Minden ember életében vannak sorsfordító pillanatok, amikor elhatározza, hogy ezentúl másképp fog élni. Az örökké jókedvű meteorológusnál, Németh Lajosnál ez 11 évvel ezelőtt, egy napsütötte délelőttön következett be.

 

– Gyerekeimmel kiskorukban gyakran jártunk ki sétálni a Margitszigetre – emlékszik vissza 1991 tavaszára a népszerű „időjós”. Egyik alkalommal családi futóhétvégét rendeztek, ahol mindenkinek 500 métert kellett teljesítenie. Addig sohasem futottam, de mivel a célban ajándékot osztottak, a fiam és a lányom rábeszélt, hogy velük együtt én is induljak. A gyerekeimnek meg se kottyant ez a rövid táv – hiszen a Honvéd sportolóiként profi futók voltak –, de én már 150 méternél ki akartam köpni a tüdőmet. A kisdedek szemrehányó pillantásokat vetettek rám, és szinte behúztak a célba.

n Egy ilyen fiaskó után legtöbben örökre elfelejtik a futást.

– De én nem! Szeretem a kihívásokat, hiszen a szakmámban is naponta új feladatok elé állít a természet titkainak megfejtése. Akkor és ott elhatároztam, hogy a gyerekeim még egyszer nem láthatják, hogy kripli vagyok. Monspart Sarolta egy évre előre elkészítette az edzéstervemet, és fantasztikusan büszke voltam, amikor először a Margitszigeten lefutottam az 5,2 kilométeres kört. 1993. április 19-én a két kört, a 10,4 kilométert 60 perc 50 másodperc alatt; öt évre rá, ’98-ban pedig 56 perc 35 másodperc alatt teljesítettem.

n Privát futkározásért nem osztanak érmeket, önnek pedig elég sok összegyűlt az elmúlt évek alatt.

– 1993-ban először veselkedtem neki a félmaratonnak, és azóta minden évben lefutottam. ’95-ben és 2001-ben indultam az ötnapos, 359 kilométeres Bécs–Budapest szupermaratonon is. 49 éves koromban elhatároztam, hogy ötvenévesen lefutom a teljes maratont: a 42 kilométert és 185 métert. 2000-ben teljesítettem is ezt az önmagamnak tett ígéretet, és akkor kaptam a plüssrénszarvast a feleségemtől.

n Milyen kiegészítő sportokat űz?

– Ébredés után mindig megcsinálok 20 fekvőtámaszt, majd két ötkilós súlyzót váltott kézzel ötvenszer felemelek. Szívesen biciklizek, és téli emberként nagyon szeretek síelni, korcsolyázni.

n Ehhez a sportos életmódhoz különleges étrend is tartozik?

– Á dehogy! A müzlitől és a vegetáriánus kajáktól távol tartom magam: csak a magyaros ételeket szeretem. Meggyőződésem, hogy az ember szervezete tudja, hogy mi kell neki. Előfordul, hogy egy hónapig sem eszem édességet, utána pedig naponta megkívánom. Gyengém a jó kaja, és a feleségem kitűnően főz. Anyósom étteremvezető volt, és a lányát is megtanította arra, hogy mi a jó konyha titka. Szívesen térek be néha a kedvenc vendéglőmbe. Ha a gombás-velős pacal után még egy kis vargabélest is kapok, akkor teljes a komfortérzetem. Szerencse, hogy a rendszeres futással elégetem a kalóriákat.

n Aki ennyire szeret enni, az biztos főzni is tud.

– Még egy tojást se tudok megfőzni! Viszont nagyon szívesen segédkezem a terítésnél, mert az biztos jele annak, hogy hamarosan eszünk is.

n Mivel lazít a sztármeteorológus?

– Tavasztól őszig örömmel kertészkedem az őrbottyáni házacskánk körül: szeretem, ha minden „elvágólagosan” néz ki. A legteljesebb kikapcsolódást, a totális pihenést pedig az jelenti, ha leülhetek a tévé elé a kedvenc fotelembe. Egyik kezemben a távirányító, a másikban egy üveg sör. Ilyenkor gondtalanul szörfölök a csatornák között, kortyolgatom az italomat, és remekül érzem magam!


Sz. H. É.