffel-tornyot vagy New York-ot – kicsiben, szállodává alakítva. Kanadában még azt is eldönthetik a turisták, hogy eszkimó kunyhóban, szekér hátuljában, kocsi platóján vagy trópusi dzsungelt idéző szobában akarnak-e pihenni. Bora Bora enyhet adó pálmafái között mesés szálloda bújik meg, saját lagúnával, ahol együtt úszhatnak a teknősökkel. Xcaretben, Mexicóban delfint is idomíthatnak a hotel mellett. Ami közös: mindegyik szálloda elképesztő, gyönyörű és fantasztikus. A rengeteg érdekesebbnél érdekesebb szálloda közül most kettőt mutatok be.

 

The Oriental – Bangkok, Thaiföld

A világ legszebb szállodáiról szóló könyv megírása előtt Thaiföldre is ellátogattam, hogy találkozzam egy régi barátommal, Edwarddal, és felkeressem a legjobb szállodákat. Amikor az Orientalról érdeklődtem, ő is csak bólogatott: nem vitás, hogy a patinás szállodának helye van a legjobb szállodák között. Főleg azért, mert az 1876-ban épült luxushotel látogatói thai környezetben élvezhetik az első osztályú szolgáltatásokat. A Chao Phraya folyó partján épült szállodába lépve magam is tapasztaltam azt, amit oly sok turista állít: a thaiföldiek talán a világ legbarátságosabb emberei.

 

Legalábbis a turistákat igencsak kényeztetik, és mint Thaiföldön szinte mindenütt, ebben a szállodában is hódolhatnak a turisták a thai masszázs örömeinek. A hagyományos thai   masszázstól nem kell megijedni, és nem szabad keverni az erotikus testmasszázzsal. A hagyományos thai masszázs a test minden részét megmozgatja. Nem csupán megropogtatják a vállunkat, mint az európai masszőrök, hanem egy csinos thai leányzó még a hátunkon is végigsétál néhányszor. Lehet kérni olajmasszázst is, amikor jótékony folyadékkal kenik be a fáradt testet, vagy lábmasszázst, amikor egy órán keresztül frissítik fel a lábán keresztül a derék turistát.

 

Ha valaki Bangkokba látogat, tapasztalni fogja, hogy egy modern, felhőkarcolókkal teli világvárosról van szó, ahová nyugodt szívvel utazhat bárki. A szolgáltatások magas színvonalúak, a taxi olcsó, a kulturális látnivalók lenyűgözőek, elég, ha csak a világ legnagyobb Buddha-szobrára, vagy a királyi palotára gondolunk. A monarchia egyébként átszövi a hétköznapokat, mindenkiben óriási a tisztelet az uralkodó és családja iránt.

 

Le Prince Maurice – Mauritius

A Le Prince Maurice a Constance hotellánc tagja, és a sziget dél-keleti részén fekszik. Ugyanaz a csoport a tulajdonosa, mint a Bella Mare Plage Hotelnek. 1998-ban nyitották meg a pihenni vágyók, a gyönyörű tengerpart és a golf szerelmeseinek. 45 kilométerre található a repülőtértől, és 35 kilométerre a fővárostól, Port Louistól. Tulajdonképpen egy félszigeten fekszik, egy türkizkék lagúna határolja. A hotel logója egy speciális mogyorófajta. A hotel bejáratánál és a lobby mögött is apró kis medencéket, és minitavakat találunk gyönyörű halakkal. A víz szinte mindenütt megjelenik, alig lehet néhány lépést megtenni anélkül, hogy ne lenne valamilyen szemet nyugtató oázis.

 

A Le Prince Maurice hotelben 89 luxuslakosztály várja a vendégeket. A szobák az óceánra vagy a trópusi parkra néznek. A 76 junior suit 70 négyzetméteres, gyönyörű terasszal vagy balkonnal. A 12 senior suit 130 négyzetméteres, ezek tulajdonképpen különálló villák, terasszal és saját kis medencével. A legnagyobb lakosztályok 350 négyzetméteresek, saját belső kerttel, medencékkel, teraszokkal. A szobákban és videó is található.

 

A hotel vezetői különösen büszkék a szépségszalonra és a fitnesz-szolgáltatásokra. Mesés körülmények között frissülhetnek fel a hölgyek és az urak, az aromaterápiától a masszázsig rengeteg módon kényeztetik a turistákat.

 

A szálloda különlegessége a „bodydoctor” program, melyet a brit fitneszguru, David Marshall fejlesztett ki több mint 10 évvel ezelőtt. Ez az edzésprogram egyaránt hatékony a nők és férfiak számára is, életkortól, súlytól függetlenül. Mindazoknak ajánlják, akik fogyni kívánnak, vagy csak fittek szeretnének lenni, illetve erősödni akarnak.

 

A „bodydoctor” szemlélet szerint a test olyan, mint egy fa. Minden az erős törzsön múlik, ezt kell edzeni, hogy az ágak nyomását elbírja. Ezért szinte valamennyi gyakorlat a gerinc erősítésére, rugalmasabbá tételére szolgál. A módszer kifejlesztője szerint edzés közben a testünk beszél hozzánk, ezért fontos, hogy meghallgassuk, és megértsük, mit akar mondani. A „bodydoctor” keretében javasolják, hogy mit fogyasszunk, hogyan javítsunk étrendünkön.

 

A szállodában ezenkívül a sportokat tekintve szinte páratlan a kínálat, lehet squasholni, vízisíelni, kajakozni, vízibiciklizni szörfözni, teniszezni, és két 18 lyukú golfpálya is várja a kikapcsolódni vágyókat, ez egyébként közös a Bella Mare Plage Hotellel. A speciális programok közé tartozik a mélytengeri horgászat, az indiai masszázs és a golflecke.

 

Kiss Róbert Richard