A háromszoros világbajnok vitorlázó, Majtényi Szabolcs nemcsak a sportban sikeres, de az üzleti életben is megállja a helyét. Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen amivel foglalkozik nagyon is közel áll ahhoz a közeghez, melyben otthon érzi magát, az extremitáshoz és a sportos életmódhoz.

 

Már négy éve dolgozom úgymond főállásban a cégnek, mely az O’Neill és a Converse magyarországi forgalmazója. Már előtte is szponzoráltak minket, jó volt a kapcsolatunk, s a vitorlázó holtszezonban időnként segítettem a munkájukat. De már egy ideje komolyabban számítanak rám, mint marketing menedzserre.

 

Könnyen össze tudod egyeztetni a munkádat a vitorlázással? Jut idő a hobbira is?

Amióta a repülőhollandi hajóosztály kikerült az olimpiai programból, amatőrként versenyzünk. Társammal, Domokos Andrással úgy döntöttünk, hogy nem ülünk át másik hajóba. Mindketten dolgozunk, a szabadidőnk persze nem annyi, mint régen, de azt szinte teljesen a vitorlázásnak szenteljük.

 

Amatőrség ide, vagy oda, besöpörtétek legutóbb is a világbajnoki elsőséget.

Januárban Ausztráliában volt a világbajnokság, és a körülmények számunkra kedvezően alakultak. A szélviszonyok hasonlóak voltak a Balatonon szokásoshoz, kivéve az utolsó napot, amikor a viharos szél miatt nem is rendeztek futamot.

 

Ilyen messzire is vittétek a saját hajótokat, vagy Ausztráliában béreltetek egyet?

Pontos szabályok szerint alakulnak a hajóosztály paraméterei, tehát elvileg hozzájuthattunk volna egy nagyon hasonlóhoz, de a saját hajó mégiscsak saját hajó. Más versenyzőkkel összefogva jó előre megszerveztük a hajók utaztatását. Úgy tűnik, megérte.

 

Említetted, hogy a vitorlázáson kívül nem sok szabadidő marad. Milyen kiegészítő sportágakat űzöl?

Egyébként is elég sokat mozgok, hetente rendszeresen focizom kispályán, és állandó csapattal kosarazni is szoktunk. Ha szükséges a felkészüléshez, edzőterembe is eljárok. Ha túl nagy a szél a vitorlázáshoz, akkor a szörfözés is kellemes kikapcsolódást nyújthat. Telente pedig szakítok időt síelésre vagy snowboardozásra. Ez utóbbi kicsit a munkám is…

 

Ennyi mozgáshoz kell a kalória! Tudatosan táplálkozol?

Jobbára igen, de ez nem azt jelenti, hogy bármit is kiiktatnék az étrendemből, inkább a rendszerességre koncentrálok. Amúgy mindenevő vagyok, és azt gondolom, hogy teljesen átlagosan táplálkozom. A túlzottan zsíros ételeket soha nem kedveltem, s bár szeretem az édességet, abból sem vagyok az a habzsolós típus.

 

A vitorlázásban fontos, hogy tartsd a súlyod?

Érdekes kérdés. Alapvetően minél könynyebb a hajó, annál gyorsabban siklik, viszont sokat dolgozunk a súlyunkkal, ott pedig a nehezebb testsúly az előny. Konkrétan az András számára a 90 kg alatti súly már nem is az igazi, jobb, ha inkább felette van.

 

Jól gondolom, hogy fizikailag is fárasztó egy versenynap?

A mi hajóosztályunkban másfél, két órás egy futam, és ilyenből egy nap akár hármat is rendeznek. Bár a versenyek fejben dőlnek el, hisz alapvetően taktikai sportág a vitorlázás, de a hajó egyensúlyának kontrollja, a vitorlázat kezelése komoly fizikai igénybevétel. Ha az ember elfárad, jelentős hátrányt szenved, ha a szél nagyobb és hibázik a csapat, akár fel is borulhat a vitorlás.

 

Legendásan jó a barátságod társaddal, Domokos Andrással. Mennyit tesz ez hozzá az eredményekhez?

Nagyon sokat. A hosszú évek alatt igencsak összecsiszolódtunk, s olyan összhang alakult ki közöttünk, mely a sikereket is hozza. Előfordult, hogy András nem ért rá, hisz pilótaként dolgozik, és egy holland partnerrel mentem. A srác talán 1978 óta hollandizik, régebben mint mi, mindent tud a hajóról, nagyon profi, mégsem vagyunk annyira jók, mint Andrással.

 

Mire készültök most, hogyan alakul a programotok?

A legközelebbi világbajnokságot Németország rendezi, így azokat a körülményeket szeretnénk vitorlázni előtte, amelyek majd ott várnak ránk. Hamarosan az igen jónevű Kieler Woche vitorlásversenyen indulunk, ahol hasonlóak lesznek a szélviszonyok, s utána egy holland edzőtábor vár ránk. Aztán jöhet a vb!

 

A sportos életmód segíti a mindennapi munkádat?

Egyértelműen igen. Attól függetlenül is, hogy sportos márkákat képviselünk, nagyon fontosnak tartom, hogy az ember aktív mozgással, fizikai fáradtsággal vezesse le a stresszt, a feszültséget. Alapvetően is nyugodt ember vagyok, ami annak is köszönhető, hogy egy-egy verseny alatt minden kijön az emberből, s újult erővel, megtisztulva térek vissza a munkához.

 

Meddig lehet ezt csinálni?

Szerintem nagyon sokáig. Amíg a fizikai része nem rombol, hanem hozzátesz, addig semmi baj nincs. A repülőhollandi igényel egy bizonyos dinamizmust, erőt, s remélem ezeknek még sokáig birtokában leszünk.

 

Ezt nagyon sok vitorlázást és sportot szerető, velem együtt reméli. Sok sikert kívánok az évadhoz, és köszönöm a beszélgetést!

 

Szarvas Zoltán