Miután feltűnt, hogy minden ruhánk szoros,   a tükörből visszanéző nő se hasonlít az ideálunkra, a mérleg elkeserítő értékeket mutat, nyomban belekezdtünk a nagy életmódváltásba! Rohanunk a közértbe a kalóriaszegény termékeket, ásványvizet, sok-sok száraz fehér húst, esetenként akár a natúr lében lévő tonhalat veszünk.

 

Jön a fitneszbérlet vásárlás, aztán az edzések sora, aerobik, kardiotréning, súlyzós edzés. Teljes erőbedobással küzdünk, és várjuk az eredményt.

 

Mit is várunk?

Súlycsökkenést, alakunk formálódását, jobb közérzetet, maga­biztosabb megjelenést. Mindezt mennyi idő alatt szeretnénk? Mert ez bizony nem egy hét, és nem is egy hónap. De megéri a kitartás, hiszen a súlycsökkenés időszakában észrevétlenül vagy tudatosan, de életmódot váltunk, mert csak így érjük el a célunkat, és így tarthatjuk meg a hőn áhított súlyunkat is.

 

Ne feledjük a prioritásokat!

Az első és legfontosabb az étkezés, a második a mozgás, a harmadik pedig a pihenés. Ha bármelyiket rosszul csináljuk, az eredménytelenséghez vezet. Tudományos kutatatások bizonyítják, hogy a túlsúlyos szerve­zet sejtszinten lejátszódó biokémiai folyamatai nem működnek megfelelően, vagyis a szervezetnek kevesebb energiája van, mint amennyire szüksége lenne. Így a szervezetünk csak az életfon­tosságú működésre fordít energiát, és a zsírmobilizálás – amihez köztudottan nagy energia szükséges – háttérbe szorul.

 

A mozgásszegény életmóddal csökken az izomszövet építése, így átstrukturálódik a testünk. Az egyoldalú, nem megtervezett diéta nem növeli a sejtek energiaszintjét, ha nem megfelelő mennyiségű a fehérje bevitel, az izomszövet leépülés tovább fokozódik, és az állapotunk a javulás helyett még tovább romlik. Az ember sok tulajdonságát elveszítette már az őskor óta. Egy azonban szilárdan tartja magát: enni és hízni, vagyis tartalékolni a nehéz időkre. Győzzük le a természetet, és irányítsuk az életünket, amelynek szerves része a táplálkozásunk is.

 

Fordítsunk figyelmet a pihenésre, a regenerálódásra egy kezdő túlsúlyos embernek nem kell egy héten három edzésnél többet elvégeznie, de minden nap tudatosan kell táplálkoznia, és ki kell tartani mindaddig, amíg el nem értük a reálisan felállított célokat. Az út végén bátran állíthatjuk: legyőztük önmagunkat és a gene­tikai „örökségünket”. Már csak ezért is megéri!