Nem kell szakértőnek vagy kiemelkedően jó fizikai állapotú embernek lenned ahhoz, hogy az ászanákat gyakorold. A jóga segít abban, hogy összhangba hozhasd mentális és fizikai valódat, létrehozd a külső és belső egyensúly érzését, vagy ahogy B.K.S. Iyengar mester nevezi, a középpontba kerülést.

 

Az elismert guru kifejlesztette saját jógarendszerét, amely ma az egyik legszélesebb körben gyakorolt jógarendszer. Iyengar élettörténete és jógával való találkozása olyan sikertörténet, mely nyomasztó nehézségek leküzdésén át vezetett. Véletlenül talált rá élethivatására, és képes volt arra, hogy egy látszólag rokkant emberből világhírű jógivá váljon, s ezzel a jóga csodás átalakító erejének élő tanúbizonysága lett.
 
A jógi tanításai
Miután Iyengar felfedezte az ászanák bonyolult összetettségét, a testre már nem csak mint izom- és csontrendszerre tekintett. Saját testének laboratóriumában tanulmányozta minden ászana hatását a belső szervekre és idegrendszerre, ennek eredményeképpen tett szert hatalmas tudásra – az ászanákat illetően. Megfigyelései során több mint 200 klasszikus jógapózt, és 14 különböző pránájámát foglalt rendszerbe, azok sok variációjával együtt.
Részletes programja kezdők számára is biztonságos előrehaladást tesz lehetővé: az egyszerűbb ászanáktól a haladóbbak felé, ahogy rugalmasságuk és erejük folyamatosan növekszik. Felismerve az emberek különböző igényeit és képességeit, előszeretettel használ segédeszközöket, amik segítenek a pózok tökéletesítésében, s használatukat azzal magyarázza, hogy: „a segédeszközök arra serkentik a gyakorló elméjét és testét, hogy minél tovább tartsák a pózokat”.
 

Készülj fel!
Az iyengar eszközök között találhatók hevederek, takarók, hengerpárnák, fa- és szivacsblokkok, homokzsákok, fapadok, hátrahajlást segítő padok, fémrudak, összecsukható székek, falak és kötelek, melyek a plafonhoz vagy a falhoz vannak erősítve. Az oktatók mindig maguk döntik el, melyik eszköz a legalkalmasabb arra, hogy a helyes kivitelezés erőfeszítés nélkül jöjjön létre, s a gyakorló képessé váljon megtapasztalni az önmegismerés belső útját.
 
Jóga ciklusonként
A kamaszkortól kezdve az anyaságon és menopauzán át az időskorig a nők sok életszakaszon mennek át. A jóga minden életciklusban segít, hogy testünket és elménket megerősítsük, kiegyensúlyozott, harmonikus állapotot hozzunk létre.
 
AZ IYENGAR 4 ELEME
1. Egysíkúság elve – egy síkba rendeződnek az ászanák.
2. Az egyes ászanák és ászanacsoportok egymásutániságának művészete,
a nagyobb hatékonyság érdekében.
3. Az ászanák pontos kivitele, melyhez – ha indokolt – eszközt is társul.
4. Mindenki által gyakorolható.
 
Nézz bele!
„A jóga tükör, belülről pillanthatjuk meg magunkat benne.”
 
Hormonrendszer
A hormonok természetes kémiai anyagok, melyeket a mirigyek termelnek, s a test bizonyos főbb működési területeit irányítják.
Az itt javasolt ászanák rendszeres gyakorlása biztosítja a véráramba kerülő hormonok termelődésének hatékonyságát és serkenti az emésztést.