A februári számban elolvashattátok, mi is az az állóképesség, most vegyük sorra, hogyan fejleszthető vagy hogyan nem fejleszthető ez a képesség. Az adaptációt – és ezzel együtt a fejlődést kétféleképpen hiúsíthatjuk meg:

 

1. Túl ritkán edzünk, vagy ha megfelelő gyakorisággal, akkor tréningeink rövid ideig tartanak vagy nagyon alacsony intenzitásúak. Ilyenkor a szervezetünk úgy érzékeli, hogy nincs szüksége különösebb plusz tartalékokra, hiszen az edzések minősége vagy mennyisége túl alacsony ahhoz, hogy erre különösebben fel kellene készülnie.

2. Nagyon gyakran edzünk és túl intenzíven, vagy ritkán, de akkor mindent beleadunk. Mindkét esetben annyira megterheljük szervezetünket, hogy hosszabb időtartamú pihenésre és több minőségi tápanyagra (teljes tápértékű fehérjék, összetett szénhidrátok, esszenciális zsírsavak) lenne szüksége a teljes regenerálódáshoz és az ezt követő kompenzációhoz. Ha a nehéz edzések sűrűn követik egymást, nincs idő az energiatartalékok feltöltésére, így fizikálisan egyre jobban kimerülünk, és könnyen bekövetkezhet a túledzettség.

            Kinek milyen gyakori, mekkora intenzitású és milyen időtartamú edzések biztosíthatják az állóképesség gyors és hatékony fejlődését? Mint minden, ez is egyéni adottság: öröklött tényezők, korábbi rendszeresen végzett sporttevékenység, anyagcsere gyorsasága, izomtömeg nagysága, izomrostok összetétele, táplálkozási szokások, pszichés tényezők, és még számos hatás szerepet játszhat, a személyre szabott optimális edzésgyakoriság és terhelésmennyiség meghatározásában. A befolyásoló tényezők egy részére csak tapasztalati úton (a rendszeres edzések megkezdése után) derül fény.

            Mit tehet az, aki kondíciójának és edzéscéljainak megfelelő, személyre szabott edzéstervet szeretne? Az első lépés minden esetben egy alapos állóképességi tesztelés, amely megmutatja a jelenlegi edzettségi szintet. A második lépés (az edzővel közösen meghatározva, hogy reális legyen!) az edzéscélok és a rendelkezésre álló időtartam kitűzése. Ezután következik az edzésprogram összeállítása, amelyet a személyi tréner felügyelete alatt végrehajtva, két-három közös edzés során elvégezhetők azok az apró módosítások, amitől a program valóban testre szabott, kondíciónknak és teljesítőképességünknek megfelelő lesz.  

 

A tökéletes test elérésének receptje ezek után nagyon egyszerűen megírható:  

1. végy egy neked készült edzéstervet és egy jó edzőt,

2. járj rendszeresen mozogni, ahogy az edzésprogram előírja,

3. táplálkozz egészségesen, kerüld a nassolást és a szülinapi bulikat,

4. minden edzés után adj időt szervezetednek a regenerálódásra.

Dömötör Edit