Az interneten böngészgettem a Mirigy honlapját, amikor is Kabai László, a dobos rövid bemutatkozásánál figyelmes lettem valamire. Kedvenc ételei: „minden, kivéve a körömpörkölt!” Zseniális. Pontosan ez az egyetlen étel, amit én sem szeretek, de leírva még sosem láttam.

 

Találkozásunkkor egyértelműen kiderült számomra, hogy karakterisztikus figuráját nem lehet összetéveszteni senkivel, a hangja pedig elárulta, ő az „ál Nagy Tesó”.

Mindenekelőtt meg kell kérdeznem, mi az előzménye a körömpörkölt iszonyodnak?

A szokásos katonai történet. Kaptunk időnként olyan igazi jó kis szőrös-bőrös körömpörköltet, és hát bocs, de többet soha.

 

És az igaz, hogy minden mást viszont igen?

Nem lennék őszinte, ha letagadnám. Szeretek enni, szeretem megélni a jó dolgokat. Nagyon sokat dolgozom és pótolnom kell az elveszett energiát.

Hogyan kerültél a mirigybe?

Alapító tagnak számítok. 199O-ben alakult a zenekar. Először „csak” baráti társaság voltunk, akiket meghívtak egy szilveszteri házibuliba. Arra gondoltunk, hogy kitalálunk valami baromságot, ne legyen olyan szokványos, amit csinálunk. Erre az egy alkalomra álltunk így össze zenekarilag, nem gondoltunk másra. Nagyon jól sikerült és híre ment a műsornak. Aztán egy klubnak a tulajdonosa megkért, hogy csináljuk meg ugyanezt farsangra is. Akkoriban ismert rock zenekarokat figuráztunk ki, „idióta” szövegeket írtunk hozzá. A farsangi fellépés már félig nyilvános volt. Itt már jobban is izgultunk. Aztán évente 1-2 szer viszszajártunk erre a helyre, kezdtünk komolyabban foglalkozni a témával.

 

Hogy lett ebből rendkívül népszerű zenekar?

Az országos ismertséget 1994-ben az első lemezünk hozta meg, az igazi sikert a második. Mind a kettő platina lemez lett.

 

Sosem volt sértődés abból, hogy parodizáltatok?

Talán egy-két esetet tudnék mondani öszszesen a több százból. Előzetesen egyeztetjük a számokat az előadókkal, erre törvényi szabályozás van. Nagyon szigorúan veszik, de mi is komolyan betartjuk a játékszabályokat. Ha kéri a szerző, megmutatjuk az átdolgozott szöveget is. Néha előfordult, hogy túl durvának tartották a szöveget, és kérték, hogy írjuk át, de legtöbbször nincsen semmi probléma.

 

Hogyan oszlik meg a munka a csapatban?

 Mind a nyolcan egyenlő mértékben veszszük ki részünket a felkészülésből. Van egy próbahelyünk, ott szoktunk összeülni. Mindenki hozza a saját ötleteit, kiválasztjuk az adott dalt, amelyiket érdemes parodizálni, és utána jönnek a stúdió munkák. A zene adva van, de azt is újra felvesszük, sosem használjuk az eredetit. Néha azért mondják, hogy egy-egy szám így jobban szól, mert a régebbi felvételek régebbi technikával készültek, a mi feldolgozásunk jóval korszerűbb. Ettől modernebb hangzású.

 

Mennyire tölti ki „Mirigy” az életedet?

Most már teljesen. Amikor elkezdtük civil foglalkozásom volt. Akkor még nem tudtuk, hogy ennyire jól fog menni, ezért egyikünk sem merte feladni a munkáját. Most már minden időmet ez köti le.

 

Hogyan lett a koncertekből komplett tv műsor?

Az élő koncertek során kitaláltuk, hogy az egyes zeneszámok közötti részt, amikor át kell öltözni, kis rövid, egyszerű jelenetekkel kötjük össze a színpadon. Nagyon sok ötletünk volt, amit akkor nem lehetett megvalósítani aztán egyszer csak megkeresett minket a TV2, és így lehetőséget kaptunk ezeknek az ötleteknek a „komolyabb” megvalósítására. Profi stábbal és sminkesekkel dolgozunk. Mindig nagyon sok ötletünk van. Most már igénybe veszünk külső segítséget is. Ez annyit jelent, hogy amikor kitalálunk egy jelenetet, akkor, van aki segít kidolgozni azt. Ugyanis ez veszi el a legtöbb időt. Rengeteg a fellépés, és így már nem kell megszakadnunk. A minőséghez ragaszkodunk, egészen pontosan ahhoz, hogy amit csinálunk, azt vállalhassuk.

