Bizonyára akadnak néhányan, akik azt gondolják, hogy a fitneszformában induló versenyzőknek elegendő kisétálni a pódiumra és megmutatni magukat fürdőruhában. Nincs erőfeszítés, nincs mögötte munka. Pedig ahhoz, hogy valaki arányosan legyen izmos és nőies is egyben, bizony keményen meg kell dolgozni.

 

Furján Gabriella IFBB profi fitness forma versenyző, már 11-12 éve elkezdett ismerkedni a sportág alapjaival, így ő igazán tudja, hogy mennyi munkát és lemondást jelent. A hihetetlenül nőies, ám mégis formásan izmos lány maximalista, bevallása szerint nem másért, hanem magáért emelgeti a súlyokat, taposógépezik, fut, vagy éppen diétázik. Szinte hibátlan az alakja, ám ő mégsem elégedett, mindig talál magán valami javítani valót.  

 

Kiskoromban fociztam, de egy idő után már nem vonzott, így újabb sportág után néztem. Kipróbáltam az aerobikot is, de rövid idő után beláttam: nem nekem találták ki. A rengeteg ugrálással ugyan lefogytam, elégettem minden zsírt, de az izmaim nem lettek szép formásak. Én pedig mindenképpen azt szerettem volna, ha nőiesen izmos vagyok. Így elkezdtem erősíteni, amitől viszont pillanatok alatt hihetetlenül megerősödtem, megizmosodtam.

 

Teljesen tanácstalan voltam, ám ekkor Vida Zoltán – annak a fitneszteremnek a tulajdonosa, ahová járok – mondta, hogy próbáljam meg a fitneszformát. Bevallom, először nem tudtam mi is lehet az, hiszen a fitneszről nekem mindig a szaltóval, különböző ugrásokkal teletűzdelt, zenére előadott gyakorlatsor jutott az eszembe, és valljuk be nekem az akrobatika nem az erősségem. Kicsit ódzkodva kezdtem neki, aztán amikor megtudtam, hogy ,,csupán” fürdőruhában kell kivonulni a zsűri elé, és megmutatni a kidolgozott, arányos izmainkat, akkor egyre inkább elkezdett   érdekelni a fitneszforma. Azóta órákat töltök a fitneszteremben, odafigyelek az étkezésemre, és szeretnék a    júniusi, debreceni Profi Fitness Európa Kupán minél jobb eredményt elérni.

 

Lehet, hogy az egykori fitneszvilágbajnok Tímea Majorova is indul Debrecenben, és mint már korábban bejelentette, átnyergel a fitneszformára, így ő is Gabi ellenfele lehet. Persze a kontinens elitjébe tartozó versenyzők is rajthoz állnak, így óriási viadal várható.

Úgy indulok neki a versenynek, hogy nyerni szeretnék. E nélkül nem lehet kiállni. Kell egy kis egészséges önbizalom, máskülönben nincs értelme. Egyébként Timi a példaképem, hiszen gyönyörű nő, kifogástalanok az izmai, ráadásul remek humora van. Jó érzés, hogy ellene is versenyeznem kell majd.

 

Persze a tökéletes alakhoz nem csupán rengeteg edzés szükséges, hanem az étkezésre is hasonlóan nagy hangsúlyt kell fektetni. Akár az egész napot is átedzheti valaki, ha mellette nem, vagy nem kellően figyel a bevitt tápanyagra, akkor nem lesz elég hatékony a munkája, és az eredmény is elmarad a várttól.

 

Hosszú ideig vegetáriánus voltam, semmilyen húst nem fogyasztottam, ám amikor elkezdtem komolyabban foglalkozni a fitneszformával, akkor kiderült, hogy az izomépítéshez elengedhetetlen a fehérje, így ma már ismét eszem húst. Persze csak halat, pulykát fogyasztok, és azt is csak natúr. Mindenki azt mondja, hogy az étrendem legyen tele zöldséggel és gyümölccsel, de én valahogy nem rajongok értük. Ami itt kapható, főleg télen és tavasszal, az általában melegházban termelt, nincs benne annyi vitamin, amennyi kellene, ráadásul felfúj, és sokszor fáj tőle a gyomrom is.

 

Így inkább vitaminokat veszek, és azzal egészítem ki az étrendem. Szerencsére jó gyomrom van, ezért nem okoz különösebb problémát, az egyhangú táplálkozásom. Reggelente általában müzlit eszem tejjel, aztán következik három-négy óra edzés, majd ebédelek. Ilyenkor natúr hús, rizs, meg esetleg zöldköret kerül az asztalra. Mivel mindig főzök már a párom is kezdi megszokni ezeket az ételeket. A vacsora általában a megmaradt ebéd, vagy változtatásképpen tojásfehérje. Néha azért elcsábulok, ám ekkor egyből le is bukom. Kakaó-allergiám van, így akár egy kocka csoki elmajszolása után is pattanásaim lesznek, le sem tagadhatom, hogy nassoltam. Szerencsére a másik kedvencem a fagyi fogyasztása nem hagy nyomokat, csak ha mértéktelenül ennék, az látszana meg.

 

A fitneszeseknél az sem mindegy, hogy ki miben lép a színpadra, hiszen ez is meghatározza az összképet, amely pontozásos sportágról lévén szó szintén döntő lehet. Gabi kedvence a fekete, így biztos benne, hogy a fürdőruhájában dominál majd ez a szín, noha még nem tudja pontosan, hogy milyen legyen. Minden versenyre újat varrat – mondván egy nő nem jelenhet meg ugyanabban az öltözékben egymás után két versenyen, így minden alkalommal új fürdőruhában jelenik meg a viadalokon a sötéthajú csinos sportolónő.  

 

Jármi Hilda