Te is abban a reményvesztett állapotban szenvedsz, hogy képtelen vagy nemet mondani a nyáron (is) csábító bűnöknek? Ha nem vagy képes tartózkodni az édességektől és hajlamos vagy arra, hogy fagyiból, jégkrémből, cukorkából, csokikából merítsd az energiát, attól várd a lelki megnyugvást, valószínűleg nem stabil a vércukorszinted. Segít a króm!

 

A króm, ez az egyszerű nyomelem segít a szervezetnek felhasználni az inzulint, vagyis azt a hormont, ami a vércukorszintet szabályozza, és a sejtek cukorfelvételét segíti. Ha ez a rendszer nem jól működik, fáradtak és ingerlékenyek leszünk, hiszen nincs elég energiánk.

Miért épp a króm? Kezdjük ott, hogy ne úgy gondoljunk a krómra, mint egy fogyasztó készítményre, hanem mint egy biológiai „kikapcsoló gombra”, amely kikapcsolhatja az édességek utáni vágyunkat.

 

HONNAN KERÜL SZERVEZETÜNKBE A KRÓM?

•A hivatalosan javasolt napi krómbevitel Magyarországon 120 mcg. Az átlagos étrend messze elmarad ettől, csak kb. 30-40 mikrogramm krómot tartalmaz.

•A viszonylag magas krómtartalmú természetes élelmiszerek: hús, teljes őrlésű gabonafélék, kagylófélék, sörélesztő, hal, tengeri só, szójabab.

•A zöldségfélék krómtartalma általában nagyon szerény, az ivóvízben pedig egyáltalán nincs.

•A melegítés jelentős krómveszteséget okoz, csakúgy mint az élelmiszerek ipari feldolgozása.

•A készételek, a grillezett fagyasztott ételek alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak krómot.

•Krómtartalmú étrend-kiegészítőket minimum 100 mikrogramm napi adagokban hosszú távon ajánlott alkalmazni.

 

HOGYAN SEGÍT?

  • Az ételeinkből felvett cukor a sejtjeinkben energiává alakul.
  • A vér cukortartalma étkezés alatt és után megemelkedik, ebből nyerjük az energiánkat.
  • A cukor a véráramból az inzulin segítségével kerül a sejtekbe.
  • A króm az inzulin hormonnal együtt szabályozza a vércukorszintet.
  • A króm az inzulin hatékonyságát fokozza. (Nem a mennyiségét, hanem annak a sejtekbe történő bejutását.)
  • A krómhiány hat a cukor sejtekbe történő szállítására, hiányában a fáradtság, energiahiány tüneteit észleljük.
  • Ha ilyenkor „bekapunk” valami édességet, egy szelet csokoládét, ez gyors szénhidrát„lökést” ad szervezetünknek, elégedettebbek is leszünk, de kilóink is gyarapodnak.

 

AZ ELSZABADULT VÉRCUKOR

Normál körülmények között az étkezés során a szervezet különböző tápanyagokat vesz fel a tápcsatornából és átalakítja cukorrá. Ha túl sok cukor kerül a véráramba a hasnyálmirigy az inzulin hormon előállításával reagál. Az inzulin gondoskodik róla, hogy a cukor a vérből eljusson a sejtekhez, ahol üzemanyagként funkcionálhat. Amint a cukor a sejtekhez indul, a vér cukorszintje visszatér a normális szintre.

Ezt a finom egyensúlyt azonban felboríthatja egy olyan étrend, amely nagy mennyiségben tartalmaz édességet. A sejtek érzéketlenné válnak az inzulin hatásával szemben, és a hasnyálmirigy tévesen ítéli meg a helyzetet, és túllő a célon: a szükségesnél több inzulint termel, mely a vércukorszintet túlságosan lenyomja az étkezés utáni időszakban. Az érzékenyebb embereknél az alacsony vércukorszint tünetei jelentkeznek:   szívdobogás, kézremegés és nyugtalanság. fáradékonyság, fejfájás, álmatlanság, nyomott hangulat, súlygyarapodás, éhségérzet, izzadás, kimerülés érzete.

E tünetek édesség elfogyasztása után megszűnnek. A még több szénhidrát és cukor felvétele azonban még több és gyorsabb inzulinkibocsátást válthat ki, mely tovább csökkenti a vércukorszintet. Ezt a folyamat egy úgynevezett „cukorspirálnak” is nevezhetnénk.

 

Tudományos újdonság!

•A króm két formában fordul elő: szerves és szervetlen változatban. Megállapítást nyert, hogy a szerves króm – krómos élesztő formájában – felszívódása és hasznosulása a szervezetben sokkal jobb, mint a szervetlené.

•A rostokban gazdag étrend tovább javítja a króm felszívódását és hasznosulását a szervezetben.

 

EGY KIS ÖNURALOM

A krómbevitel hatására ideiglenes étvágynövekedés jelentkezhet. A krómhiányos szervezet hozzászokott a nagyobb inzulintermeléshez, és ha krómbevitellel hirtelen megnöveljük a sejtek aktivitását, egy kis időre magasabb vércukorszint figyelhető meg, ami kissé megnövelheti az éhségérzetet. Ilyenkor rövid időre (!) fokozott önuralomra van szükség, és nagyon hamar magától helyreáll, illetve javul a szervezet   önszabályozása.