Na, lányok, akkor most magunk elé húzzuk a fagyikelyhet, meg a fitt.info-t és leszámolunk a narancsbőrrel! Ehhez el kell felejtened minden téves információt, amit eddig rád tukmált a szomszédasszony, a bioboltos, a barátnő, a tesitanár, a fodrászlány. Egy felmérés szerint a 18-39 éves nők 70 % sportol rendszeresen, 86 %-uk diétásan étkezik, mégis 60%-uk küzd a narancsbőrrel. Hogy is van ez?

 

A celluitisz elsősorban a has, a popsi és a comb területén jelenik meg, homorú gödröcskék, dudorok formájában. Ha kicsit összeszorítjuk a bőrt, sajátos narancsbőrszerű minta rajzolódik ki, innen a közismert elnevezés.

Kialakulásának hátterében a zsírsejtek megnagyobbodása és a kötőszövet károsodása áll. Megjelenéséből következtethetünk anyagcsere-problémákra (pl.: a szervezet energia szükségletét meghaladó táplálékbevitel, a salakanyagok eltávolításának zavara), de az örökletes tényezők is meghatározóak. A visszérre hajlamos, gyenge kötőszövettel rendelkező nők körében gyakoribb a narancsbőr kifejlődése.  

 

Tévhit: A narancsbőr betegség.

Egy frászt! Ám a túlzott mértékű narancsbőr utalhat bizonyos betegségekre, pl. pajzsmirigy problémákra. Ezért nem árt, ha kikérjük orvosunk véleményét.

Javaslatunk: Amennyiben súlyunk állandó, de mégis erős cellulitisz alakul ki, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

 

Tévhit: Férfiaknál nem alakul ki narancsbőr.

Dehogynem! Csak nem a popsin és a combon, hanem a hasi és derék részeken. A magyarázat az eltérő szövetszerkezetben rejlik: a férfiaknál a kötőszövet támasztórostjai rácsszerkezetben kapcsolódnak egymáshoz, míg a szebbik nemnél párhuzamosak egymással.   A rácsszerkezet stabilabb, a párhuzamos elrendeződés viszont a támasztórostokat rugalmassá és tágíthatóvá teszi, elősegítvén ezzel a víz és a zsír elraktározódását. Ebben is a természet gondoskodása fedezhető fel: a női test által ily módon elraktározott anyagok nélkülözés idején is segítettek a terhesség kihordásában.

 

Tévhit: Cellulitisz ellen a legjobb egy radikális diéta.

Isten őrizz! Ha gyorsan fogyunk, elsőként a saját fehérjéinket (izmainkat) veszítjük el, a kötőszövet még jobban megereszkedik és a narancsok egész ültetvényt képezhetnek popsinkon.

Javaslatunk:Diéta O.K., de mindenképpen sporttal ötvözve, és max. 2 kg/hónap!!!   

 

Tévhit: A dohányzás jó a narancsbőr ellen.

Az igaz, hogy a nikotin gyorsítja az anyagcserét, ám kötőszövet-károsító hatású. A hajszálerek összeszűkülnek, és ez lecsökkenti a kollagén állományunk anyagcseréjét. A narancsbőr ettől még jobban láthatóvá válik. A rákveszélyről pedig most nem is akarok fecsegni…

Javaslatunk:2-3 gombóc fagyi, csokiöntet és tejszínhab nélkül, sokkal egészségesebb a testnek és a léleknek.

 

Tévhit: Forró- és hidegzuhany gyors váltakozása segít a cellulitisz ellen.

Nem, a túlforró és a túlhideg váltakozása sokkolja a kötőszövet állományunkat, és csak rontja a helyzetet. A legmelegebb víz legyen csupán 25 fokos, a leghidegebb 15 fokos. Ez a 10 fokos különbség elég a bőr rugalmasságának edzéséhez.

Javaslatunk:Naponta zuhanyozás közben alkalmazzuk a váltózuhanyt.

