„Nem tetszik, hogy túl nagy a vádlim. A mellem is lehetne kicsit nagyobb, és talán még egy darabig sorolhatnám a problémáimat… de soha nem volt szükségem arra, hogy mérlegre álljak.” Még nincs húsz éves Tápai Szabina, de életét a kézilabda határozza meg. Édesanyja is kézilabdázott, sőt kedvese is ebben a sportágban jeleskedik. Nincsenek véletlenek.

 

Mi a története annak, hogy 4-számú lett a mezed?

Ez jutott nekem a Cornexi felnőtt csapatánál, nem választhattam. De miután anyukám látott játszani (ő is kézilabdázott, és szintén a négyes volt a mezszáma), és azt mondta, tetszett neki a játékom, már ragaszkodtam a négyeshez, babonából megtartottam. Ma semmi pénzért sem cserélném le.

 

Hogyan kezdődött a sportkarriered?

Már kiskorom óta sportolok. Eleinte az úszással próbálkoztam, ezt követte a kézilabda, ami egy életre szóló szerelemmé nőtte ki magát. Szüleim is sportoltak, és nem nagyon akarták, hogy versenyszerűen játsszak, mert féltettek a sérülésektől. Persze ez elkerülhetetlen volt, már általános iskolában is speciális tagozatba jártam, ahol emelt óraszámban tanultunk kézilabdázni.

 

Volt már a pályafutásod alatt negatív élményed, sérülésed?

Mindkét bokámban tönkrementek a szalagok, de én még így is szerencsésnek mondhatom magam a csapattársaimhoz képest. Szálkás izomzatú vagyok, ezért nehezebben sérülök.

 

Irányító pozíció

 

Elsősorban milyen izmokat mozgat meg a kézilabda?

Edzéseken minden izomcsoportra dolgozunk. Mecscseken főleg a láb és a kéz az, ami főszerepet kap. Aki a hasizmait szeretné erősíteni, az ne ezt a sportágat válassza.

 

Milyen pozícióban játszol, melyik a kedvenc posztod?

Több poszton is kipróbáltam már magam, de a balszélső, balátlövő, irányító pozíciók közül, azt hiszem, az utóbbi a legjobb számomra. Lehet, hogy néha még egy kicsit egyéni a játékom, de idővel úgyis hozzáidomulok a többiekhez.

 

Van-e valami, ami még csiszolásra szorul a játékodban?

Erényem talán, hogy gólerős vagyok, viszont a játék minden elemében fejlődnöm kell. Védekezésben és átlövésben mindenképpen. Meg kell tanulni azt is, hogy egyszerre tudjunk figyelni az ellenfélre, a saját csapatunkra és magunkra is.

 

Milyen tulajdonságok elengedhetetlenek ahhoz, hogy valakiből élsportoló lehessen?

A megfelelő fizikai erőnlét elengedhetetlen, de jó, és szerintem talán nélkülözhetetlen a lelki erő. Ha nem vagy elég kitartó, kiesel a sorból.

 

Mennyi elfoglaltságot igényel a kézilabda egy nap?

Naponta kétszer van edzésünk. Ha meccsre készülünk, akkor van, hogy az egész napunkat a pályán töltjük.

 

Ha van időm, tanulok!

 

Két edzés között mivel ütöd el az időt?

Első éves vagyok a Kodolányi János Főiskolán (levelező tagozaton), művelődésszervező-kommunikáció szakon. Ha van időm, akkor tanulok. Már elkezdődött a vizsgaidőszak, remélem sikerrel veszem majd az akadályokat.

 

Vannak-e hátrányai annak, hogy nap, mint nap játszol? Ez alatt főleg a női dolgokra gondolok.

Egy dolgot sajnálok, hogy mindig le kell vágni rövidre a körmöm. Ha nem sportolnék, valószínű kicsit hosszabbra növeszteném, és lakkoznám is. Ez utóbbit most is megteszem, sajnos az állandó „labdafogás” miatt úgyis egyik napról a másikra lekopik.

 

 

Alkati elégedetlenségek

 

Mennyire vagy elégedett az alakoddal?

Egyáltalán nem. Nem tetszik, hogy túl nagy a vádlim. A mellem is lehetne kicsit nagyobb, és talán még egy darabig sorolhatnám a problémáimat.

 

Azért csak van olyan részed, amire büszke vagy?

