Felületesen szemlélve a léböjtkúra az ínyencebb olvasók szemében  lidércnyomás! Egy hétig tartó, önmegtartoztatáson alapuló szenvedés, semmi kávé, nemhogy alkohol vagy akár csokoládé. Nem kell, hogy elõre szenvedj! Most elmondjuk neked, hogy dolgozd ezt föl egészen másként.

 

Keményen hangzik! Az is, kellõ utánajárás nélkül. De ha közelebbrõl szemléljük, minden világossá válik, és máris nem olyan drasztikus a folyamat, lévén: ezen természetes levek nem csupán megtisztítják szervezetünket, de el is telítik emésztõrendszerünket. Serkentik az anyagcserét, segítik a test méregtelenítését, salaktalanítását, fittebbé tételét.
 
A FELTÉTELEK
“A kúra megkezdése csak egészséges egyének esetén lehet javallott, így az orvosi látlelet elengedhetetlen feltétele egy ilyen megszorító ciklus megkezdésének.
 
FONTOS !
Ellenjavallott: terhesség, szoptatás, soványság, veseproblémák és cukorbetegség esetén.
 
Nyugalomra és a belsõ hangra való összpontosításra van szükség, így egy vakáció vagy kis tavaszi munkaszünet megfelelõ idõpontja lehet a kúrának. A stressz és az idegeskedés ugyanis bojkottálhatja a léböjtkúra sikerét, ill. az ilyen jellegû megterhelések ellehetetlenítik a kúra tarthatóságát. A tiszta tudat mellett testileg kipihenten kell belekezdeni a nagy megpróbáltatást okozó feladatba. Így egészséged és testalkatod is pozitív irányban változik.
 
HELYTELEN ELVÁRÁSOK!
A kúra erõs tápanyagelvonást jelent, a testsúlycsökkenés mellett étvágyad megnövekszik. Az éhség elfogadható, az éhezés azonban nem! A léböjtkúra nem egy egyszeri megtisztulás! Csupán egy alkalommal, sokkszerûen alkalmazva egészségtelen lehet. A léböjtkúrák tudatos és elõrelátó tervezést igényelnek. A kúrát befejezve, a normál étrendre visszatérve élelmiszereink lassan felhalmozódnak bennünk, telítik szervezetünket, ahogy azt a jojó diéták sokszor bizonyították. Minden világos? Minden kétség elszállt? Akkor kezdjük azt a léböjtkúrát!
 
MELY LEVEK IDEÁLISAK?
A legbölcsebb választás: a frissen facsart levek! A böjtspecialisták elõre terveznek és adagolnak. Persze, veheted boltban is a kész leveket. E termékek beszerezhetõk egy- vagy többnapos léböjtökhöz alkalmas kiszerelésekben, kombinált csomagokban és komplett kartonokban is. A hátrányuk: a gyors romlás! A facsart levek gazdagok rostanyagokban, melyeknek köszönhetõen alaposan kitakarítják szervezetünket, amire természetébõl fakadóan nagy szüksége van.
 
MÉG A ROSTANYAGOKBAN GAZDAG,
könnyen emészthetõ gyümölcsök, párolt zöldségek, burgonya, zabdara vagy akár némi tejtermék, mint a joghurt fogyasztása is kiszárítja testünket. Így fogyasszunk napi 2- 3 liter vizet vagy gyógyteát is!
 
ÉLET, TAKARÉKLÁNGON
1. SZAKASZ: mindig igényel egy-két napot a „tehermentesítés“; a bélrendszer kiürül, majd a test – szilárd  táplálék hiányában – csatlakozik, és elkezd tisztulni. A kezdetekben segíthetjük a bélürítést olyan természetes eszközökkel, mint a savanyúkáposzta- lé vagy vízben oldott glaubersó, utóbbi nem csupán orvosolja a csökkent bélmozgást, de elnyomja az étvágyat is.
2. SZAKASZ: a tulajdonképpeni böjt, az energiabevitel 500 kcal alá kerül, csak így képes a kúra pozitív hatást kifejteni. A léböjtkúrával, a gyümölcslével mintegy kinyerjük a nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint a napi teendõinkhez szükséges üzemanyagot (glukóz formájában).
3. SZAKASZ: A túl kevés folyadékfogyasztás és a túlzott stressz mellett a legtöbb hiba a kúra harmadik fázisában merülhet fel, mivel az idõ elõrehaladtával az éhség hatványozottan nõ. Alapvetõ jelentõségû a tápanyagfogyasztás lassú és fokozatos növelése, az ételeket alaposan rágjuk meg, és fogyasszunk elegendõ rostanyagot. Mindezek után egy pizza, jutalomképp – na, ez a kúra mibenlétének, a teljes procedúrának a félreértése. Kár lenne ilyen könnyen feladnunk az eddig nyert jótékony változásokat!
 
HOGYAN ÉREZZÜK MAGUNKAT?
Természetesen egy léböjt kezdete a test számára erõteljes változást jelent. A kezdõ idõszakban tünetek lehetnek: kimerülés, fejfájás, szédülés, fokozott verejtékezés, melyek fõként az elsõ, a harmadik és a hetedik kúranapon léphetnek fel. Ha mindez túlzott mértékben vagy tartósan fennáll, fokozd némileg a tápanyagbevitelt, és tarts néhány nap vagy egy hét szünetet, de ne felejts el elég folyadékot fogyasztani! Ez segít a testünknek könnyen és gyorsan megszokni a „takaréklángon“ való létet. A testnek hozzá kell szoknia a csökkent energiafogyasztáshoz, az izomból és a májból történõ fehérjefelvételhez és glukóznyeréshez. A vér inzulinszintje leesik, így megkezdõdik a raktározott zsiradék átalakítása ketontestekké, így acetonná. Ezen tipikus éhezési faktorok jellegzetes szájszaggal járnak, és lenyomják, azaz savas irányba terelik a vér pH-értékét – amennyiben a folyadékfogyasztásunk szintje nem elégséges.
 
BIOKÉMIAI BOLDOGSÁG
Az elõbb már utaltunk rá, de most megismételjük: bármennyire is szeretnénk a léböjt hatását maximálisan kiaknázni, nem szabad éheznünk. A nem kívánt éhezés önkéntelenül is agresszívvá tesz, míg a szabad, megalapozott döntés következményeképp folytatott böjt nyomán eufórikus és boldog állapotba kerülünk. Mindez igazi megvilágosodáshoz vezet, mely valójában hormonális alapokon nyugszik. Hasonlóan a csokoládéfogyasztáshoz, a táplálékhiány is stimulálja a szervezet boldogsághormonának, az ún. szerotoninnak a termelõdését.
 
  Zentai Andrea