A wellness hotelek világában tulajdonképpen a wellness minden területe képviseli magát: fitness, beauty, relaxáció, ellazulás, kényeztetés, terápiák, fürdők, szaunák, és a sor még hosszan folytatható. Hazánkban az egészségturizmus területén az utóbbi években alakultak ki és jöttek létre a wellness-szolgáltatásokat is nyújtó szállodák és fürdők.

 

Talán itt találkoznak és koncentrálódnak leginkább azok a fogyasztói igények és kínálati elemek, amelyek a wellness-t, mint új modern életmód-irányzatot megtestesítik, illetve képviselik. Ehhez természetesen nagyban hozzájárult az a tény, hogy Magyarország gazdag termálvizekben, kiváló adottságú gyógyszállodákkal, magas szaktudású orvosi és terapeuta-háttérrel rendelkezik. Mindezek miatt beszélhetünk hazánk esetében egy speciális termál/gyógyvizekre alapuló WELLNESS-ről.

 

Ennek széles körű népszerűsítése érdekében egységes szemléletet kell kialakítanunk:

– egységes standard rendszer létrehozása

a wellnesshotelek számára;

– wellnesshotel-kritériumok kialakítása, bevezetése és a rendszer működtetése a hazai egészségturizmus létesítményeinél;

– szakmai konzultáció kiterjesztése;

– szakképzett személyzet biztosításához wellness-oktatások szervezése, ajánlása.

 

Wellness-hotel kritériumok:

A következő kritériumrendszert a már működő nyugat-európai wellnesshotel-kritérium-rendszereknek megfelelően alakították ki, megvitatva több hazai szakemberrel.

 

Ennek megfelelően az alábbi követelményeknek kell megfelelnie egy wellness-szállodának:

 

Wellness szálloda:

1. A szálloda minimum 1 beltéri fürdőmedencével rendelkezik.

2. A szálloda rendelkezik minimum 2-féle szauna vagy gőzfürdő-létesítménnyel.

3. A szálloda minimum 5 féle szépségápolási szolgáltatást nyújt.

4. A szálloda minimum 10 féle terápiás és masszázs illetve egyéb relaxációs szolgáltatást kínál.

5. A szálloda gasztronómiai kínálatában szerepelnek a régióra jellemző hagyományőrző magyar, továbbá reform- és vegetárius étel- és italajánlatok.

6. A szálloda rendelkezik kardiogépekkel is felszerelt fitness-teremmel és személyi edzővel.

7. A szálloda minimum 2 féle szabadidős sportolási vagy keleti mozgásprogramot kínál, és további minimum 1 féle aerobik jellegű tréninget.

8. A szálloda minimum 2 féle közösségi, kulturális, zenei, művészeti programlehetőséget nyújt.

9. A szálloda rendelkezik minimum 1 fő, a wellness területén teljeskörűen kiképzett, wellness-tanfolyamot elvégzett dolgozóval.

 

 

A továbbiakban felsorolunk néhány lehetőséget az egyes pontokhoz segítségül.

 

I. FÜRDŐK VILÁGA (min. 1-féle)

Uszoda, élményfürdő, pezsgőfürdő, gyermekmedence.

 

II. SZAUNÁK ÉS GŐZFÜRDŐ

(minimum 2-féle)

Finn szauna, bio szauna, infraszauna, gőzfürdő, aroma kabin, caldarium, frigida-rium, hammam, tepidarium, török, római, szeráj.

 

III. SZÉPSÉG ÉS STÍLUS

(minimum 5-féle)

Algás arc- vagy testpakolás, AHA-s kíméletes bőrfiatalítás, aromaterápia, bőrápolási tanácsadás, termékeladás, enzimpeeling alkalmazása, fényvédelmi képesség mérése (MED, SPF), fitohormonok, növényi hatóanyagok használata, hideg-meleg bőrvasaló (hatóanyagcsapda), hidratáció- és faggyúelemzés, hypoallergén arckezelés, infrakezelés, mélymeleg kezelés, interferenciás alakformálás, iszappakolás és tengeri só alkalmazása, kozmetikai arckezelés, festések, mikromasszázs és iontoforézis, reflexterápia, smink- és stílustanácsadás, SPA kezelés, szemkörnyéki masszázs (Eye Care Lifting), szolárium, egyéb fényterápia, szőrtelenítés egyszer használatos gyantával, testtekercselés, ultrahangos arckezelés, ultrahangos testkezelés, vákuumos kezelés, vitaminos arc- és testkezelés, wellness kezelés és masszázs.

Egyéb (kritériumon kívül):

Hajápolás, fodrászat, manikűr, kézápolás, műköröm, pedikűr, lábápolás.