Na jó. A szememmel nincs bajom, de itt részemről be is zárult a kör. (nevet).

 

Amikor nincsenek meccsek, mennyire van szabályozva az, hogy mit eszel?

Szinte mindent ehetek, és szerencsére akár éjszaka is, ha úgy tartja a kedvem. Eddig még nem híztam meg, és soha nem is volt súlyproblémám. Már kérdezték, hogy van-e valamilyen trükköm, vagy diétázok-e, de sajnos mindenkit ki kell ábrándítanom, NEM. Még soha nem volt szükségem arra, hogy mérlegre álljak. A sportban is csak akkor figyelek oda egy kicsit jobban arra, hogy mit eszem, ha meccs előtt vagyunk. Olyankor inkább fehérjét eszem.

 

Otthon mennyire vagy házias?

Viszonylag jó „háziasszonynak” mondhatom magam. Szeretem, ha rend van körülöttem, és a konyhában is megcsinálok ezt-azt.

 

A saját főztödet szereted inkább, vagy az igazi családi kosztot?

Egyértelműen nem a sajátomat, olyan jól még nem megy a konyhatündérkedés. Ami nálam a favorit, az a nagymamám rántott csirkéje (vagy pulykamellje) és krumplipüréje. Ezután az őszibaracklé esik a legjobban.

 

Sportos és nőies

 

A férfiak, gondolom sokszor megfordulnak utánad az utcán. Szereted felhívni magadra a figyelmet?

Inkább azt mondanám, hogy szeretem a szép és nőies ruhákat, de nem az a célom, hogy úgy öltözzek fel, amire minden férfi felfigyel.

 

Milyen stílusú ruhákat hordasz legszívesebben?

A sportos ruhákat vegyítem a nőiessel, de akkor vagyok a legboldogabb, ha minden alkalomra találok ruhát a szekrényemben.

 

Emberileg milyen tulajdonságaidat emelnéd ki pozitívumként, illetve mi az, amit szívesen elfelejtenél?

Időnként erőszakosan makacs tudok lenni, és meg vagyok győződve róla, hogy bármi áron véghezviszem, amit akarok. Alapjáraton viszont nyitott vagyok az emberek felé, és barátságos. A nyugodt természetem miatt nem is könnyű velem összeveszni.

 

Gondoltál rá, hogy kipróbáld magad külföldön is?

Ezen még nem igazán gondolkoztam. Egyelőre úgy gondolom, hogy amíg fiatal vagyok, mindenképpen itthon szeretnék játszani. De majd pár év múlva meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

 

Hogy jut időd a családodra?

Nehezen, de igyekszem ezt a problémát megoldani. Mivel Székesfehérváron élek albérletben, és itt is edzem, nem könnyű megtenni a nem éppen rövid hazavezető utat, aminek a végállomása Kiskunhalas és a szülői ház.

 

Van barátod?

Már lassan két éve van kedvesem. A miénk egyértelműen távkapcsolat. Talán annyiból könnyebb elviselnünk a helyzetet, hogy ő is sportol (kézilabdázik), így nagyon jól tudja, hogy nem tudnám megoldani az állandó ingázást. Ő Szegeden játszik és ott is él. Így akkor találkozunk, ha hétvégenként hazautazom, de ha erre nincs mód, akkor ő jön hozzám. Mindketten komolyan gondoljuk a kapcsolatunkat, ezért tudjuk megoldani a távolság problémáját.

 

Milyen férfiakat részesítesz előnyben?

Most, ugye, foglalt vagyok, de egyébként fontos, hogy első látásra megragadjon a külseje, legyen kedves, sportos és jó humorú. (Ezeknek a kritériumoknak az én párom megfelel).

 

Ezt a nagy távolságot mivel szoktad megtenni?

Mivel még nincs jogosítványom, ezért egyelőre buszszal járok, de leggyakrabban a szüleim szoktak hozni-vinni, amiért igen hálás vagyok.

 

Autósiskola? Vagy arra már végképp nem jut időd?

Idén nyáron szerettem volna elvégezni a tanfolyamot, de a junior világbajnokságra való felkészülés miatt ez eltolódik. Sokkal könnyebb lenne, ha autóval közlekedhetnék, mert így mindig a menetrendhez és másokhoz kell igazodnom. Jó lenne, ha teljesen a magam ura lehetnék.