Hófehérke százszor fiatalabb? A ma négerbarnái a holnap aszalt szilvái. Ám barnulhatsz úgy is, hogy nem kell tartanod az idejekorán megjelenő ráncoktól. A különböző barnító technikákat teszteltük, melyik miért előnyös, kockázatos.

 

Nap

 

Érvek mellette

– Depressziós hangulatunkon már a fény látványa is javít.

– A D-vitamin szintézishez a hétköznapjaink során a szabadban eltöltött néhány perc nélkülözhetetlen. A legújabb kutatási eredmények szerint a D-vitaminnak bizonyos rákfajták megelőzésében is fontos szerepe van: pl. mell-, vastagbél és prosztata-rák.

 

Érvek ellene

– Az ultraibolya sugárzás közvetlen hatása: napégés, bőrszárasság, szaruhártya-gyulladás, (számos gyulladásos betegségre való fokozottabb érzékenység), immunrendszer gyengülés.

– Az ultraibolya sugárzás hosszú távú közvetett hatása: a bőr korai öregedése, ráncosodása, bőrrák kialakulása, szürkehályog képződés.

 

 

– Napozzunk, de csak módjával, és sosem 11–15 óra között, ám ha az árnyékod rövidebb, mint te, menekülj!

        Használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő faktoros napozótejet!

        Különösen óvjuk a gyerekeket!

 

 

 Barnítók

 

Érvek mellette

         Az UV-n alapuló barnulás (napozás illetve szoláriumozás) az epidermisz mélyebb rétegében található sejttípus, a melanocita a melanin előállítása révén határozza meg a bőr színét, míg a barnítókrémek az elszarusodó részből álló legfelső rétegben fejtik ki hatásukat a még kötött, de már elhalt hámrétegben, mintegy megfestik azt.

         A legmodernebb eljárások ma már spay rendszerűek, ami a teljes test felületére finoman porlasztja a vizes bázisú önbarnító kozmetikumot, ezzel meggátolva az egyenetlen színt.

         Bőrtípustól függetlenül mindenki használhatja.

         Bőrtápláló hatásúak.

 

Érvek ellene

         Az önbarnító krémeket kézzel nem tudjuk olyan egyenletesen felvinni a bőr teljes felületére, mint a sprayt, ezért foltossá válhat a bőr.

         Barna helyett narancssárga bőrűek leszünk, ha nagyobb mennyiség marad rajtunk valahol.

         Természetellenes, sötétebb felületek jelenhetnek meg a száraz, vékony bőrön – könyök, térd, ujjak tájéka –, mivel ezeken a helyeken a krém könnyebben beszívódik.

 

 

         Csak smink, dezodor és testápoló mentes testfelületre használj önbarnítót!

         Az önbarnítók által elért szín nem ad UV sugárzás elleni védelmet, így napozáskor mindig használj megfelelő faktorú naptejet!

         A szép és egyenletes bőrszín érdekében a porlasztott vizes bázisú önbarnító rendszereket.

 

 Szolárium

 

Érvek mellette

– Különböző bőrgyógyászati panaszokra jó hatással van, például akne és neurodermitis gyógyítása.

– A szoláriummal igény szerint, télen és nyáron, ellenőrzött körülmények között, biztonságosan barnulhatsz, szépülhetsz, relaxálhatsz.

– Az UV sugárzás jó hatással van a testi és szellemi teljesítőképességet.

– A mesterséges UV sugárzás – ugyanúgy mint a nap – segíti a D3 vitamin termelését, és ezzel együtt bizonyos rákfajták megelőzésében is fontos szerepe van

 

Érvek ellene:

– 16 éven aluliaknak nem ajánlott a szoláriumozás.

  Rendkívül érzékeny bőrűeknek, akik a napon sem tudnak lebarnulni, szintén nem ajánlott a szoláriumozás.

 

 

– Szoláriumozz ésszerűen és mértékkel, használd ki a szolárium egészségmegőrző és szépítészeti értékeit.