 

IV. TERÁPIA ÉS RELAXÁCIÓ

(min. 10-féle)

Terápiák, akupunktúra, akupresszúra, Ayurveda terápia, Bach-terápia, BETA-teszt,   léböjt, életmód-, táplálkozási tanácsadás, fül-akupunktúra, gyógyfüves fürdő, gerinctorna, illóolajos-fürdő, Kleopátra-fürdő, íriszdiagnosztika, iszappakolás, izzasztó pakolás, kiropraktika, Kneipp-terápia, Kolon-hidroterápia, köpölyözés, mágnesterápia, Mayr-féle hasi kezelés, neurálterápia, oxigénterápia, sóbarlang/sókamra, száraz testledörzsölés, Voll-teszt

Egyéb:

Relaxáció, Alexander-módszer, algapakolás, aromaterápia, fa-terápia, Feldenkrais-módszer, fényterápia, hangterápia, kineziológia, légzésterápia, La phyto maszszázs, La stone masszázs, nyirokmaszszázs, tibeti mézes masszázs, Penzel-masszázs, Shiatsu masszázs, sportmaszszázs, svédmasszázs, talpmasszázs, thai masszázs, Youmeiho-masszázs, meditáció.

 

V. GASZTRONÓMIA

Alapkövetelmény:

Reform és vegetárius kínálat megléte, Gourmet kínálat, frissen préselt gyümölcslevek, gyógyteák, biobor.

 

VI. SPORT ÉS AKTIVITÁS

Alapkövetelmény:

Kardio és izomerősítő gépek, személyi edzés

 

VII. Szabadidős tevékenységek, szabadidősportok

alternatív mozgásprogramok (min. 2-féle)

Asztalitenisz, golf, gyalogtúra, kerékpárkölcsönzés / túra, lovaglás, szörfözés, tenisz, vitorlázás

 

Egyéb:

Jóga, Luna-jóga, Pilates, Qi gong (Csikung), Tai chi, Wai tan gong

Egyéb:

Aerobik jellegű tréningek (min. 1-féle), callanetics, kick-boksz, spinning, aerobik,   step-aerobik, stretching, tae-bo, vízi gimnasztika (aquafitness)

 

VIII. KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK (min. 2-féle)

Kulturális programok, tánc, közös játékok, kreatív alkotóműhely, közös kirándulás

A wellness terápiákról

A wellness terápiák olyan kezeléseket jelentenek, melyeknek elsődleges célja az egészséges vendég általános közérzetének, fittségének, testi, lelki és szellemi kondíciójának javítása, egészségének megőrzése, erősítése, pihenésének, rekreációjának előmozdítása. A munkában megfáradt embernek szüksége van intenzív regenerálódása érdekében különböző wellness terápiákra, melyek így a betegségek megelőzését szolgálják. A wellness terápiák hozzáférhetősége minden ember számára a társadalom állami és nem-kormányzati szerveinek, vállalkozásainak is a feladata. Bár a wellness terápiák alapvetően egészséges emberek képességeinek fejlesztését szolgálják, de akkor is alkalmazhatók, ha a vendég felderített betegséggel rendelkezik ugyan, de ennek orvosi és kiegészítő kezelését nem hátráltatja, esetleg épp támogatja a kérdéses wellness terápia. Ilyen esetben szükséges a wellness orvos javaslata. A wellness terápiákat wellness terapeuták végzik és általában manuálisan, vagy valamilyen műszerrel, miközben természetes anyagokat (gyógynövények, aromák, agyag, élelmiszerek), hangokat, fényeket, fizikai hatásokat alkalmaznak. E terápiák egy része a konzervatív medicinából (például: fizioterápia), más nagyobb része viszont a tradicionális orvoslásból, természetes gyógyászatból, távol-keleti medicinából származik. A wellness terápiák témakörén belül léteznek olyan állapotfelmérő módszerek, melyek nem a betegségek diagnosztizálására, hanem a betegségmegelőző állapotok feltérképezésére alkalmasak. Ezeket preklinikai vizsgálatoknak nevezhetjük és a wellness terápiák indikációinak meghatározása mellett alkalmasak a betegségmegelőző állapotváltozások nyomon követésére is.

 

Wellness Hotelek

Hazánkban az egészségturizmus területén az utóbbi években alakultak ki és jöttek létre a wellness-szolgáltatásokat is nyújtó szállodák és fürdők. Ehhez természetesen nagyban segített az a tény, hogy Magyarország gazdag termálvizekben, kíváló adottságú gyógyszállodákkal, magas szaktudású orvosi és terapeuta-háttérrel rendelkezik.

A wellness hotelek világában a wellness minden területe képviselteti magát: fitness, beauty, relaxáció, ellazulás, kényeztetés, terápiák, fürdők, szaunák stb.

 

www.wellnesstarsasag.hu