 

A sok munkát hogy bírod, mivel tartod   formában magadat?

A kondíciómra igyekszem figyelni. Muszáj valamilyen rendszeres mozgást végezni. Ahogyan említettem nem vagyok az a tipikus diétázó típus, ezt sporttal ellensúlyozom. Első a munka, de mindenképpen igyekszem időt szakítani a konditeremre, van egy edző is, aki segít.

 

Hogy néz ki nálatok egy évad?

Kétévente készítünk új lemezt. Ilyenkor engedélyek intézése, szöveg írása jön, majd megcsináljuk a stúdióban a zenét. Aztán a lemez megjelenése után egy nagyobb lemezbemutató koncertet szoktunk rendezni. Erre több hónapig készülünk. Azon dolgozunk, hogy mi minden legyen a színpadon, milyen legyen a színpadkép, és persze közben vannak még műsorok, forgatások is. Amikor nincsen lemezkiadás, akkor sokat koncertezünk és készítjük a tv műsorokat. A nyár egy kicsit húzós, mert akkor szinte minden nap megyünk fellépni, mert, aki nyaral, annak nincs hétköznap. Pihenni januárban szoktunk. 1-2-3 hétre elmegyünk, volt már, hogy együtt. Szeretek síelni, a többiek nem síelnek, ők télen inkább nyaralnak.

 

Van érdekes történeted a „nyaralással” kapcsolatban?

Eleinte a zenekarból Tomival rendszeresen elmentünk Bánkútra síelni, a borzasztó tudásunkkal. Olyan néven neveztünk be, hogy Könyörtelen László és Irgalmatlan Tamás. Kaptunk rendes rajtszámot, volt rendes rajtgép. Egyszer csak halljuk a bemondóban, hogy 64-es rajtszámmal Könyörtelen Tamás következik. Az emberek meg ugye azt hitték, hogy biztos valami nagyon „penge” versenyző jön. Tomi meg úgy kezdte, hogy az első akadálynál borult és utána kidöntötte az összes kaput. Azonnal kizárták pályarongálásért. Utána jöttem én. Én ugyan leértem, csak egy perccel a szintidő után. Amúgy jó volt a hangulat, az emberek röhögtek, aztán mondták, hogy jövő héten lesz sífarsang, feltétlenül számítanak ránk.

 

Hogy éled meg a népszerűséget?

Amióta vannak a tv műsorok, sokkal többen megismernek. Ezt kezelni és megélni nem könnyű. Vannak néha olyan esetek, hogy az ember a családjával vacsorázik, és akkor ismerik fel, de én még soha senkit nem bántottam meg. Azt tudni kell, hogy minket az emberek szeretete tesz népszerűvé, attól vagyunk sikeresek. Ezt maximálisan meg kell hálálni, és sosem szabad elfelejteni.

 

Most mi a tervetek?

Most éppen lemezt készítünk és szeretnénk, ha május közepén megjelenhetne. Ennek az az apropója, hogy megint nagyon elharapództak a mulatós zenék. Ez egyébként nem a soron következő nagy lemezünk, inkább csak odamondogatunk egy kicsit év közben. Az igazi nagylemezt novemberre tervezzük.

 

Hogy készítitek elő a paródiákat?

Az alapvető karakterisztikus jeleket próbáljuk utánozni. Persze vannak nagyon ismert zenészek, akiket már évtizedek óta figyelünk. Ha újabb „figura” jön, akkor felvesszük videóra és többször visszanézzük a mozgását.

 

Milyenek a visszajelzések?

Nagyon jók. Természetesen minket is érdekel a nézettség, nyilván más szempontból, mint a tv csatornát. Egyébként a TV2-vel nagyon jó a kapcsolatunk. Talán nyugodtan mondhatjuk, hogy amit csinálunk, az tetszik az embereknek, a TV2-nek pedig ez kell. Nagyon szeretem a forgatásokat, mindig várom, kiváló a csapatmunka.

 

Mit csinálsz a maradék szabadidődben?

Amikor csak időm engedi, a 7 éves fiammal vagyok. A hobbim egyébként a síelés. Az új „szerelem” pedig a búvárkodás. Most nemrég tettem le a búvárvizsgát. Bár még csak 3-4-szer merültem eddig, de ha lehet nyaraláshoz olyan helyszínt választok akkor majd, ahol ezt gyakorolhatom.

 

Telegdi Ágnes