A negyven éves kor egy nő életében szinte mumusként jelenik meg. Innen már csak „röpke” tíz év, és itt az ötven, nemsokára jön a klimax. Valószínűleg kevesen tudják, hogy igenis, negyven felett is lehet fogamzásgátlót szedni, csak nem mindegy, hogy milyet. A részletekről Dr. Ács Nándort, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának főorvosát faggattuk.

 

Milyen fogamzásgátlási módszer ajánlható a negyven év feletti nőknek?

Ezek a hölgyek is szedhetnek fogamzásgátló tablettát, de nagyon fontos, hogy a tabletta hormontartalma a lehető legalacsonyabb legyen. Figyelembe kell venni azt, hogy a fogamzásgátló tabletták fokozhatják a trombózis veszélyét, ami a negyven év feletti nőknél még fokozottabb. A tablettaszedést kizárja, ha volt a hölgynek trombózisa valamikor, illetve nagyon meg kell fontolni a tabletta alkalmazását, ha a családban volt valakinek trombózisa. Ezen kívül a fogamzásgátló tabletta semmilyen veszéllyel nem jár, tehát nyugodtan alkalmazható bármilyen következmény nélkül. Természetesen a negyven éves kor feletti hölgyek esetében is alkalmazható fogamzásgátló, a gumióvszer és a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál) is. Akik eddig a naptármódszert alkalmazták, ők fokozottabban figyeljenek oda, hiszen míg egy fiatalabb nő ciklusai stabilak, kiszámítható a peteérés időpontja, ez a változó kor környékén, 40 felett általában már nem ilyen pontosan kiszámítható, így könnyen teherbe eshet a nő.

Mi a teendő akkor, ha a nő változókorba lépett?

Ilyenkor beszélhetünk hormonpótlásról, bár ez a kifejezés – szerencsére – egyre inkább kiszorul a szóhasználatból, helyette a menopauzális hormonterápia kifejezést használjuk. Arra szolgál, hogy a menopauzánál fellépő kellemetlen tüneteket, azaz a hőhullámokat, a vizelettartási problémákat, a bőrráncosodást, a körömtöredezést, a hajhullást kezelje. Nagy szerepe van a csontritkulás megelőzésében, sőt, még azoknál a hölgyeknél is hatékony, akiknél már jelentkezett a csontritkulás.

Milyen hormonokkal kezelnek ilyenkor?

A menopauzális hormonterápia alatt természetes ösztrogéneket juttatunk a szervezetbe. A fogamzásgátló tabletta szintetikus ösztrogént tartalmaz, ez a különbség a két eljárás között. Azt azért nagyon fontos leszögezni, hogy a menopauzális hormonterápiának nincs fogamzásgátló hatása, tehát teherbe lehet esni.

Mikor kell abbahagyni a hormonális fogamzásgátló tabletta alkalmazását?

Addig lehet szedni, amíg nem jelentkezik a menopauza. Van, akinél még ötven éves korban sem jön el, ő nyugodtan szedhet alacsony hormontartalmú fogamzásgátlót, de csakis az orvos ellenőrzése mellett. Ugyancsak az orvos dönthet arról, hogy a fogamzásgátló tabletta használatáról mikor kell áttérni a menopauzális hormonterápiára.

 

Hain Zsuzsa