Miért van az, hogy inkább a nők szenvednek tőle? Miért van az, hogy két nő közül, akik hasonló életmódot folytatnak, az egyik szenved tőle, a másiknak szép a bőre? Miért van az, hogy néhány elhízott embernek sima a bőre, míg gyakran fotómodelleknek és sztrároknak komoly narancsbőr gondjuk van?

 

Fűzy Gábor életmód-oktató, Pilates- és személyi edző, a magyarországi Pilates Institute igazgatója segít ebben a nem is egyszerű témában eligazodnod. Oly’ sokat hallunk narancsbőrről, mégis keveset tudunk. Akinek van, biztosan tud róla valamit. Akinek nincs, az a szerencsés 5-15%-ba tartozik.
 
Cellulit-titkok
Nem teljesen tisztázott mi okozza.
Amit tudunk:
A cellulit egy bőrelvátozás, ami rendszerint a combokon, a fenéken, az alhason és néha a kar hátsó részén jelentkezik, egyébként egészséges nőknél (is). Néha férfiaknál szintén megjelenik, a cellulit esetek 90-98%-a azonban hölgyekre jellemző.
A post-pubertás nők 85%-98%-ánál látható valamilyen fokú cellulit.
A cellulit elnevezés a francia orvosi irodalomból származik, 150 évvel ezelőttről. A kifejezés azt jelzi, hogy betegség. De a sok éves kutatás ma már ennek ellentmond.
Két lényegesen eltérő nézet, vélemény van a cellulit kialakulásáról. Az egyik az életmódbeli, a másik a hormonális tényezőket veszi figyelembe. A szakértők javarésze szerint mindkettő szerepet játszik.
 
Ahhoz, hogy jobban megértsük, mi is az a cellulit, kezdjük a magyarázatot egy kis bőranatómiával. A bőr legkülső rétegét úgy hívják, hogy epidermis. Ez alatt található a dermis, ami gazdagon telített hajtövekkel, izzadságmirigyekkel, vérerekkel, idegvégződésekkel és kötőszövettel. A következő szöveti réteg a felső rétege annak a három rétegnek, amit bőralatti zsírnak, „álló zsír-sejt oszlopoknak” is hívnak, és kötőszövet választja el őket egymástól. Ezekről a zsír-sejt oszlopokról kis zsírsejtek nyomulnak be a dermisbe. Ez a bőr alatti zsír adja a bőrnek azt a „göröngyösségét”, amit cellulitnek hívunk.

•Mi az oka, hogy a cellulit ritkán látható férfiakon (ami persze nem azt jelenti, hogy nekik nincsen)?
Az epidermis, a dermis és a bőralatti szövet felső rétege férfiaknál más, vastagabb.