 

Tévhit: A nagyon előrehaladott cellulitisz ellen már nincs orvosság.

Van, a problémzónák rendszeres edzése, orvosilag kontrolált diéta, nyirokmasszázs és rendszeres szauna látogatás. Sajnos, vannak esetek, amikor már csak plasztikai sebész segíthet. Ám az eredmény max. 50% javulás a műtét után.

 

Tévhit: Karcsú nők nem szenvednek a narancsbőrtől.

Ezt meg kimondta? Láttátok a Szex és New York-ot? Sarah Jessica Parker combjai és popsija magáért beszél. Na és? Narancsbőr ide, cellulitisz oda, szuper szexi.J

 

Tévhit: Csak idősebb, nem sportoló hölgyeket fenyeget a narancsbőr.

A legutóbbi németországi felmérés szerint 11 millió(!) 18-39 éves nők közül

70 % sportol rendszeresen, 86 %-uk diétásan, egészségesen étkezik, mégis 60%-uk „küzd” a narancsbőrrel. Németországban évi 6,3 millió tubus narancsbőr elleni készítmény fogy el a drogériák polcairól. Még kérdés???

 

Tévhit: A narancsbőr megöli a szépséget.

Na, nehogy! Higgyétek el, férfiszemmel egy kis aranyos has, egy picivel nagyobb popsi sokkal szexibb, mint egy kigyúrt kockás has és izmos comb. E sorok írásakor több magyar, amerikai és német barátom véleményét összegeztem.

Javaslatom: No panic!!! Rendszeres edzés és szeressétek magatokat.

 

10 parancsolat a narancsültetvény kiirtására

 

1.                  Szabaduljunk meg a felesleges zsírtól és a lerakodott salakanyagoktól!   A mértékletes, fokozatos fogyás mozgással kombinálva az első számú fegyverünk lehet a küzdelemben.

2.                  Kerüljük a sót, a cukrot és a magas zsírtartalmú ételeket! Fogyasszunk bőségesen gyümölcsöt, zöldséget és fehér kenyér helyett teljeskiőrlésű, rostban gazdag gabonaalapú készítményeket.

3.                  Az indiai Ajurvéda javaslata: minden étkezés előtt igyunk egy pohár meleg vizet!

4.                  Használj alga alapú termékeket! Az algák magas ásványianyag és nyomelem tartalommal rendelkeznek, s így aktivizálják az anyagcserét. Különböző formájukban alkalmazhatjuk mind belsőleg (tea, kapszula…stb.), mind külsőleg (szappan, tusfürdő, pakolások).

5.                  Zuhanyzás alkalmával masszírozzuk körkörösen a problémás területeket luffaszivaccsal!

6.                  Zuhanyzás után jégkockával dörzsöljük át a kezelendő testfelületeket! Egyszerű, ám rendkívül hatásos vérkeringést serkentő eszköz!

7.                  Kényeztessük bőrünket aromaterápiás masszázsolajjal! Különösen a rozmaring-, fahéj-, és kakukkfű tartalmú olajok ajánlhatók a vérkeringés serkentésére és a lerakódott salakanyagok eltávolítására. A nyirokáramlás fokozását szolgálják a vadgesztenye, borókabogyó, mezei zsurló és árnika tartalmú készítmények.

8.                  Kozmetikusunktól kérjünk tengeri só, iszap és alga tartalmú testtekercselést!

9.                  Igyunk meg naponta legalább 1.5 l ásványvizet. Ez nem csak a szomjat oltja, hanem fontos a bőrünk feszessége miatt is.

10.              Tegyünk valami jót testünkkel és lelkünkkel a diéta, a masszázs és az edzés mellett: menjünk el fagyizni a barátnőinkkel, vagy csapjunk egy csajbulit. Másnap kétszer olyan jól fog menni az edzés.

 

Sváb Marianna

Georg Spöttle