E szavakról először a gondtalan pihenés és kikapcsolódás, majd ezzel szinte egy időben a – napfény oly sokat emlegetett – káros hatásai jutnak eszünkbe. A különböző médiumok folyamatosan, ismétlődően hívják fel figyelmünket a napozás veszélyeire. Legtöbbet a fénykárosodás következményeiről hallhatunk, ami erősíti félelmünket a bőrráktól.

Ha nem is ennyire súlyos, de kellemetlen, esztétikailag zavaró következmény nyár végén a pattanások megjelenése. De előbb lássuk, milyen hatása van a nap sugarainak bőrünkre?

 

Árt?

Napsugárzás hatására a faggyútermelés fokozódik, amely még önmagában még kevés a pattanások kialakulásához. Ami befolyásolja a mitesszerek megjelenését, az a szaruréteg megvastagodása (hyperkeratózis), amely a bőr természetes fényvédelmének egyik faktora. E folyamat következménye, hogy a faggyú nem tud akadálytalanul a bőrfelszínre kiürülni, ezért komedók, mitesszerek alakulnak ki. Ezt fokozhatják a nyáron használatos, általában magas lipidtartalmú fényvédő krémek.

 

Vagy használ?

A pattanásos bőrűeknek azonban nem kell feltétlenül elkeseredniük. Semmiképpen sem kell egész nyáron árnyékban ülni, hiszen a Nap kellemes meglepetéseket is tartogat. Az UV fény gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a bőr egy kissé fellélegezhet, hiszen állapota javul. A meleg felgyorsítja a bőr anyagcsere-folyamatait, a salakanyagok gyorsabban ürülnek ki. A bőr öntisztító folyamatai fokozódnak, így a gyulladást kiváltó anyagok is gyorsabban távoznak a szervezetből.

Ősszel a bőrt kevesebb napsütés éri, elkezdődik az iskola, vége a szabadságnak, ismét „beindul” a mozgalmas stresszes élet. Mindezek a vitaminszegény, egyoldalú táplálkozással együtt a pattanások, gyulladások kialakulását idézik elő.

Télen, hűvös időben a napfény jótékony hatását a mértékletes szolárium használattal lehet helyettesíteni. A bőr ilyenkor szárazabb ezért fokozottan hidratáló és zsírpótló hatóanyagokban gazdag kozmetikumok használata szükséges.

 

Dr. Varju Gábor

bőrgyógyász – kozmetológus szakorvos