A figyelmesség, az egyik legfontosabb emberi tulajdonság. Még a szerelmes nő se lehet annyira vak, hogy ne vegye észre, ha társa tapintatlanul elfelejti a fontosabb alkalmakat, és nem tanúsít előzékenységet a hétköznapokon. Most ismét közeledik egy alkalom, amit jobb, ha a férfiak fejben tartanak, ha nem akarják az éjszakát a heverőn tölteni.

 

A Valentin nap a szeretet és a szerelem ünnepe, és története természetesen az örök városhoz: Rómához és a szenvedélyes olaszokhoz kötődik, akik eredetileg február 15-én az erdők, mezők tüzek urának Faunusnak hitvesét Lupercus-t és Juno istennőt éltették különböző áldozatokkal és szerelmi praktikákkal. A papok kecskebőrből készült szíjjal érintették meg az asszonyokat, akik a néphit szerint ettől termékenyek lettek. A város lányainak nevét pedig összegyűjtötték egy edényben és a fiatalemberek ezek közül kihúzva egyet meglelték párjukat. Ezután kezdődött a féktelen mulatozás.

 

S, hogy miként lett ebből Valentin nap? Valentin egy római pap volt, aki segítette a keresztényeket és ezért a császár kivégeztette 269. február 14-én. A pápa később elrendelte, hogy az emberek ezen a napon Szent Valentinra emlékezzenek. Ezzel kívánta megszelídíteni az ezt követő pogány ünnepet. Mivel az ősi hagyományok mélyen gyökereznek, és az emberi találékonyság végtelen: Szent Valentin napja végül a szeretet és a szerelem ünnepe lett.

Ha pedig már Szent Valentin sem segített, az emberek a pogány hagyományokhoz fordultak. A néphiedelem szerint a kilences szám bűvös erejű.

 

Ha például Valentin napján olyan almát eszünk, amelynek kilenc magva van, és azt becsempésszük a szeretett férfi zsebébe, biztos sikerre számíthatunk, ha pedig kilenc kútról hozott vízzel itatjuk meg választottunkat, az örök szerelemre lobban. Viszont, ha tükröt törünk, kilenc esztendő magány vár ránk. A macska is varázslatos jószág, ha a lányos házhoz érkezett ifjú lábához macska dörgölődzik, már készülhetünk a házasságra. Mindent a szerelemért!

 

Magyarországon a Valentin napot csak néhány éve ünnepeljük, és igazán még nem vált részévé kultúránknak, de ha a piros szívecskék, mackó és nyuszi babák nem is nyerték el tetszésünket, egy csokor virággal azért felköszönthetjük szeretteinket – Valentin napon, vagy máskor.