Ez a fitnesz irányzat is Amerikából indult. A cél egy olyan teremkerékpár megalkotása volt, ami tökéletesen szimulálja a szabadban történő kerékpározást, és eközben megmozgatja a felsőtest izomzatát is, nem csak a test alsó részét. Az X-Bike edzés egy zenére végezhető csoportos óra. Az intenzívebb pedálozás miatt a ritmus kicsit lassabb.

 

Teljes testre!
•A mountain bike azért alkalmas a teljes test megmozgatására, mert a hegy- és lejtmenetek váltakozásával a mozgásban résztvevő izomcsoportokat is más-más mértékben lehet terhelni.
 
•A másik fontos előnye, hogy ezt a hatást a kerékpározás közben is használt mozgásokkal,
mozdulatokkal lehet elérni, vagyis nem olyan gyakorlatokkal, melyek biciklizés közben
haszontalanok. (Hm, ugye nem tetszene pl. fekvőtámasz a kormányon?)
 
TUDTAD?
A teremkerékpár fejlesztését és kivitelezését az egyik legnagyobb kerékpárgyárra bízták. Számos mountain bike világbajnok (pl. Greg Minar, Missy Giove) bevonásával készítették el a teremkerékpárok legújabb változatát.
 

30 perc alatt 500 kcal!
Alapvető különbség az eddig használt teremkerékpárokhoz képest, hogy:
1 nem fix áttételes, tehát az első kerék lendkerék hatása – azaz, hogy segíti a pedál tekerését –, csak nagyon csekély mértékben érvényesül. Folyamatosan erőt kell „közölni” a pedállal, ha a zene ritmusát tartani akarjuk. Ezáltal már a tekerésre is nagyobb energiát kell fordítani.
 
2 A másik újdonság, hogy kormánya oldalirányban mozgatható. Ennek köszönhetően meg lehet vele mozgatni a bicepszet, a tricepszet, a mell és a hát izomzatát.
 
A kormány ellenállását is lehet állítani súlytól, erőnléttől függően. Mivel sokkal több izmot kapcsolunk be egyszerre a mozgásba, így az edzés is intenzívebb lesz. 30 perc alatt 500 kcal-t használ fel a szervezet!
 
FITT TIPP!
Mivel kerékpározásról beszélünk, elsősorban a láb és a fenék izomzatát formálhatjukaz edzésekkel, de a fölfelé és lefelé történő tekerés szimulálásával a felsőtestizomzata is megfelelő terhelést kap. Ezt a terhelést szinte folyamatos és kicsi ellenállással végezzük, akár zsírégetésre, akár alakformálásra is megfelelő.
 
Csapatban tekerni…
Az X-Bike edzés egy zenére végezhető csoportos óra. Az intenzívebb pedálozás miatt a ritmus kicsit lassabb. Az óra 40percig tart, de ez alatt az alsó- és a felsőtest izomzatát is megmozgatjuk. A kormány mozgása sokkal változatosabb feladatokraad lehetőséget. Kiválthatók vele a hosszú és sokszor unalmas kardió feladatok.
 
FITT PRÓBA!
Aki kipróbálta: Sinka Szilvia (30), brand manager egy étrend-kiegészítőket forgalmazó cégnél.
„Tíz évig versenytáncoltam, amit, sajnos, abba kellett hagynom, és nagyon nehezen találtam sokévnyi kihagyás után olyan testmozgást, ami ugyanúgy megmozgatott volna, mint a tánc. Ez a néhány év, amit testmozgás nélkül, ülőmunkával töltöttem el, természetesen rendszertelen táplálkozással párosult. Meg is lett az eredménye: jó pár pluszkiló formájában.
 
Nem kevés unszolás után mentem le az első edzésre, bő egy hónappal ezelőtt.Meglepett!
Voltam már előtte más teremkerékpáros órán is, de egyiket sem éreztem ennyire természetesnek és változatosnak. Szeretem érezni, ahogy a testem minden porcikája összhangban mozog. Ezt ezen az órán éreztem először. Bár az összhanggal akadt némi problémám az első két-három alkalommal, de hamar belejöttem.
 
Elképzelem, hogy felfelé tekerek a hegyre, és úgy bírom, mint a fiúk. A teremben senki sem marad le a másiktól, csak magamra kell figyelnem. Azóta, amióta teremben tekerek, voltam már kerékpáros túrán is, és az eddigiektől eltérően nemrám kellett várni az emelkedők tetején. Ez azért volt nagyon örömteli számomra, mert eleinte úgy volt, hogy amíg a teremkerékpáros órákon két-három órát is végig tudtam csinálni, kint, igazi terepen fél óra után a térdemig lógott a nyelvem. Mondanom sem kell, mennyire bosszantó volt, amikor egy óra túrára való készülődés után csak fél órát bírtam…
 
Ezen az órán nem tudom becsapni a testem és magam, mivel végig a saját izmaimat kell használnom, nem a lendkerék tartja mozgásban a lábam. Ráadásul kint, lefelé is sokkal bátrabb lettem, testsúlyáthelyezésre használom azokat a mozdulatokat, amiket órán gyakoroltunk. A váltás sem okoz már problémát (bár még csak a jobb kezemmel teszem), mivel ugyanolyan (gripshiftes) váltó van az X-Bike-on is.
 
A legkellemesebb mégiscsak az, hogy az óra végeztével úgy érzem, mintha két számmal nagyobb lenne a nadrágom! Heti két alkalommal járok, és eddig négy kilótól sikerültmegszabadulnom. Ez nemcsak a lábamon, a fenekemen, hanem a derekamon és a karomon is meglátszik. Mindezta változást már a számomra legfontosabb férfi is észrevette…”
 
Budapesten az ECHO Fitnessben (www.echofitness.hu)
és októbertől az E+ teremben (www.e-negyzet.com),
Biatorbágyon pedig a Saci Fitnessben próbálhatjátok ki.