Hűséges olvasóink már tudják, honnan ered a játék, milyen   a pálya, a labda, az ütő, milyenek   a szabályok, kik és hogyan játsszák ezt a nagyszerű labdajátékot. Most megmutatjuk, mit is kell   tennünk, hogy mi is jó játékosok lehessünk. A magyarországi fallabda 15 éves, s mint „serdülő” csapat – tele energiával – ma a világrangsor 22. helyén állunk, ami nagyszerű eredmény.

 

Több, a világranglistán előkelő helyen lévő felnőtt (például a 22 éves Krajcsák Márk), és   junior (például a 12 éves Gubi Ramon) játékossal büszkélkedhetünk. A játék alapvetően persze nem különbözik a többi „labdás” sporttól: eggyel többet kell ütni, mint az ellenfél, és így elérni a ponthatárt. (Ugyanúgy, mint a teniszben, vagy az asztaliteniszben.) Intenzitását tekintve azonban jóval „előkelőbb” helyen áll, mint a többi labdajáték. Ez a magas energiaigény megfelelően magas állóképességet követel a versenyzőtől. Tapasztaltabb játékosok szerint, ha a fallabda tudománya 100 százalék, akkor ebből 60-70 százalék az erőnlét, és csak a maradék a technikai tudás, a taktika, a kreativitás és a gyorsaság.

 

Ebből persze azonnal következik, hogy az állóképesség a squash alapfeltétele. Az alapozó munkálatok, az edzéstervek is erre építenek: a dinamizmust szolgáló izomrendszerünket (elsősorban lábizom), és a hosszabb igénybevételt könnyebbé tevő izmainkat egyaránt fejlesztendő, rengeteg speciális gimnasztikai erősítő gyakorlatot kell végeznünk, nem beszélve az intervall futáshoz szükséges erőnlétről. A játékot a nagyon gyors reakciót követő dinamikus, rövid távú mozgás jellemzi, meghatározott „koreográfia” alapján, hiszen az ellenfelünk is ugyanezen a területen mozog. Kontroll alatt kell tartanunk a labda útját, ellenfelünk mozdulatait, saját mozgásunkat. Így nemcsak a labdával és az ütővel kell megfelelően bánnunk, hanem a saját testünkkel is, alázattal a mechanika és a geometria törvényei iránt.

 

A játék fölötti kontroll annál tovább működik, minél magasabb szintű az állóképességünk. A fallabda tehát az erőnlétre épül: hiába a zseniális technikai tudás, vagy a virtuóz megoldási képesség, ha 20 perc múlva a már-már kínzó oxigénhiány miatt szertefoszlik a győzelem reménye. A fallabda első szintje tehát a fizikai állóképesség. Erre alapozva, de ezzel párhuzamosan lehet elsajátítani a technikai tudást, amely a játék második szintjét jelenti.

Erről következő számunkban olvashatunk.

 

(…az egy időegység alatt elégetett kalóriamennyiség szempontjából fölállított intenzitási listán a fallabda az összes sportág között a 4. helyen áll, míg például a labdarúgás a 47. helyen…)

 

Gosztonyi István

Az On Line Squash Klub edzője