Az Okinawában élõ japán és a Krétán honos görög õslakosok, akik hagyományaiknak megfelelõ étrendi  normák szerint táplálkoznak alacsony zsír/magas szénhidrát, illetve magas zsír/magas szénhidrát), sokkal soványabbak, egészségesebbek és hosszabb életûek, mint az amerikai lakosság.

 

Ők alapvetõen magas fehérje és csökkentett szénhidrát-tartalmú étrendet követnek. Vagyis a japán és a görög étrend rendelkezik egy közös jellemzõvel – szegényebb fehérjében az Egyesült Államokban divatos fogyókúrás trendekhez képest. A mi MediterÁzsiai diétánk egyesíti a mediterrán és az ázsiai étrendi minták leghatékonyabb elemeit.

 
LANCE ARMSTRONG ESETE
Az elmúlt 20 év csúcson lévõ profi sportolói, akik edzésüket tudományos alapon közelítették – Martina Navratilovától Lance Armstrongig – megtanulták, hogy milyen hathatós és mennyire segíti a nem kívánt súlyfölösleg eltüntetését ez az étrendi minta. Martina, Lance és más bajnokok az ilyen típusú étkezési tervek segítségével képessé váltak az emberi teljesítõképesség határait súrolni. A versenyszintû edzések okozta mindennapi terhelés ugyanis jóval azelõtt felemésztheti a szervezetet, mielõtt annak
eredménye sporttörténelmet írhatna. Mind Martina, mind Lance kiemelkedõen hosszú pályafutást tudhatnak maguk mögött, s életkoruk elõrehaladta ellenére is képesek teljesítményüket rendkívüli szinten tartani.
 
KERÜLD A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG KOCKÁZATÁT!
1. A comb-, fenék-, csípõ- és derékméret csökkentéséért: korlátozzuk fehérjebevitelünket. Étrendünk fehérjetartalma közvetlen hatással van testsúlyunk optimalizálására, és az egész életünket végigkísérõ jó egészség elérésére. Tekintsük az állati eredetû fehérjéket: az alapszabály, hogy a „kevesebb jobb“ mindenki számára. A csökkentett fehérjetartalmú étrend alapját képzõ phyto-nutriensekben gazdag szénhidrátok nemcsak segíthetnek elérni testsúlyunkkal kapcsolatos céljainkat, de nagyszerû közérzetet is biztosítanak. Az állati eredetû fehérjében dús tápanyagok fogyasztásával általában jóval több telített zsírból származó kalóriát juttatunk szervezetünkbe, mint a komplex szénhidrátokban gazdag tápanyagféleségekkel, így egyszerûen csak csökkentenünk kell a magas fehérjetartalmú tápanyagokat, és helyettük összetett szénhidrátokban dús ételeket kell fogyasztanunk. Így nagyobb mennyiségû tápanyagot ehetünk meg alacsonyabb kalóriabevitel mellett.
 
A teljes anyagot elolvashatod a fitt.info magazin októberi számában!