Vannak, akik betegség megelőzést tulajdonítanak a böjtnek, mások vallásos meggyőződésből esznek így, vagy a tisztább tudatállapot elérését kívánják elérni általa. Egyben azonban minden böjtölő megegyezik: saját elhatározásból, tudatosan mond le a táplálék felvételéről egy adott ideig. 

 

 1-2 napos böjt után könnyebb megpróbálkozni az életmódváltással, és áttérni a diétás, zsír- és kalóriaszegény étrendre.

 

4-féle út közül választhatsz

A léböjt javasolt gyakoriságáról megoszlanak a vélemények!

 

1. út

Egyesek szerint évente minimum két alkalommal ajánlott böjtölni.

2. út

 Más források szerint

•harminc-harmincöt éves kor között be kell iktatunk egy-egy böjtnapot.

•Harmincöt-negyven éves kor között az egy böjtnapot heti rendszerességgel tartsuk meg.

•Negyven-ötven éves kor között a böjtnapok számát heti kettőre,

•ötven éven felül pedig három alkalomra kell növelni

3. út

 A gyógyböjt követői szerint a böjt időtartama több tényezőtől függ:

•ha betegségek gyógyítása a cél, 3-4 hétig tart,

•míg a betegségmegelőző böjt általában 7-10 napig.

 4. út

 Megint mások szerint évente annyiszor kellene böjtölnünk, ahányszor tízévesek   vagyunk. 

 

A böjtnek számos változata ismert.   A vallási böjt csak bizonyos ételektől való megtartóztatásból vagy korlátozásból áll. Tipikus vallási böjt a melegvérű állatok húsától való megtartóztatás.

Az egészségvédő böjtölés azért szükséges, mert szervezetünk naponta találkozik olyan anyagokkal, melyek lebontása megterheli szervezetünket (színezőanyagok, tartósítószerek, állományjavítók, vitaminok és táplálékkiegészítők vivőanyagai, gyógyszerek), és ezzel hosszútávon betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek.

 

Variációk önmegtartóztatásra

A böjt időtartama 1-2 napostól akár több hetesig terjedhet (max. 28 napos). Jellege szerint lehet

•teljes böjt,

•léböjt,

•gyógyböjt,

•gyümölcskúra,

•nyerskoszt-nap,

•kásakúra, stb.

A teljes böjt a legszigorúbb böjtkúra. Vízkúrának is nevezik. Ilyenkor vízen kívül egyáltalán nem fogyasztunk mást.

A léböjtkúrasorán a szilárd ételekről kell lemondanunk, ám a vízen kívül naponta ötször frissen préselt gyümölcs vagy zöldséglevet is ihatunk, amelyet kiegészíthetünk gyógyteával.

A gyógyböjtalatt sem fogyaszthatunk szilárd táplálékot. Teát, vizet, főtt zöldség levét vagy nyersen préselt gyümölcs- és zöldséglét tartalmazhat.

 

Menet-rend

A hosszabb böjtöt

•meg kell, hogy előzze egy bevezető ún. tehermentesítő nap,

•majd a böjt következik, és

•végül az ún. felépítő napokkal ér véget. Ilyenkor kellene a böjtöt felhasználni arra, hogy a régi, egészségtelen étkezési szokásokat felváltsuk az egészséges táplálkozással, tudatos életmóddal. A felépítő napok során ugyanis fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetet újra a kívülről bevitt táplálékokhoz. A felépítő időszak akkor jó, ha a böjt teljes hosszának a felét teszi ki.

A böjtölésre, koplalásra sokszor mondják, hogy a szervezetet méregtelenítjük vele. Ezzel szemben normális veseműködéssel rendelkező, egészséges ember, akinek rendben van az emésztése is, egyfolytában “méregtelenít”. Ugyanis a vese, megtisztítja a vért a nemkívánatos elemektől. Hogy a böjttel méregtelenítünk, az csupán jól hangzik. Ráadásul a “méregtelenítő” böjt során gyakran beöntéseket is alkalmaznak, ám ennek – vélt – hatása tudományosan egyáltalán nem megalapozott. A böjtölést ajánlók szerint a böjt alapos béltiszítással kell, hogy kezdődjék. A bél tisztítása többek között beöntéssel, keserűsóval illetve keserű gyógyvizek éhgyomorra történő elfogyasztásával történhet.

 

Böjtserkentők

Testünkben a toxikus anyagok eltávolítása a májon, a vesén, a bélrendszeren, a tüdőn és a bőrön keresztül történik. A szervezet természetes méregtelenítését fokozhatjuk •mozgással,

•teakeverékek fogyasztásával,

•szaunázással,

•gőzfürdő illetve

•váltózuhany alkalmazásával.

A böjt második-harmadik napján az éhségérzet megszűnik, ezért a böjt alatt nem éhezünk. Ilyenkor a szervezet sav-bázis háztartása tolódik el savi irányba, és ez automatikusan csökkenti azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek az étvágyat fokozzák.

A böjtölés nem fogyókúra! A böjt során néhány kilótól megszabadulhatunk ugyan, de ez a testsúlycsökkenés a néhány napos böjtök során csak minimális, és nagy részben vízből történik. A böjt befejeztével az előző testsúly helyreáll. Az egészséges testtömeg megszerzéséhez ismerjük a helyes utat: megfelelően összeállított étrend, kiegészítve sok mozgással – ez az, ami hosszútávon beválik! A böjtöt azonban felhasználhatjuk arra, hogy az 1-2 napos böjt után könnyebb megpróbálkozni az életmódváltással, és áttérni a diétás, zsír- és kalóriaszegény étrendre.

