Létezik egy egyszerű kísérlet arra, hogy azokat az érzéseket, amelyek két ember között vannak, kimutassuk. Csak aludni kell, a testhelyzetből minden kiderül.

A kanál (kiskifli-nagykifli)

Nagyon közeli, nagyon biztonságos, ez a legjellemzőbb alvási pozíció a kapcsolat első három-öt évében. Általában a férfi az ölelő.

 

Amikor a nő veszi fel a hátsó pozíciót, az azt jelezheti, hogy ő a többet adó partner vagy a férfinak különleges dajkálásra van szüksége. A kanál mindkét félnek maximális testi közelséget biztosít. Sok pár egyszerűen kényelmesnek, biztonságos begubózásnak tartja a kanál-elhelyezkedést.

 

Nászutas-ölelés

 

A szemtől szemben ölelés az egyik legintimebb testhelyzet. Nem olyan gyakori, mint a kanál-elhelyezkedés, és kényelmetlen is egész éjszaka így feküdni, ezért inkább a szerelem lángoló kezdetén jellemző. Néhány pár visszatér hozzá a különleges örömök időszakaiban, néhányan pedig egyáltalán nem akarják feladni.

 

Zsindely

 

Mindkét partner a hátán fekszik, de a nő feje a férfi vállán helyezkedik el, ezzel azt sugallva, hogy ő a függő és alkalmazkodó partner, a férfi testhelyzete pedig az erős egóról árulkodik. A nő, azáltal, hogy a világot a férfival megegyező perspektívából szemléli, a bajtársiasság és védelem erősítő érzését érzékelteti. A párok szeretik ezt a pozíciót, ami erős elkötelezettséget mutat a korai kapcsolatban, és ami magas fokú bizalomról árulkodik. A partnerek olyanok, mint egy hátán fekvő teknősbéka: mindenféle érintésnek és támadásnak kitéve. Ha valamiért nem kényelmes a háton alvás, de az ilyen közelség kényelmére vágyunk, akkor kipróbálhatjuk a fordított zsindelyt: ilyenkor hasra fekszünk, testünkkel átfedjük a partner testét!

 

Laza pórázon

 

Amikor a szerelem új, a partnerek gyakran feláldozzák kedvelt alvási pozíciójukat a párban alvás intimitásáért. Öt vagy több év után sok pár érzi eléggé biztonságban magát ahhoz, hogy egy kicsit több teret – és kényelmet – engedjen be ágyába. Gyakran összefonódva alszanak, mint a kanalak, de távolsággal egymás között. Az érzelmi áramlást egy érintő kéz, térd vagy láb tartja fenn. Ez a hely és közelség igényének kielégítése. Ez gyengéd, nem szexuális pozíció, de természetesen közelebb kerülhetsz, amikor csak akarsz.

 

Lábölelés

 

Néhány pár kényelmetlenül érzi magát, ha közvetlenül alakít ki testi kontaktust, ezért úgy tesznek, mintha majdnem véletlenül történne – lábujjaik vagy lábaik érintkeznek. Az ilyen „véletlen” kontaktus azt jelezheti, hogy te vagy párod nehezebben fejezitek ki a másik iránti gyengédséget, vagy szándékosan visszafogottak vagytok – esetleg egy veszekedés után -, ugyanakkor kifejezheti az egészséges bajtársiasságot is. Az összekulcsolt lábak meghittséget, kényelmet és a merészséget is sugallnak, majdnem úgy, mint egy titkos kód.

 

 

A sziklamászó

 

Amikor a partner hirtelen visszavonul az ágy másik végébe anélkül, hogy elvárná tőled a közeledést, akkor nagy a kísértés, hogy elutasításként te is ugyanazt tedd. Alapvetően ugyan nincs “jó” vagy “rossz” alvási pozíció, de a megszokottól való bármely eltérés problémát jelezhet. Ilyen esetben ahelyett, hogy aggódnál, próbálj meg rájönni, hogy mi van a hirtelen visszavonulás mögött. Bánat? Aggodalom? Düh? Ha tudod, hogy partnered éppen valamilyen krízishelyzetben van, nehéz időket él át, adj teret neki – te is ugyanezt akarnád, ha szomorú vagy stresszes lennél és egyszerűen levegőre lenne szükséged. Idovel vissza fog fordulni feléd.

 

A rák

 

Te, vagy partnered sajátságos pozícióban alszotok: talán félig lecsúszva az ágyról (mintha menekülnétek egymástól) vagy fejjel lefelé ébredve (mintha különböző irányba utaznátok)? Figyelj oda rá: esetleg így fejezitek ki, hogy szeretnétek elhúzódni egymástól, a kapcsolattól. Ám amíg nincsenek más jelei az elégedetlenségnek, addig ne feltételezd, hogy ez a szokatlan pozíció egy óriási csapással egyenértékű. Hacsak nem tunik úgy, hogy hatalmi küzdelem folyik éjjel-nappal, akkor nem kell aggódni.