Pár éve még csak túlzott óvatosságnak tűnt, de mára mindenki érzi a bőrén, hogy égető probléma a napsugárzás erőssége. Akár munkába menet is megégetheted magad, ha nem kened be a válladat védőkrémmel. Nem beszélve strandolásokról, vagy más szabadtéri programokról. Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvost kérdeztük a napozás veszélyeiről.

 

 

 

A fehér bőr újból divatba jön, mivel egyre többen félnek a naptól. Valóban egészségkárosító a napozás?
Napozás és napozás között nagy különbség van. A l’art pour l’art, önmagáért való napozás – a szolárium, vagy a strandtörölközőn időzés a szabadban, órákon át – bőrgyógyász szemmel valóban káros, mivel ilyenkor a bőr rombolódik, és így a napozásnak daganatfokozó hatása van. De aggodalom nélkül mehetünk ki a szabadba sportolni vagy kirándulni. Bár az elmúlt években az orvosok napellenesek voltak, a vélekedés mostanában elmozdult abba az irányba, hogy a nap mégsem olyan nagy ellenség. Szükségünk van D-vitaminra, másrészt nem elhanyagolható szempont, hogy egészséges a szabadtéri sportolás.
 
Védekeznünk kell?
Tűző napon dolgozni, futni, vagy strandröplabdázni mindenképpen megfelelő fényvédelem mellett szabad. Ennek csak egyik, ha nem a legutolsó eszköze a fényvédő krém használata. Először a fizikai védekezésre kell koncentrálni. Az első és legjobb módszer az árnyék keresése, a második pedig a ruházat: sapka és egy lenge, hosszabb ujjú felső. Nem szabad elfelejtkezni a szemek védelméről sem. Ne sajnáljuk a pénzt egy jó minőségű napszemüvegre. A krémmel pedig a szabadon maradó testrészeket kell védeni. A szoláriumban, vagy ha kifekszünk a napra, akkor UV sugárzás éri a bőrt, ami ugyanolyan egészségkárosító, mint a dohányzás, vagy az alkohol nagy mennyiségben. Ilyenkor nincs is értelme fényvédelemről beszélni.
 
(A teljes cikket elolvashatod a fitt.info magazin június-júliusi számában!)