Mi is az a dyna band? Van, aki csak gumiszalagnak hívja ezt a fitness termekben és otthon is sokoldalúan használható sporteszközt. A dyna band egy olyan gumiszalag, ami különböző erősségi fokozatokban kapható, és leginkább erősítő gyakorlatok nehezítésére alkalmazhatjuk. Előnye, hogy igen kis helyet foglal el, így bárhová magunkkal vihetjük.

 

Igen jó edzésprogramot állíthatunk össze az eszköz használatával, legyünk akár egy fitness központban, otthon, vagy utazásunk egyik helyszínén.

 

• Bicepszgyakorlat

Állásban, egyik talpunk alá beakasztjuk a gumiszalagot, két végét egyszer (vagy ha túl könnyű, kétszer) rátekerjük a csuklónkra, úgy, hogy a szalag feszes legyen. Mindkét karral végezzünk karhajlítást a könyök mozdítása nélkül.

• Vállizomgyakorlat 1.

Ugyanebben a pozícióban nyújtott karral végezhetünk előre vagy oldalra emelést.

• Vállizomgyakorlat 2.

Terpeszállásban mindkét talp alatt vezessük át a szalagot, jobb térdünket hajlítsuk be, balt nyújtsuk ki és a szalag két végét fogjuk meg egy-egy kezünkkel. Jobb kezünket tegyük csípőre, bal kart emeljük vállhoz. Válltól toljuk fel a kart   a fej fölé, majd engedjük vissza.

• Far-és combtávolító izom gyakorlata 1.

Kössük össze a szalag két végét, és húzzuk rá a bokánkra. Álljunk enyhe terpeszállásba, hogy a szalag feszes legyen. Enyhe térdhajlítással lépjünk kettőt jobb oldalra, majd vissza baloldalra.

• Far-és combtávolító izom gyakorlata 2.

Az előbbi gyakorlathoz hasonlóan tegyük a   bokánkra a szalagot, és kapaszkodjunk meg szemben állva egy bordásfalba, vagy egy székbe. Egyik lábunkon állva emeljük meg a másik lábat oldalra, vagy hátra és 10-15 cm-re emelgessük oldalra, vagy hátra.

• A combfeszítő izom gyakorlata

Üljünk nyújtott ülésbe, az összekötött szalagot húzzuk a bokánkra, hátunk legyen egyenes. Emeljük meg az egyik lábat a talaj fölé, és innen emelgessük 15-20 cm-t felfelé.

• Mellizom gyakorlat

Feküdjünk hanyatt, térdeinket húzzuk fel, talpaink legyenek a talajon, a szalag két végét fogjuk meg, többször tekerjük a csuklóink köré, és feszítsük ki. A szalag két végét húzzuk a talaj felé, majd engedjük vissza kiindulóhelyzetbe.

 

Számos más lehetőség is van a gumiszalag használatára, fitness termekben csoportos órákon is találkozhatunk vele (alakformáló torna, kondi torna, köredzés, gerinc torna), vannak olyan órák, ahol a step lépcső és gumiszalag az óra erősítésre szánt eszköze (dyna band step), ha páros létszámmal veszünk részt ilyen órán, akkor páros gyakorlatokat is végezhetünk vele. Személyi edzésen is gyakran használt eszköz, és különböző sportágak felkészítő edzésein is használhatjuk a gyakorlatok nehezítésére. A színek az erősségi fokozatokat jelzik, így kezdhetjük az alapokkal, majd fokozatosan válthatunk erősebb szalagra. (sárga a leggyengébb, zöld a legerősebb). A gyakorlatokból érdemes több sorozatot végezni (3-4), az ismétlések számát saját képességeink alapján határozzuk meg (5-15). Első alkalmakkor nem árt, ha edző, személyi edző segítségét is igénybe vesszük, vagy akár néhány csoportos foglalkozáson is részt veszünk.

 

Mészáros Réka

– A1 Wellness Center

szakmai igazgató