Az Öt Tibeti, más néven Öt Rítus szándéka helyreállítani az egyensúlyt az emberi test hét energiacentrumában. Olyan tudatosan dolgozták ki őket, hogy a test összes szabályozó rendszerét stimulálják. A kondicionáló hatás is jelentõs. A testnek hét fő energiacentruma van, melyek összefüggnek a hét belső elválasztású mirigy működésével.

 

Valószínûleg a jógából származik e mozgástechnika, az ászanák dinamizálásával alakult ki. Ez érthetõ, ha figyelembe vesszük, hogy a jóga ászanákat elsõsorban trópusi melegben, a tibeti gyakorlatokat pedig sokszor jéghidegben végzik. E gyakorlatok egyenként is hatásosak, de együttes alkalmazásuk jobb eredményre vezet. Nem hagyományos értelemben vett tornagyakorlatokról van szó, a lámák rítusnak
hívják õket.
 
A gyakorlatok segítséget nyújtanak a testnek – léleknek. Például hihetetlennek tûnik, hogy pusztán forgással (elsõ gyakorlat) megváltoztassuk az érzelmeinket, és kiszabaduljunk depressziónk és negatív érzelmeink szorításából, de mégis így van.
 
LÉGZÉS
A mélylégzés és a koncentráció – úgy, mint a jógában vagy a Csikungban – itt is fontos része a torna eredményességének. A gyakorlatoknál jelzett légzésszabályozás jelentõsen növeli a gyakorlat koncentráltságát. Ez kezdetben nehéz feladat lehet, ezért, de csakis az ismerkedési-tanulási stádiumban, légzésszabályozás nélkül is végezhetõk a gyakorlatok. Ez esetben tartsuk a folyamatos, egyenletes légzést végig, a gyakorlatok szünetében is. A Fontos, hogy minden gyakorlatnál a belégzés orron, a kilégzés szájon keresztül történjen!
 
A teljes anyagot elolvashatod a fitt.info magazin októberi számában!