A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége mint szakmai szervezet részt vesz egy uniós programban, amelynek táplálkozással összefüggő témakörében a banánról szóló ismeretek népszerősítése a feladat.

 

Kevesen tudják, hogy a kedvelt és ma már télen-nyáron elérhető trópusi gyümölcs összetétele mennyire gazdag. A benne található tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok számos kellemes fiziológiás hatást eredményeznek, illetve hozzájárulnak jó néhány élettani kellemetlenség tompításához. Lássuk tehát, mi mindenre jó ez az egzotikus gyümölcs:

Egy átlagos banán 22,9 cm hosszú. Összetételét tekintve 2 g fehérjét és 4 g rostot, 0,4g zsírt,      16 g szénhidrátot, 682 mg káliumot, 78 mg magnéziumot és 140 mg kálciumot tartalmaz. Az átlagos banán kalóriatartalma 140 Kcal.

 

Talán kevesen tudják, hogy a banánnak szexuális étvágy-növelő hatást is tulajdonítanak. Ezt a benne található nyomelemek (cink, molibdén) és a különböző hormonok okozzák. Hozzájárul a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyban tartásához. A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra, de fontos megjegyezni, hogy nem helyettesítheti az orvosok által felírt gyógyszert.

 

A banán számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükségesek. Lazuljon el banánnal! A banán egy klasszikus stressz-űző étel. Értékes növényi pigmenttel látja el a szervezetünket, ami nyugtató hatású, ezáltal segít a stressz elkerülésében.