Böjt alatt a szervezetben különböző biokémiai változások zajlanak. Először az egyszerű cukrok helyett a májban és az izmokban raktározott keményítőnek, a glikogénnek a lebontásából szerzik meg a sejtek a működtetésükhöz szükséges energiát. K ét-három nap után ezek a tartalékok is kiürülnek, a máj más anyagokból állítja elő a glükózt (ekkor már az energiát egyre inkább a zsírból nyeri) .

 

Hosszabb böjt után

… a fehérjék bontása is elindul, ami kb. 20% fehérje- és 80% zsírégetést jelent. Mindez a következőkkel járhat:

 

ü                  a vércukorszint csökken, hosszútávon a cukorháztartás zavara alakulhat ki.

Következmény: hypoglikémia, csökken az inzulin kiválasztás

 

ü                  felszaporodnak a zsírbontás melléktermékei, mint pl. az aceton, ami vérben, savas jellegű salakanyag-felszaporodást okoz.

Következmény: gyengeség, hányinger, hányás, légzészavar, kóma

 

ü                  a külvilág és belső szerveink legintenzívebb kapcsolatát a légzőszervek jelentik testünk kitakarítása itt indul meg.

Következmény: légúti hurut különböző formáinak felbukkanása

 

ü                  Idegrendszeri hatások jelennek meg (a szénhidrátok hiánya miatt) .

Következmény:fokozott ingerlékenység, nyugtalanság, viszont javuló problémamegoldó képesség jellemző

 

ü                  A szervezetben hormonális változások lépnek fel.

Következmény:nő az immunrendszer hatékonysága, de tartós hatás esetén az erek károsodhatnak

 

ü                  A böjt következtében nem megfelelő a vitamin és nyomelem ellátottság.

Következmény:Például a KÁLIUM megfogyatkozása izomgyengeséget, szorulást, apátiát okozhat

 

Gyógyír

A böjt a természetgyógyászok szerint sok betegségre gyógyír. Egyes állapotokban azonban be kell látni, hogy a böjt veszéllyel járhat, így nem ajánlható pl. II. típusú cukorbetegség esetén,

szívinfarktus után. Az előbbinél azért, mert minden étkezés megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátot kell, hogy tartalmazzon, az utóbbi esetén pedig azért, mert a böjt alatt nem tudjuk biztosítani az állapot javulásához szükséges káliumban gazdag étkezést.

Az egy-egy napos böjt azonban hasznos lehet egyes betegségek esetén, pl. elhízottaknak, magas vérnyomással küzdőknek, és köszvényeseknek.

Ne böjtöljenek…

§                     krónikus betegségben szenvedők 

§                     gyermekek                      

§                     terhes- és szoptató anyák                      

§                     nehéz, nagy erőkifejtést kívánó munkát végzők

§                     és mindazok, akiknek a böjt egészségük ártalmára lenne!

 

Lélekkel, ésszel

•A böjtölés alapvető feltétele, hogy a böjtölő tudatosan és önként böjtöljön. Minden esetben meg kell fogalmazni azt a célt, amit a böjt által kíván elérni.

TIPP

A legmegfelelőbb, ha a megszokott környezettől távol, a mindennapokból kikapcsolódva, hasonló érdeklődésű emberekkel együtt, csoportban böjtölünk. Ilyenkor az érzelmi élet sokkal intenzívebb, mindennek sokkal nagyobb jelentősége van.

FITT TIPP

Az étrendi megszorítást ajánlott kiegészíteni valamilyen mozgással,

•pl. jógával,

•masszázzsal,

•relaxálással és pihenéssel is.

Az egész böjt alatt, nagyon fontos az aktív mozgás! Ilyenkor felgyorsul a légzés, ami a légnemű méreganyagok kiürítését fokozza. Az izzadás pedig a bőrön keresztül történő kiválasztást serkenti. Ha nem mozgunk, szervezetünk izmaink fehérjéit is fel fogja használni energiaigényének fedezésére.

TIPP

•Rendkívül fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele. Legalább napi 2-3 litert feltétlen meg kell, hogy igyunk, hogy megelőzzük a kiszáradást és hogy serkentsük a vesék kiválasztó munkáját. Az elfogyasztott folyadék lehet víz, gyógytea (természetesen cukor nélkül), és napi maximum 2 dl valódi gyümölcslé, szintén cukor nélkül. Ezenkívül napi egy tányérnyinak megfelelő „zöldségleves” (leszűrt zöldség főzet, semmilyen szilárd alkotórészt nem tartalmaz). Ez a folyadékbevitel mellett az ásványi anyagok egy részének pótlását szolgálja.

FONTOS!

•A táplálkozástudományi szakemberek egyetértenek abban, hogy a nagyon szigorú böjt nem ajánlott sem a szervezet méregtelenítésére, sem fogyókúrára.

•Három-négy napnál tovább senkinek sem tanácsolható a teljes böjtölés. Krónikus betegségben szenvedők ne böjtöljenek, de ha mégis böjtölnének, beszéljék meg kezelőorvosukkal.